Connect with us

Uncategorized

WaIaupun Ada 9 0rang Anak ,Makcik CaII Tiada Sapa Yang Angkat , Akh1rnya Makcik Pergi Sendiri Ke H0spitaI.

Published

on

WaIaupun Ada 9 0rang Anak ,Makcik CaII Tiada Sapa Yang Angkat , Akh1rnya Makcik Pergi Sendiri Ke H0spitaI.

Sanggupkah kita menjaga makan minum oakai mereka pula dengan sebaiknya? Sanggupkah kita mengorb4nkan ny4wa kita untuk menjaga mereka pula?

Apabila sudah menjelang dewasa dan mak ayah pula naik usia tua, adakah kita membalas jasa dan bakti mereka pula?

Mereka memastikan tiada secalit pun kesan cal4r di tubuh kita.Dari kita kecil kita dil4hirkan dan dijaga dengan kasih sayang yang tid4k ada bandingnya oleh ibu dan ayah.

Bukan anak lelaki sahaja perlu dipert4nggungjawabkan dan tidak benar anak perempuan terlepas dari menjaga ibu bapa yg s4kit. Diseb4bkan anak lelaki sahaja yg disebut ‘wajib’ menjaga ibu ayah yg s4kit, maka tugasan itu seterusnya diserahkan pula kepada menantu perempuan untuk menjaganya. Ini sama sekali tidak benar.

Seandainya yg s4kit itu ialah ibu bapa kandung isteri, maka isteri berhajat menjaganya, suami tidak boleh menghal4ng, bahkan suami tersebut perlu sama memb4ntu dan menyediakan kemudahan untuk sama2 menjaga.

Hal ini kerana apabila seorang perempuan berk4hwin , dirinya dan segala yg dibawanya adalah di bawah t4nggungjawab suaminya termasuk nafk4h ibu bapa isteri( jika mereka org sus4h/ perub4tan) perlu dit4nggung menantu lelaki tadi menurut kemampuannya.

Di sinilah pemb3laan Allah terhadap semua ibu bapa dan tidak terkecuali samada ia ibu bapa kandung atau pun ibu bapa mertua.

Justeru tid4klah perlu dikhuatiri ibu bapa yg ada anak2 perempuan sahaja, maka anak2 perempuan tadi akan ikut suami lalu ibu bapa yg tua ini akan ter4bai. Kerana menantu lelaki tadi wajib bert4nggungjawab penuh atas kedua ibu bapa isterinya.

Kisah yang dikongsikan di Fb ni akan membuka mata kita semua, sama ada l4yak atau tidak kita digel4r sebagai anak.Dikongskikan oleh Salehuddin Morktaruddin

Ini kisah Makcik Zahrah

Bila aku tanya mana anak makcik tak de ke,dia jawab anak 9 orang tapi call semua tak jawab.

Bila aku tanya mana anak makcik tak de ke, dia jawab anak 9 orang tapi call semua tak jawab.Aku terkil4n dan s3dih tengok makcik Zahrah ni datang H0spital Kuala Lumpur seorang diri.

Aku cuba call anak dia sorang ini jawab dan aku harap anak dia akan datang segera untuk b4ntu Mak dia.

Bila aku tengok makcik ini, aku terbayangkan if itu adalah Mak aku

Betul lah orang kata ibu bapa boleh jaga 10 0rang anak, tapi 10 orang anak tu belum tentu boleh jaga ibu dan bapa

Kepada kawan2 saya dalam ini if sapa kenal makcik Zahrah stay Bangsar tol0ng bagi tahu family dia ye. Seb4b makcik ini nak kena warded tp dia seorang diri. Kesi4n dan s3dih aku tengok makcik itu seorang diri.

Sumber:FB

Jangan lupa untuk ikuti kami di page Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan maklumat yang terkini.

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!