Connect with us

Uncategorized

Tigα 0rαng Anαk Pasαngan Bu tα Berjαya MeIαngkah Kaki Ke Menαra Gαding Hanya Dari Hasil Titik PeIuh Ibubαpa Mereka Yang MenjuαI Tisu – Sumber Maklumat Media

Published

on

Tigα 0rαng Anαk Pasαngan Bu tα Berjαya MeIαngkah Kaki Ke Menαra Gαding Hanya Dari Hasil Titik PeIuh Ibubαpa Mereka Yang MenjuαI Tisu

Kehidupan perih yang dilalui pasangan suami isteri bu ta membesarkan tiga anak mereka dengan hasil tisu dan minyak angin terbaIas dengan cara kesemuanya berjaya menjejakkan kaki ke menara gading.

Pasangan itu, Azmi Abd Manaf, 50, dan Noraini Majid, 51, dikurniakan tiga anak, Mohd Afiq Nazhan Azmi, 26, Nur Azra Nadhirah, 21, dan Nur Atihirah Nadhilah, 19.

Anak sulung, Mohd Afiq Nazhan adalah gaduan Ijazah Perniagaan di Universiti Tekn0logi Malaysia (UiTM) Puncak Alam, Selangor.Nur Azra Nadhirah kini menuntut jurusan Diploma Perniagaan di UiTM Machang manakala Nur Atihirah Nadhilah pula mengikuti pengajian Dipl0ma Kejururawatan di Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian, Kota Bharu.

Kata Azmi , kedua-dua belah matanya s4 kit dan r4 bun sejak kecil sebelum lama-kelamaan menjadi bvta sepenuhnya menyebabkan dia terpksa menggunakan t0ngkat.

Azmi (kanan) dan N0raini berpimpin tangan serta saling membantu ketika keluar rumah di Jelawat, Bach0k.

“Saya berniaga minyak angin dan tisu di pasar-pasar malam di Jalan Tengku Abdul Rahman, Setiawangsa dan Ch0w Kit untuk menyara kehidupan kami sehinggalah tiga anak berjaya ke universiti,” katanya ketika ditemui di sini pada Khamis.

“Saya berhijrah ke Kuala Lumpur pada 25 tahun lalu dan melakukan pelbagai kerja sebelum bertemu jod0h serta dikurniakan tiga anak.

Ujarnya, hasil jualan tidak menentu sekitar RM30 sehari manakala isterinya yang bu ta sebelah mata kanan pula hanya suri rumah sepenuh masa.

“Sebagai 0rang kurang upaya (OKU) kami memang memerlukan pertol0ngan 0rang lain tetapi saya tidak b0leh maIas atau hanya menunggu sahaja kerana rezeki tidak turun dari langit.

“Saya perlu berusaha agar mendapat keberkatan daripada Allah selainnya bersera h dan bertawakal kepada-Nya,” katanya.

Nur Azra Nadhirah berkata, mereka tiga beradik berasa amat bangga mempunyai ibu bapa yang dapat membesarkan mereka sehingga berjaya ke menara gading walaupun dalam keadaan kekurangan fizikaI buta mata.

Azmi berkata, dia dan isteri setiap se0rang menerima bantuan bulanan RM450 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Anak kedua, Nur Azra Nadhirah Azmi, 21, (kanan) sentiasa menemani dan membantu kedua ibu bapanya yang buta.

“Sejak C0v!dI9, kami sudah berpindah ke Kelantan dan ibu bapa tidak lagi dapat berniaga tetapi diganti dengan abang sulung yang bekerja sebagai penghantar makanan untuk menyara kami sekeluarga,” katanya.

Jelas Nur Azra Nadhirah, abangnya bekerja sebagai penghantar makanan sementara mendapat pekerjaan yang bersesuaian dengan kelulusannya.

“Kami tidak pernah malu untuk menga ku mereka adalah ibu bapa kami malah berbesar hati dan kini sudah dewasa serta tiba giliran untuk membaIas jasa dengan menjaga mereka pula.

Sumber:Sinar Harian

Jangan lupa untuk ikuti kami di page Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan maklumat yang terkini.

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!