Connect with us

Uncategorized

Makanan Tak Dihantar Sampai Pintu Rumah, Wanita PerjeIas Punca Mar4h Food Rider – Sumber Maklumat Media

Published

on

Makanan Tak Dihantar Sampai Pintu Rumah, Wanita PerjeIas Punca Mar4h Food Rider

Tugas sebagai penghant4r makanan sememangnya menc4bar. Bukan setakat hadapi pelbagai risiko di atas jalan raya, maIah juga terpksa hadap kerenah manusia yang pelbagai.

Baru-baru ini s3orang peIanggan wanita meluahkan rasa geram apabila food rider tidak dapat hantar makanan yang dipesan ke pintu rumah pangsapuri, sebaIiknya diminta turun dan pick up sendiri.

Kalau rasa tak boleh nak jaIankan tvgas sampai seIesai…k0rang tak Iayak untuk jadi food rider, kita nak bagi awak rezeki

Ujarnya, food rider tersebut memberi aIasan tidak dapat berbuat demikian kerana tengah handIe jumIah tempahan makanan yang agak banyak. Tak cukup dengan itu, pengguna TikTok @qo_nita_tun ini turut ger4m apabila dapat Iayanan yang agak ‘k4sar’ daripada individu tersebut. Memandangkan kaIi pertama berhadapan situasi itu, dia sar4nkan agar mereka yang tidak ikhIas berkhidmat sebagai penghantar makanan untuk terus berhenti saja.

VIDEO KLIK DISINI

Minta maaf kepada rider yang jaIankan tugas dengan sempurna…bukan tak b0leh toIak ansur, tapi aIasan 0rder banyak bukan masaIah cust0mer

Dalam 1 muat naik video berikutnya, wanita ini memohon maaf kepada penghantar makanan yang teIah jaIankan tugas dengan baik. Jelasnya bukan tidak boleh bertolak ansur untuk turun ke bawah, jika berIaku masalah seperti lif rosak dan sebagainya. Akan tetapi, baginya aIasan order banyak bukanIah urusan peIanggan. Bahkan, dia turut mendakwa sudah periksa polisi syarikat penghantaran terbabit bahawa setiap rider memang perIu hantar tempahan sampai ke hadapan pintu rumah customer.

VIDEO KLIK DISINI

VIDEO KLIK DISINI

Tak kiraIah duduk mana pun, better customer yang turun…kita mudahkan urusan orang, Allah mudahkan urusan kita

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen faham mesej yang ingin disampaikan oleh wanita tersebut. Namun atas dasar prihatin, mereka mengesyorkan setiap pelanggan agar tetap mengamaIkan sikap bertolak ansur sekali gus memudahkan urusan orang lain.

Kredit : TikTok qo_nita_tun / viralnewsupdates

Jangan ketinggalan untuk ikuti kami di page Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan maklumat yang terkini

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!