Connect with us

Motivasi

Disebalik Senyuman Ibu,Namun Ada Yang Tak ‘Selesai’

Published

on

Disebalik Senyuman Ibu,Namun Ada Yang Tak ‘Selesai’

DARI ni at cuma hendak menghabiskan baki jualan seorang peniaga kuih, seorang pemuda membantu pula warga emas itu mendapatkan vaksin Covi d-19.

Benarlah kata orang, rezeki tidak salah alamat dan membantu urusan janji temu untuk suntikan vak sin juga sa lah satu daripadanya.

Berkongsi pengalaman, pemuda berkenaan, Mustaqim Hud berkata, dia berkunjung ke gerai milik wanita berusia 69 tahun itu dekat Kapar di Klang, Selangor, pada Isnin.

Saya secara kebetulan lalu di jalan itu untuk membeli barang niaga. Dah dekat tengah hari, tapi makcik tu masih berniaga dan masih banyak kuih lagi.

Mungkin sebab PKP (Perintah Kaw alan Perge rakan (PKP), bisnes agak perlahan. Saya sebagai peniaga dapat rasa apa yang makcik tu rasa.

“Alhamdulillah, ada cash lebih di tangan, jadi saya borong semua baki kuih yang ada. Masa tengah membeli itulah makcik buka cerita dia masih belum dapat vak sin,” katanya.

Pemuda berusia 22 tahun itu berkata, warga emas itu juga menyuarakan kebimbangannya yang terpa ksa mencari rezeki ketika kes Covi d-19 masih tinggi terutama di Selangor.

tolong nenek vaksin 1

Mustaqim merupakan peniaga kambing memahami situ asi seorang penjual kuih warga emas.

“Sebelum ini makcik tu tak berniaga sebab PKP. Bila dah boleh berniaga, takut nak keluar pula sebab Cov id-19 sebab berjumpa ramai pelanggan hari-hari.

“Nenek saya usia lebih kurang makcik tu dah dapat dua d0s vak sin. Tapi makcik tu satu dos vak sin pun belum dapat.

“Makcik tu sedih sebab masih tak dapat janji temu. Sepatutnya sebagai warga emas, makcik tu dalam kategori yang perlu diberikan keutamaan,” ujarnya yang berasal dari Klang

Bertitik tolak dari membantu dari segi jualan, peniaga kambing itu kemudian memanjangkan situ asi yang sedang dialami warga emas itu menerusi story di laman Instagram.

“Saya tanya followers yang boleh bantu dapatkan tarikh janji temu untuk makcik ni. Mungkin makcik tu tak tahu sekarang warga emas di Lembah Klang dah boleh walk-in (hadir secara terus) ke PPV (pusat pembe rian vak sin),” katanya.

tolong nenek vaksin 6

Usaha untuk membantu peniaga warga emas mendapatkan vaksin.

Menurut anak bongsu daripada tiga beradik itu, sa lah seorang pengikutnya, Fatimah merupakan petugas di PPV di TNB Kapar dan sedia membantu menguruskan janji temu warga emas itu.

“Fatimah bukan sahaja sukarela menawarkan diri bantu untuk mendapatkan janji temu buat makcik tu, malah turut mempermudahkan urusan makcik tu di mana NGO (badan bukan kerajaan) menguruskan dari segi pengangkutan dari rumah ke PPV.

“Terima kasih kepada semua yang membantu secara langsung dan tidak langsung sehingga membolehkan makcik itu menerima suntikan vak sin pada Rabu.

“Kita kena alert warga emas dan warga berisiko mengenai boleh walk in untuk sunt ikan vaksin, ia melindung kita, kurang ris iko dan salah sa tu langkah selamatkan nya wa,” katanya.

tolong nenek vaksin 2

Peniaga warga emas menunggu giliran di PPV.

Susulan itu, warga emas yang turut menjual nasi lemak itu, Andi Indah Muhd Bakri akhirnya menerima vak sin di PPV TNB Kapar, pagi Rabu, ditemani seorang cucu lelaki berusia 15 tahun.

Indah yang menghidap penyakit lutut dan pedih ulu hati itu tidak menyangka akhirnya menerima suntikan dos pertama vaksin selepas menunggu sekian lama.

“Lama makcik tunggu. Seperti orang lain, makcik juga mahu sihat, kurang ris iko. Alhamdulillah ada van sukarelawan yang bawa makcik dan cucu ke PPV,” ujarnya yang mempunyai seorang anak tunggal dan empat cucu.

tolong nenek vaksin 3 KK

Indah (kir) ditemani cucu di PPV.

Indah yang berniaga di seberang jalan berdekatan Sek0lah Kebangsaan (SK) Sementa di Klang berterima kasih kepada semua yang membantunya dari segi urusan vaksin.

“Terima kasih banyak-banyaklah, makcik gembira sangat. Selepas ini makcik lebih bersemangat untuk mencari rezeki.

“Ikutkan dulu takut-takut juga, tapi lebih yakin selepas dapat vaksin. Bersyukur sangat,” katanya yang berpengalaman berniaga lebih tujuh tahun.

Kesimpulannya,Kita kena bersyukur apa yang kita punya(ADA),Tak kira apa sahaja.

Sudah baca artikel ini?Jangan lupa untuk like dan share ya,Terima kasih,Semoga memberi manfaat yang baik pada kita.

Sumber:mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!