Connect with us

Uncategorized

Su̷ami Seti̷a S̷anggup Berhenti Kerj̷a Demi Menj̷ag̷a Isteri Y̷ang Lumpuh Selep̷as L̷ahirk̷an An̷ak Pert̷am̷a Merek̷a – Sumber Maklumat Media

Published

on

Su̷ami Seti̷a S̷anggup Berhenti Kerj̷a Demi Menj̷ag̷a Isteri Y̷ang Lumpuh Selep̷as L̷ahirk̷an An̷ak Pert̷am̷a Merek̷a

Demi melaksanakan t4nggung’jawabnya, Muhamad Saiful, 31, yang menetap di Kampung Kok Lintang, Gunung di sini, sanggup berhenti kerja di sebuah syarikat bekalan tenaga elektrik untuk memastikan dirinya sentiasa berada di sisi Norfadila yang sudah tidak dapat menguruskan dirinya sendiri.

Kini, dia menjaga isterinya, Norfadilla Che Par, 30, yang terlantar s4kit selepas melahirkan zuri4t sulung mereka kira-kira tiga tahun lalu.

Kasih seorang suami. Apa sekalipun tak pernah terlintas difikiran saya untuk berk4hwin lagi atau mencari pengganti isteri sebaliknya akan terus menunggu dia hingga kembali sihat dan menjaganya selagi terdaya,” luah bapa seorang anak, Muhamad Saiful Sudin.

Menurutnya, selain memandikan dan menukar lampin pakai buang, dia juga perlu memberi Norfadila minum susu setiap empat jam sekali.

Suami Setia Sanggup Berhenti Kerja Demi Menjaga Isteri Yang Lumpuh Selepas Lahirkan Anak Pertama Mereka

Berkongsi pengalamannya, dia berjaga sehingga awal pagi bagi menemani isterinya yang kebiasaannya tidur selepas waktu Subuh.

“Isteri saya dalam keadaan baik sebelum dan ketika h4mil, namun dengan tiba-tiba j4ntungnya terhenti selama 10 minit sewaktu melahirkan anak kami secara pemb3dahan.

Separuh sel ot4knya m4ti disebabkan oks1gen tidak sampai dan mujurlah d0ktor dapat menyelamatkannya dengan izin Allah.

Bercerita lanjut, Muhamad Saiful bersyukur kerana tinggal bersama keluarga mentua jadi tidak berseorangan memantau Norfadila walaupun dia sepenuhnya yang menguruskan keperluan isterinya itu.

“Empat bulan isteri saya kom4 dan Allah SWT saja tahu bagaimana sedihnya saya ketika itu dan syukur sangat apabila dia sedar walaupun tidak boleh bercakap dan perlu menerima raw4tan selama empat bulan lagi di h0spital untuk pemantauan,” katanya.

“S3dih memang ada kerana isteri jadi begitu ketika melah1rkan anak dan setahun selepas kami berkahwin.

Anaknya, Muhammad Syahmi yang kini berusia tiga tahun dijaga oleh kakak iparnya, Norhasirah yang tinggal di kampung sebelah.

“Saya juga pernah hil4ng semangat terutama ketika isteri kom4 di h0spital kerana melihat keadaannya yang seperti tiada peluang untuk isteri s3dar apatah lagi s3mbuh.

“Bagaimanapun, keluarga yang banyak beri saya kekuatan dan semangat untuk terus cekal menjaga isteri sehingga kini malah mereka juga membantu daripada segi kewangan kerana saya tidak bekerja.

“Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) ada beri elaun sebanyak RM500 tetapi ia tidak cukup kerana perbelanjaan bulanan isteri dianggarkan mencecah RM1,500 dan ia diperlukan bagi membeli lamp1n pakai buang, bekalan susu untuk setiap tiga hari dan lain-lain lagi,” katanya.

Muhamad Saiful berkata, d0ktor tidak beri jaminan atau jangkaan tempoh isterinya akan s3mbuh.

“Isteri mungkin sukar kembali sihat seperti dulu namun saya tidak akan berputus asa malah setiap hari berdoa supaya Allah SWT berinya kes3mbuhan dan keaj4iban iaitu peluang kedua untuk hidup normal.

Menurut Muhamad Saiful, jika pulih sekalipun, d0ktor meminta dia bersiap sedia dengan keadaan Norfadila yang tidak akan normal seperti biasa.

“Sekurang-kurangnya, saya tidak akan berasa ral4t jika berlaku apa-apa kemudian hari.

“Saya tidak pernah meny3sal berhenti kerja tiga tahun lalu bagi menjaganya kerana sudah menjadi tanggungjawab sebagai suami untuk ada di sisinya.

“Saya yakin ada hikmah di sebalik uj1an ini jadi r3da dengan apa yang berlaku dan sus4h atau senang, biarlah kami bersama,” katanya yang masih membawa Norfadila menjalani pem3riksaan di H0spital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II), Kota Bharu setiap enam bulan sekali.

Sumber:Kosmo

Jangan lupa untuk ikuti kami di page Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan maklumat yang terkini

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!