Connect with us

Uncategorized

Berjaya Mendapatkan ijazah , Gadis Cantik Ini Yang Dulunya Hanya Pengutip Sampah Dan Tidak Bersek0lah Hingga Umur 11 Tahun.

Published

on

Berjaya Mendapatkan ijazah , Gadis Cantik Ini Yang Dulunya Hanya Pengutip Sampah Dan Tidak Bersek0lah Hingga Umur 11 Tahun.

Takdir yang tersusun sudah termaktub, setiap perjalanan dan destinasi berbeza.Semua orang punyai cita-cita dan impian untuk dicapai dan dimiliki.Justeru ada yang berjaya mencapai mimpi dengan mudah dan ada juga yang tersungkur ketika ‘mel0mpat’ untuk menggapainya.

Begitulah yang dilalui oleh gadis bertuah, Sophy Ron yang tidak dihantar ke sekolah sehingga beliau berumur sebelas tahun.

Kini Dia Berjaya Mendapatkan Ijazah Yang Pada Dulunya Gadis Cantik Ini Hanya Pengutip Sampah Dan Makan Sisa Makanan Untuk Meneruskan Kelangsungan Hidup, Dia Juga Tidak Bersekolah Hingga Umur 11 Tahun.

Lebih mengagumkan apabila Sophy telah diberikan biasiswa penuh tajaan CCF untuk pergi ke melanjutankan pengajian asasinya dan telah diterima masuk untuk menyambung Ijazah Sarjana mudanya di University of Melbourne.

Beliau telah dijumpai oleh salah seorang pelajar Cambodian Childrens Fund (CCF) sebuah organisasi pendidikan yang di asaskan di daerah termiskin di Cambodia.

Sophy yang dahulunya menghabiskan masa mengutip dan mengasingkan sampai bagi mendapatkan wang untuk ibubapanya.Pencapaiannya begitu membanggakan untuk seorang yang tidak hadir ke sekolah hingga usia sebelas tahun.

Beliau juga diberikan penghormatan sebagai valedictorian untuk menyampaikan ucapannya di upacara penutup di majlis graduasinya.

Kita tak tahu apa yang bakal menanti kita di masa hadapan. Apa yang boleh kita lakukan adalah berusaha dan berdoa supaya segalanya dipermudahkan. Jangan sesekali putus asa sebelum mencuba , Begitulah kehidupan.

Demi meneruskan kehidupan dia juga pernah memakan sisa makanan.

Tiada apa yang mustahil untuk dicapai asalkan kita percaya dengan kebolehan diri dan usaha yang tidak pernah putus asa.Diharapkan semoga kisah gadis ini boleh menjadi sumber inspirasi buat kita semua.

Selain itu, pujian dan penghargaan juga harus diberikan kepada organisasi dan pihak yang prihatin dan baik hati yang membantu golongan susah dan juga memberi peluang untuk mereka memperbaiki kehidupan.Oleh itu, Kita tidak akan pernah tahu kemampuan diri kita jika kita tak pernah mencuba.

Sumber:Saja Gempak

Jangan lupa untuk ikuti kami di page Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan maklumat yang terkini

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!