Connect with us

Uncategorized

P0nteng Sekolah Demi Bantu Keluarga Mencari Rezeki, Kanak-Kanak Usia 12 Tahun Jual Cendawan Tiram Dari Rumah Ke Rumah – Sumber Maklumat Media

Published

on

P0nteng Sekolah Demi Bantu Keluarga Mencari Rezeki, Kanak-Kanak Usia 12 Tahun Jual Cendawan Tiram Dari Rumah Ke Rumah

Tidak dapat dibayangkan rakan-rakan seusianya menikmati zaman bergembira sebagai kanak-kanak tetapi dia sudah kenal erti kehidupan mencari rezeki untuk membantu keluarga.

Tidak semua kanak-kanak dibesarkan dengan bernasib baik dan dalam keluarga serba-serbi mencukupi, seperti seorang budak lelaki ini yang baru berusia 12 tahun sudah mulai menjual cendawan tiram rumah ke rumah.

Difahamkan, kanak-kanak itu masih lagi bersekolah tetapi dia memilih untuk membantu keluarganya mencari pendapatan sampingan walaupun terpaksa p0nteng sekolah.

Kisah itu dikongsikan oleh seorang pengguna Faceb00k, Rosmaliana Roslan menjadi tµlar dan menerima pelbagai reaksi dari warga maya.

Beliau berkata pada mulanya hanya terdengar suara memberi salam dari luar rumah. Apabila dijengµk susuk tubuh seorang kanak-kanak kelihatan.

“Pada mulanya tak nak beli, tapi agak lama dia depan rumah sambil duduk dan bagi salam tak putµs-putµs.

“Saya buka pagar dan tengok air muka, Allah kesiannya, tanya dah makan belum, katanya belum,” ujarnya.

Apabila sudah bergelar ibu, pasti ada satu nalµri yang akan membayangkan situasi itu terjadi kepada anak sendiri.

Mendengar sahaja kanak-kanak itu belum makan, Rosmaliana pantas mempelawa masuk dan ajak makan kuetiau goreng yang dimasak untuk sarapan pagi.

Sewaktu sedang menikmati makanan, Rosmaliana sempat bertanya beberapa soalan yang bermain dimindanya tentang mengapa kanak-kanak yang masih kecil ini sudah mulai menjual-jual.

“Saya bertanyakan soalan tinggal di mana? Ayah dan mak ada lagi tak? Ayah kerja apa? Sekolah atau tidak?” katanya.

Menurut kanak-kanak itu, dia tinggal di Cahaya Baru dan masih lagi mempunyai kedua orang tua.

Difahamkan ibunya tidak tinggal sekali bersama kerana bekerja di Pahang dan hanya pulang ke rumah seminggu sekali dan bapanya pula bekerja sebagai seorang Rela.

Dalam pada itu dia berkata seorang lagi adiknya yang berusia 11 tahun turut membantu keluarga mencari rezeki dengan menjual cendawan tetapi berbeza lokasi dengannya.

Perkongsian itu Rosmaliana di laman s0sial itu telah menarik perhatian pendakwah terkenal, Ustaz Ebit Lew. Siapa yang tidak mengenali personaliti ini pantas membantu golongan yang memerlukan.

Facebook rasmi pendakwah itu dan melihat penceramah itu menghadiahi sebuah telefon bimbit baharu kepada kanak-kanak tersebut dan sejumlah wang tunai untuk perbelanjaan keperluan harian.

Bukan itu sahaja, Rosmaliana berkata pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) turut cakna tentang isu kanak-kanak yang kµrang bernasib baik ini.

“Alhamdulillah… pihak JKM Johor Bahru dah dapat info kat mana adik yang jual cendawan tiram tu bersekolah. Team JKM akan ke sekolah tersebut hari ini. Semoga dipermudahkan urusan seterusnya,” jelasnya.

Sumber:Media Islam

Jangan lupa untuk ikuti kami di page Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan maklumat yang terkini

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!