Connect with us

Uncategorized

Kisah Seorang Jemaah Haji dari Pakistan menyimpan duit selama 43 tahun untuk menunaikan Haji. akhirnya setelah selesai menunaikan Haji allah menjemputnya di Tanah H4ram di dalam Ihram. subhanallah mulia sungguh pemergianmu..al fatihah.. – Sumber Maklumat Media

Published

on

Kisah Seorang Jemaah Haji dari Pakistan menyimpan duit selama 43 tahun untuk menunaikan Haji. akhirnya setelah selesai menunaikan Haji allah menjemputnya di Tanah H4ram di dalam Ihram. subhanallah mulia sungguh pemergianmu..al fatihah..

Gambar seorang warga Jemaah Haji yg berasal dari Pakistan yg telah tersebar di social media dikatakan sedang terbaring.

Yg sebenarnya, jemaah ini bukannya terbaring atau berehat tetapi beliau meniinggal dunia di Tanah Haram di dalam Ihram!!! Allahuakbar. Cerita jemaah haji pakistan ini sangat menarik dan boleh di jadikan tauladan…

Untuk pengetahuan umum, beliau telah menyimpan duit untuk menunaikan haji selama 43 tahun!!! 43 tahun bukan lah satu masa yg pendek yaa. Kalau kitalah pasti dah putuus asa menunggu tetapi jemaah ini tidak pernah berpuutus asa menunggu selama 43 tahun untuk menunaikan Haji.

Apa yg menariknya beliau telah menjual tanahnya di Pakistan untuk menunaikan Haji!!! Cerita ini terbongkar apabila jemaah ini tidak mempunyai duit yg cukup menunaikan Haji. Beliau mempunyai tanah di tempat tinggalnya dan kemudian dijual kepada rakannya dan beliau berkerja mengusahakan tanah tersebut untuk menyimpan duit untuk haji beliau.

Walaupun masa sudah berlalu dan perjuangan selama 43 tahun dalam hidup beliau, jemaah bertuah ini akhirnya mempunyai simpanan yg cukup untuk menunaikan Haji.

Dan akhirnya setelah selesai menunaikan Haji, beliau terbaring rehat dan roohnya pergi meninggalkan dunia untuk kembali kepada penciptaNya. Alhamdulillah kemaatian yg di tunggu tunggu ini adalah permintaannya sendiri yg iaitu mahu meniinggal dunia di dalam Ihram.

Semoga Allah SWT meletakkan beliau setinggi tinggi darjat di dalam Syurga kelak. Ya Allah supaya kelak aku juga maati di dalam Ihramku sendiri.

Sumber : FB Afiz Ayub/ apacerita

Jangan lupa untuk ikuti kami di page Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan maklumat yang terkini

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!