Connect with us

Uncategorized

“Umi , ayah dah meningg4l.” Itu yang mampu diungkapkan anak kecil berusia lima tahun

Published

on

“Umi , ayah dah meningg4l.” Itu yang mampu diungkapkan anak kecil berusia lima tahun

Anak kecil berusia lima tahun itu adalah anak sulung kepada Sarjan Mohd Kamal Ramli, 41, yang meningg4l dunia akibat dihempap pokok ketika menjalani operasi di kawasan pedalaman Hutan Belum, Gerik, Perak.

“Umi (ibu), ayah dah meningg4l.” Itu yang mampu diungkapkan, Muhammad Nabil Khalaf.

Muhammad Nabil Khalaf menuturkan kata-kata itu kepada ibunya, Koperal Siti Nafishah Mohd Nasir, 29. Menurut Siti Nafishah, anak sulungnya mengetahui khabar dµka kejadian menimpa arw4h daripada perbualan datuknya yang menerima panggilan telefon memaklumkan kejadian itu.Anak sulungnya itu seolah-olah mengerti apa yang berlaku.

“Adik saya satu tugas bersama Allahy4rham di Batalion Kedua Rejimen Askar Melayu Diraja (2 RAMD), Kem Sungai Ara, Pulau Pinang menghubungi bapa untuk memaklumkan kejadian berkenaan, 10 pagi kelmarin.

“Muhammad Nabil Khalaf mendengarnya dan terus memberitahu saya sebelum dia menangis teresak-esak,” katanya sambil menahan seb4k ketika ditemui di rumah keluarga di Taman Ria Jaya, malam tadi.

Siti Nafishah yang juga anggota tentera dan bertugas di Kem Lapangan Terbang Sungai Petani berkata, kali terakhir dia bertemu dengan arw4h sehari sebelum suaminya itu mahu melaporkan diri di Kem Sungai Ara.

“Allahy4rham lapor diri pada 30 Jun lalu dan sepatutnya pulang 1 September depan. Dia sempat berpesan kepada anak sulung supaya menjaga saya, adik, datuk dan ahli keluarga lain dengan baik.

“Malah, Allahy4rham juga seperti biasa sempat memberitahu dan meminta saya supaya menunggu kepulangannya nanti,” katanya yang reda dengan pemergian suami.

Siti Nafishah berkata, dia akan menjaga dua anak hasil perkongsian hidup mereka. Selain Muhammad Nabil Khalaf, arw4h turut meninggalkan seorang lagi anak berusia dua tahun, Muhammad Nur Fariman.

Allahy4rham adalah suami yang sangat baik dan disenangi ahli keluarga.

Menurut ibu Allahy4rham, Shamsiah Awan Ludin, 75, berkata dia mendapat berita mengenai anaknya yang meningg4l dunia jam 11 pagi selepas menerima panggilan daripada pihak Tentera Darat Malaysia (TDM).

“Sebaik mendapat berita itu, saya bersama anak dan saudara yang lain bert0lak daripada Negeri Sembilan dan tiba di Kedah jam 9 malam tadi.

“Allahy4rham anak keempat daripada tujuh beradik seorang yang gemar bergurau dan kali terakhir kami bertemu sebelum Ramadan lalu,” katanya yang berasal dari Felda Lui Timur, Jempol, Negeri Sembilan.

 

Jen4zah arw4h tiba di rumah mentuanya di Taman Ria Jaya jam 1 pagi untuk tatapan terakhir isteri, ibu dan ahli keluarga terdekat sebelum dibawa ke tanah perkµburan 45 minit kemudian.

Dihadiri hampir 150 ahli keluarga, sahabat dan rakan setugas.Jen4zah selamat dikebµmikan di Tanah Perkuburan Islam Raudhatul Solihin Taman Kelisa dengan penuh istiadat ketenteraan jam 2.30 pagi.

Sumber:Detik Ini Viral

Jangan lupa untuk ikuti kami di page Sumber Maklumat Media agar tidak ketingalan maklumat yang terkini.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!