Connect with us

Uncategorized

Pencarian Kapal Karaam Menemui Sotong Gergaasi Yang Saiznya Lebih Besar Dari Manusia – Sumber Maklumat Media

Published

on

Pencarian Kapal Karaam Menemui Sotong Gergaasi Yang Saiznya Lebih Besar Dari Manusia

Ketika melakukan penyelidikan untuk menjelajah kedalaman Laut Merah, sekumpulan penyelidik telah m3nemui kapal karam di bawah laut.

Namun bukan itu sahaja yang ditemui mereka, ini kerana kamera bawah laut turut berjaya merakamk4n seekor makhluk gergasi yang dikenalpasti sebagai sejenis sot0ng yang saiznya lebih besar daripada manusia.

Difahamkan imej sot0ng gergasi itu berjaya dirakamkan pada tahun lepas ketika p3ncarian bangkai kapal “Pella’ yang karam pada bulan November tahun 2011 dulu.

Walaubagaimanapun, ketika itu mereka tidak mengetahui jenis sot0ng terbabit, sehinggalah ianya dikenalpasti sebagai sot0ng purpleback pada September 2021.

Rodrigue yang mervpakan sebahagian daripada OceanX, pasukan ahli biologi marin dan pembuat filem yang menyelam sejauh 2,800 kaki (853 meter) di bawah permukaan Laut Merah.

Dia telah m3minta bantuan daripada ahli zoologi NOAA, Dr Michael Vecchione yang kemudian memberitahu bahawa makhluk miisteri yang ditemvi oleh mereka itu adalah sot0ng purpleback gergasi.

Dr Michael menvnjukkan ukuran sirip haiwan itu berbanding dengan tubuhnya mendapati ia bukan sot0ng gergasi.

Siripnya p3ndek dan lebar dan membentuk bentuk kepala panah. Tapi bagi sot0ng gergasi ia biasanya berukuran besar dan berotot.

Meskipun sot0ng itu bukanlah seperti makhluk mitos sot0ng gergasi yang sangat popular dan dikenali sebagai ‘kraken’ dalam kisah-kisah fiksyen dan mitos masyarakat, tetapi penemuan itu tetap dianggap sebagai p3nemuan yang luar biasa dan menaakjubk4n.

Menurut Metro.co.uk, pada tahun 2018, seekor sot0ng gergasi s3panjang 14 kaki telah ditemui di sebuah pantai New Zealand.

Sumber:ApaCerita Press

Jangan lupa untuk ikuti kami di page Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan maklumat yang terkini

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!