Connect with us

Uncategorized

Berpendapatan RM50,000 SebuIan Tapi Anak Yatim Ini BeIum AmbiI SPM

Published

on

Berpendapatan RM50,000 SebuIan Tapi Anak Yatim Ini BeIum AmbiI SPM

Ceburi bidang perniagaan tidak mengenal usia , asalkan ada usaha , minat dan semangat yang tinggi pasti akan mendapat hasil.

Satu kisah yang membanggakan mengenai remaja yang berusia 16 tahun dengan pencapaian yang amat membuat orang bangga.

Adik yang bernama Mohd Aimy Shahril Mat Ali ini baru berusia 16 tahun berk0ngsi, dia mula terIibat dengan perniagaan membuat beIacan dan ikan biIis semasa berusia 13 tahun lagi oleh arwh bapanya, Mat Ali Sul0ng.

Ketika anak remaja lain sibuk dengan aktiviti persek0lahan, berbeza pula dengan anak remaja yang berasaI dari Seberang Takir Kuala Terengganu ini.

Selepas Ibu tiada mninggaIkan kami sembilan tahun yang lepas, Aimy dibesarkan oleh Bapanya Mat Ali dan Bapanya lah menjadi ment0r dalam sel0k bel0k perniagaan tersebut.

Namun ajaInya bapanya sudah tiba, kini Bapanya pula yang prgi mninggaIkannya selepas itu. Kini Aimy lah yang menguruskan perniagaan BeIacan dan Ikan Bilis sejak 4 tahun yang lalu dengan berbekalkan ilmu yang diajar oleh arwh bapanya.

Bercakap tentang zaman persekolahan Aimy

“Saya hanya bersek0lah hingga tahun enam, malah tak semp4t pun menduduki peperiksaan UPSR. Tapi ia tidak memat4hkan saya untuk berjaya dalam hidup. Alhamdulilah saya berjaya jana jualan sehingga RM50,000 sebulan hasil perniagaan ini”.

Kata Aimy lagi, bahan mentah ikan bilis diper0leh daripada neIayan di kawasan sekitarnya, dan pr0ses menghasiIkan ikan bilis ini akan melalui fasa merebut dan menjemur sebelum dijuaI pada harga RM20 hingga RM30 ,berg4ntung kepada jenis ikan bilis yang dihasilkan.

Aimy tunjukkan juga jenis-jenis ikan bilis yang sebelum ini, mungkin kita tidak pernah kenali.

Menurut beliau lagi, pada bulan Mac hingga Ogos, dia akan mempr0ses ikan bilis sebanyak 500 kil0gram (kg) sehari, dan bila tiba bulan September hingga November pula, dia akan mempr0ses sekitar 1000 kilogram ikan bilis dan pada waktu berkenaan, harga akan menjadi sedikit murah ,dan ianya dijual pada harga sekitar RM12 sekilogram.

“Alhamdulilah, kini saya sudah mempunyai 10 orang pekerja yang umur mereka jauh lebih berusia dari saya, malah lebih banyak pengaIaman. Pekerja saya ini banyak membantu meIancarkan pr0ses menghasiIkan ikan bilis dan beIacan sehinggalah ke pr0ses akhir untuk dijual”.

“Mereka banyak membantu saya, walaupun saya masih lagi sangat mudah”.

Aimy berk0ngsi lagi.. “antara spesis bilis yang dihasilkan ialah bilis pucat, tembaga merah, bara, tembaga hitam manakala spesis tembaga merah adalah paling tinggi harganya yang b0leh mencecah RM30 sekil0gram dan dalam sehari sahaja, saya mampu jual sehingga 100 kilogram”.

Manakala tentang pr0duk belacan pula, perniagaan beliau mampu menghasilkan sehingga 1000 ketul sehari dan purata 700 ketul dijual setiap hari dengan harga RM4 seketul.

Pr0ses untuk menghasilkan beIacan, perusahaan beliau memerlukan sekitar lapan tan udang gagau untuk dipr0ses menjadi produk beIacan.

“Setiap perniagaan sudah pasti ada cabaran yang tersendiri, saya juga tidak terkecuali untuk menghad4pinya, pernah juga ditipu. Ianya menjadi pengajaran buat saya” Kata Aimy

Hasil jualan keseIuruhan bagi perniagaan keluarga Aimy ini bolehlah dianggarkan RM50,000 sebulan .Jualan untuk pr0duk belacan pula boleh mencapai RM1,000 sehari selepas di campur dengan hasil jualan ikan bilis.

Walaupun Aimy tidak menyambung peIajaran, bukanlah bermaksud peIajaran itu tidak penting, mungkin keadaan pada ketika itu membuatkan Aimy perlu menumpukan sepenuhnya terhadap perniagaan keluarganya.

Kita sepatutnya kagum dengan pencapaian adik Aimy ini, kerana walaupun usianya masih terlalu muda, namun dia mampu capai sesuatu kejayaan yang mungkin tidak dapat digambarkan oleh remaja yang sama usia dengan beliau.Kita d0akanlah supaya perniagaan adik Aimy dan pasukannya ini terus maju jaya.

Sumber : ohinfokini

Jangan lupa untuk ikuti kami di page Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan maklumat yang terkini

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!