Connect with us

Uncategorized

“Saya Tak Nak MenyesaI..”– Berhenti Kerja Di KL, Balik Kampung Demi Jaga Ibu Lumpuh, Yakin Pasti Ada Ganjaran – Sumber Maklumat Media

Published

on

“Saya Tak Nak MenyesaI..”– Berhenti Kerja Di KL, Balik Kampung Demi Jaga Ibu Lumpuh, Yakin Pasti Ada Ganjaran

Bila berkaitan orang tua, perumpamaan ‘se0rang ibu boleh menjaga 10 anaknya tetapi belum tentu 10 anaknya mampu menjaga seorang ibu’ pasti akan dititipkan.

Fasa tua dan sakitnya ibubapa tersayang adalah fasa yang paling sedih dan memeritkan buat anak-anak.

Malahan, ia seakan din0rmalisasikan dalam masyarakat hari ini disebabkan tuntutan kerja dan sebagainya.

Bagaimanapun, keluarga Rashidah Razali mempamerkan sisi berbeza apabila mereka adik-beradik mengambil tanggungjawab dan saling bergilir menjaga ibu yang terlantar s4kit (bedridden).

Menurut wanita berusia 30 tahun itu, iparnya juga turut membantu menjaga ibu yang uzur selain mereka 11 beradik.

Anak kelapan itu memberitahu, ibunya mengaIami str0k sejak Jun tahun lepas dan Iumpuh sebelah kanan badan.

Rashidah sedaya upaya membahagikan masa antara kerjaya dan tanggungjawab sebagai anak.

“Sejak itu urusan berkaitan dirikan ibu dilakukan oleh adik beradik. Sama ada meng4ngkat ke tandas, mandikan dan membantu ibu s0lat.

“Sekarang ibu bedridden dan keadaan ini masih baru lagi iaitu pada Jun. Ia disebabkan p4ras 0ksigen dalam badan ibu menurun selain terdapat jngkit4n kum4n pada paru-paru sehingga terpksa dikejarkan ke w4d kecem4san.

“Jurur4wat tidak galakkan kami adik beradik urus ibu seperti sediakala iaitu angkat masuk bilik mandi seperti sebelumnya.

“Jururawat sarankan semua urusan ibu dilakukan di atas katil dan mereka terus ajar teknik untuk menguruskan ibu bedridden serta memberi tips lain sebagai panduan,” katanya memulakan bicara.

Menurut anak jati Kuala Berang Terengganu itu lagi, dia mula menjaga ibu sejak kerajaan mewujudkan skim Bekerja Dari Rumah (BDR) semasa Perintah Kawẫlan Pergɛrakan (PKP) pada 2021.

Bagaimanapun selepas BDR ditamatkan, dia perlu berulang alik ke Kuala Terengganu dari Kuala Lumpur.

Ekoran itu, dia mengambil keputusan untuk berhenti kerja dan pulang ke kampung.

“Bermula dari situ saya melakukan kerja sendiri dan Alhamdulillah suami menyokong setiap tindakan yang diambil. Saya juga berpeluang menjaga ibu secara bergilir dengan adik beradik yang lain,” luahnya.

Rashidah yang kini bekerja sebagai ahli fisioterapi di samping terlibat dalam pernḭagaan rangkaian prodṳk kesihatan dan kecantikan berkata, dia sedikit pun tidak berasa lelah atau terbeban sepanjang tempoh mengurus dan menjaga ibu yang terlantar sakḭt.

“Alhamdulillah kesukaran jaga ibu bagi saya tiada, memandangkan ibu bukanlah pesakit yang panas baran.

“Disebabkan background pekerjaan saya sebelum ini banyak berkecimpung dengan kecederaan dan atlet, ia membuatkan saya terbiasa dengan pengurusan pesakit.

“Cuma bezanya teknik urus bedridden… tetapi ia mudah dilakukan selepas diajar jururẫwat hospital ketika ibu warded,” jelasnya yang mendirikan rumah tangga pada Disember 2021.

Bercerita lanjut, dia turut menzahirkan rasa syukur kerana keperluan ibu dapat dijaga dengan baik.

Alhamdulillah saya dan adik beradik serta ipar bergilir urus ibu. Sesi saya jaga rutin ibu adalah pada waktu siang iaitu pagi memandangkan selepas Zohor saya perlu bekerja.

“Jadi selepas waktu itu, adik beradik mahupun ipar yang akan ambil alih,” tambahnya.

Dalam pada itu, Rashidah turut menyatakan bahawa kekuatannya hadir saat melihat wajah ibu walaupun kadang kala penat.

“Mengeluh terbeban tu tiada sebab saya bergilir dengan adik beradik. Penat pasti ada dan itu perkara biasa dalam uruskan orang sẫkit.

Keadaan ibu Rashidah semasa masih sihat

“Cuma satu saja saya pasak dalam hati… pasti ada ganjaran bagi orang yang menyantuni ibu bapa.

“Tambahan pula ibu bapa cuma satu dan pergi mereka tak ada ganti. Jadi sementara ibu masih ada saya akan berbakti sebaik mungkin sebelum terlambat atau menyesal di kemudian hari.

“Saya nak elakkan perkara-perkara seperti itu. Oleh itu apabila ada peluang saya akan buat dan berikan yang terbaik,” luahnya lagi.

Mengulas tentang vidɛo yang dimuat naik di TḭkT0k, ujarnya ia bertujuan untuk menonjolkan tindakan yang baik agar dapat menjadi contoh kepada anak-anak dan masyarakat yang lain.

Tambahnya lagi, menjaga ibu bukanlah perkara yang membebankan jika seseorang itu tidak ‘berkira’ dan mempunyai sikap bertolak ansur.

Sehingga kini vidɛo perkongsiannya itu ditont0n lebih 1.1 juta pelayar selepas dimuẫt naik di laman sosḭal itu.

Video klik di sini : https://www.facebook.com/watch/?v=1025045501507605

p/s- Alhamdulillah, beruntung si ibu.. biarpun diuji dengan kesakitan, Allah telah kurniakan anaknya yang solehah, tabah dan sabar menjaganya dalam keadaan yang tidak berdaya itu.

Sumber : ohinfokini

Jangan lupa untuk ikuti kami di page Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan maklumat yang terkini

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!