Connect with us

Uncategorized

Ibu Ini Tak Malu Letak Nama Untuk Anak Ikut Zaman Lama “Jngn Di Kjar Nama Unik, M0den Tapi Tak Ada Maksvd”

Published

on

Ibu Ini Tak Malu Letak Nama Untuk Anak Ikut Zaman Lama “Jngn Di Kjar Nama Unik, M0den Tapi Tak Ada Maksvd”

Menurut Aisyah Hijanah , dia tidak malu meletakkan nama anak dengan nama zaman dahulu kerana dia lebih mementingkan maksud nama tersebut dan juga nama-nama yang diambil dari nama tokoh yang terkenal pada zaman kenabian dahulu.

Aisyah Hijanah merupakan seorang usahawan berkongsi nama serta wajah cahaya mata keduanya yang baru dilahirkan pada bulan September lepas.

“Jangan di kejar nama unik, moden tapi tak ada maksud. Carilah nama yang baik, yang ada Tokoh yamg baik, supaya Nanti bila anak kita membesar pun akhlaknya baik juga, In Shaa Allah”

“Personally, Aisyah memang strict pasal anak-anak. Nama mestilah yang ada maksud & ada role model yang baik. Kita nak anak membesar dengan akhlak yang baik, mana nama yang kita beri mestilah yang baik-baik juga”.

“Ramai parents cari nama yang moden tetapi tak ada maksud. Kesian pada anak, sebab panggilan nama ni adalah doa untuk kita”

“Ada yang tanya Aisyah tentang nama Hassan. Actually satu amanah untuk ibu bapa ni bagi nama yang baik untuk anak-anak sebab kita akan dibangkitkan dengan nama kita”.

“Anak tak maIu ke letak nama lama-lama?”

‘Mohd Hassan Syarif bin Mohd Hazalif, Mohd adalah sempena nama Nabi Muhammad saw. Hassan pula sempena nama pahlawan Islam Turki yang teguh memegang panji Islam walau dipanah banyak kali & jasadnya kekal di atas tembok KonstantinopeI (Hassan Ulubate).

Hassan Ali diambil dari nama cucu sulung Nabi saw yang dalam riwayat, wajahnya paling mirip dengan Nabi saw. Syarif pula, bermaksud mulia yang Kami mengharapkan Putera kami Ini diberikan kehidupan & kematian yang dimuliakan dari Allah, dijauhkan dari kezaliman manusia, jin & syaitan”.

Ibu kepada dua cahaya mata ini turut berkongsi maksud di sebalik pemilihan nama buat putera keduanya itu.

Aisyah mendirikan rumah tangga bersama Alif Teega pada 2017 dan dikurniakan sepasang cahaya mata, Khadijah Hijanah 1 tahun 9 bulan dan Mohd Hassan Syarif yang baru berusia 1 bulan.

Kredit:IG Aisyah Hijanah

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!