Connect with us

Motivasi

Tekun Jual Barang ‘Online’,Keluarga Umar Al-Khattab Tak Begitu Mam pu Tam pung K0s Sa ra Hi dup Mereka

Published

on

Tekun Jual Barang ‘Online’,Keluarga Umar Al-Khattab Tak Begitu Mampu Tam pung K0s Sa ra Hi dup Mereka

Budak berusia 11 tahun bersungguh-sungguh kejar impian beli telefon.Beliau lakukan banyak tugasan seperti menjual lampu di platform Shopee.Pengalaman Umar Al-Khattab buat ramai run tun ji wa dengan perbuatan demikian.

Pelanggan bernama Cek Ammey Abu Bakar pada awalnya menyangka dia diti pu setelah menerima lampu LED yang berukuran sa lah.

Pelanggan tersebut kemudian menyoal Umar mengenai lampu tersebut melalui aplikasi Shopee dan terke jut apabila mengetahui bahawa Umar baru berusia 11 tahun. Ketika menerangkan tentang apa yang terjadi kanak-kanak lelaki itu mem inta maaf dan menjelaskan bahawa dia baru sahaja belajar.

Setelah mengetahui tentang Umar, pelanggan tersebut kemudian memuat naik status mengenai perniagaan Umar di Facebook dan mendapat perhatian pengguna media sosial.

Kanak-kanak berusia 11 tahun itu memberitahu Malay Mail bahawa dia telah menerima sekitar 300 pesanan dalam masa sembilan hari terakhir sejak menjadi penjual Shopee.

Umar yang merupakan anak keempat dari lima beradik juga mengatakan bahawa dia berterima kasih kepada pengguna media sosial yang telah menyo kong perniagaannya di mana dia menjual pelbagai barang mulai dari jam tangan, lampu LED hingga ke alat tulis.

Menurut Umar, minatnya untuk memulakan perniagaan datang setelah melihat rakan ayahnya menjelaskan kepada ayahnya tentang cara memulakan perniagaan di Shopee.

Umar yang merupakan pelajar yang berminat juga mengatakan bahawa dia banyak belajar hanya dalam masa seminggu untuk menjadi penjual.

“Saya telah belajar cara bercakap dengan pelanggan, dan saya telah belajar cara mengurus kedai saya dengan betul dengan membawa produk baru.

“Saya juga belajar bagaimana menan gani masa lah yang tim bul. Contohnya ketika saya menyampaikan barang yang sa lah atau ukuran yang sa lah, saya menghubungi pelanggan dan meminta maaf sambil menjelaskan mengenai kesil apan saya.

“Sebilangan besar dari mereka memberikan res pons yang baik terhadap penjelasan saya,” kata Umar lagi.

Ibu Umar, Nurul Huda Azman berkata, sejak kejadian anaknya menjadi tu lar, dia telah didatangi oleh beberapa syarikat yang memintanya menjadi penjual dropship mereka.

Tetapi dia menyuruhnya mengambil lang kah perlahan dan mempelajari langkah-langkah asasnya sebelum menyetujui sesuatu.

Nurul Huda juga mengatakan bahawa Umar berusaha mengumpul wang untuk membeli sendiri telefon pintar baru agar dia dapat mengikuti kelas Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) kerana dia telah ketinggalan beberapa sesi.

Ini disebabkan oleh keku rangan alat yang dimiliki keluarga mereka untuk berkongsi antara lima orang adik- beradik yang masih berse kolah.

“Dia meminta saya untuk membelikannya telefon baru tetapi melihat keadaan semasa, kami tidak mampu membelinya.

“Kami memerlukan wang untuk membayar perkara yang lebih penting seperti utiliti rumah, makanan dan lain-lain bil.

“Jadi, saya katakan kepadanya untuk terus menjual produknya dan dia boleh membeli sendiri telefon pintar baru dari penghasilannya,” kata Huda kepada Malay Mail.

Kedua ibu bapa Umar ketika ini tidak bekerja kerana peri ntah kaw alan perge rakan (PKP) dan telah beralih menjual produk tempatan secara kecil-kecilan.

Ayah Umar, Shamsul Bahrim mengatakan bahawa anak lelakinya itu yang menguruskan semua hal berka itan dengan akaun Shopee.

Umar juga suka menonton dan belajar. Dia akan menghabiskan waktunya di YouTube untuk belajar mengendalikan perniagaan di platform membeli-belah dalam talian seperti Shopee dan Lazada.

Selain itu, Umar juga lah yang memutuskan produk mana yang akan dijual, dia akan menentukan harganya dan dia akan sentiasa mengemas kini media sosialnya mengenai produk yang dijual.

Shamsul juga mengatakan bahawa dia membantu Umar dengan pembungkusan dan pos kerana Shamsul berpengalaman dalam bidang logistik dan dia tidak mahu mengambil ris iko membiarkan Umar menghabiskan terlalu banyak masa di luar kerana Cov id-19.

Menurut Shamsul lagi, selama dua hari pertama ope rasi, Umar mendapat 200 pesanan yang menyebabkan pembekal mereka menyerahkan keseluruhan stok produk mereka kepada Umar untuk memudahkan operasinya.

“Mereka membiarkan kami menyimpan stok mereka dan menyuruh Umar menjual sebanyak mungkin, dan mereka akan melakukan pengiraan berdasarkan buku besar Shopee pada akhir bulan.

“Jadi, kita mempunyai titik permulaan yang baik di sini. Cuma semuanya berjalan dengan cepat dan saya masih tidak percaya bahawa Umar berjaya menjual semua itu dalam masa kurang dari tujuh hari,” katanya.

Kedai Umar di Shopee telah memperoleh lebih dari 5,000 pengikut sejak awal dan dia bert ekad untuk meneruskan perniagaannya untuk mencapai sasaran membeli telefon pintar baru dan untuk membantu meringankan be ban keluarganya pada masa yang sama.

Umar juga mengatakan bahawa dia ingin menjadi usahawan yang berjaya apabila dewasa kelak.

Akhir kata,kita kenalah cari rezeki yang ha lal untuk keluarga mahupun sendiri,semoga adik Umar Al-Khattab berjaya kelak.InsyaAllah.

Sudah baca artikel ini?Jangan lupa untuk like dan share ya,terima kasih,semoga memberi manfaat pada kita semua.

Sumber:erabaru

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!