Connect with us

Uncategorized

Mohon Doakan BILAL, Derita Penyakit Pada Tahap Akhir.Kepala Membesar Seberat 28Kg

Published

on

Mohon Doakan BILAL, Derita Penyakit Pada Tahap Akhir.Kepala Membesar Seberat 28Kg

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.Bukan mudah menggalas tanggungajawab menjaga anak yang mengalami penyakit kronik, lebih-lebih lagi kini memasuki tahap akhir.Derita Kepala Membesar Seberat 28Kg, Doakan BILAL Penyakit Pada Tahap Akhir.

Berat derita ditanggung Mohammad Bilal Yusra Mohammad Azhar yang menghidap Alobar Holoprosencaphly iaitu kecacatan tempurung kepala berikutan penyakitnya semakin kronik.

BILAL hadapi penyakit tahap akhir

Penyakit anaknya yang berusia dua tahun dan mesra disapa Bilal berada pada tahap akhir dan kepalanya juga semakin membesar dengan kini mencapai berat 28 kilogram.Kata bapanya, Mohammad Azhar Arzemi, 30.

Bilal juga memerlukan penjagaan rapi yang menyebabkan Mohammad Azhar mahupun isterinya, Nurul Izzati Adawiyah Mohd Zaidi, 25, tidak dapat bekerja tetap walaupun kesempitan wang.

Mempunya Masalah Kesihatan Yang Lain

Lebih menyedihkan, Mohammad Azhar berkata, Bilal juga mempunyai masalah jantung berlubang selain tidak dapat melihat dan sumbing sejak lahir.

“Sebagai ayah, saya sedih lihat keadaannya menanggung derita itu pada usia kecil. Kalau boleh biar saya yang sakit, jangan dia,” katanya ketika dihubungi, semalam.

“Bilal juga semakin kerap menangis pada waktu malam kerana kepalanya semakin membesar, jadi saya dan isteri memang ‘tidur ayam’ sahaja kerana perlu bergilir-gilir memantau keadaannya.

“Sebelum ini, tangan dan kaki Bilal kerap bergerak tetapi kini dia tidak lagi aktif macam dahulu.

Perbelanjaan yang tidak mencukupi

Menurutnya lagi, setakat ini dia ada menerima bantuan bulanan zakat sebanyak RM200 selain RM500 sebulan sumbangan Jabatan Kebajikan Masyarakat. Bagaimanapun jumlah diterima itu tidak mencukupi kerana kos perbelanjaan bulanan Bilal sahaja dianggarkan mencecah RM2,500.

“Saya pernah bekerja sebagai tukang rumah manakala isteri pembantu di Klinik Pakar Kulit.

“Bagaimanapun kami terpaksa berhenti dan tidak lagi bekerja sejak Bilal lahir.

“Kami sampai ke tahap jual barangan peribadi dan barang rumah untuk dapat duit kerana malu untuk minta sumbangan orang.

“Sumber pendapatan kini hanya daripada jualan barangan makanan sejuk beku namun pendapatan kini agak teruk dan adakalanya tidak cukup.

“Tak banyak yang kami dapat tetapi ada juga hasil untuk langsaikan sewa bulanan rumah sebanyak RM350 dan membeli keperluan Bilal terutama susu walaupun harganya mahal,” katanya.

Dugaan Yang Dihadapi

“Terima kasih sangat saya ucapkan, hanya Allah sahaja dapat membalas jasa kalian.

“Cuma saya kesal apabila ada scammer (sindiket penipuan) ambil kesempatan menyalahgunakan gambar hingga tiada lagi yang menziarahi Bilal kerana menyangka dia sudah meninggal dunia.

“Mereka yang lakukannya mungkin tidak rasa apa kami lalui tetapi apa boleh buat, ini semua dugaan yang kami perlu tempuh dengan cekal demi anak,” katanya.

Mohammad Azhar berterima kasih kepada mereka yang pernah menyumbang kerana prihatin dengan Bilal dan mahu meringankan keluarganya.

Orang ramai yang berhasrat membantu boleh menghulurkan sumbangan ke akaun bank CIMB milik Azhar, 7047468689.

Sumber:Mingguan Wanita

Jangan lupa untuk ikuti kami di page Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan maklumat yang terkini.

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!