Connect with us

isu semasa

Sedihnya Hati Ini,Kamal menjaga ibu di hos pital,Ayah Baru Mening gal

Published

on

Sedihnya Hati Ini,Kamal menjaga ibu di hos pital,Ayah Baru Mening gal

kesungguhan si anak menjaga ibunya yang sa kit begitu dikagumi.

Siapa sangka di sebalik keta bahan menjaga ibunya, pemuda tersebut cuba menyembunyikan perasaan se dih atas pemergian bapa tersayang.

Pemuda berkenaan, Mohd Kamal Mohamad Saad berkata, ibunya memerlukan penjagaan dan peman tauan selepas menjalani pembe dahan aki bat penya kit ken cing ma nis pada akhir 2008.

Anak muda berusia 31 tahun itu memberitahu, ibu jari kaki kanan ibunya terpaksa dib uang bagi mengelakkan jang kitan namun ra watan dan penjagaan ra pi diperlukan.

“Sebagai anak, saya risau siapa nak monitor, jaga makan dan minum mak, nak bawa mak ke klinik untuk rawatan. Masa tu ayah ada tapi u zur, takkan nak suruh ayah buat semua tu.

“Dalam kalangan adik-beradik, saya seorang yang masih bujang. Jadi, saya buat kepu tusan untuk ber henti kerja dan pulang ke kampung untuk jaga mak,” katanya kepada mStar.

balik kampung jaga mak 2

Ibu Kamal sebelum menjalani pembe dahan di hos pital.

Kamal berkata, ketika itu dia berkhidmat dalam bidang khidmat pelanggan di Shah Alam, Selangor, selain melakukan bisnes kek secara separuh masa.

“Waktu itu juga saya mencuba nasib dengan menghadiri u ji bakat untuk menjadi pembaca be rita. Sa lah satu sebab kerana saya suka bercakap dan berada di hadapan kamera.

“Saya juga buat part time emcee (pengacara majlis). Jadi, saya buat kepu tusan dras tik untuk tinggalkan regular customer (bisnes kek), job emcee yang banyak di Lembah Klang dan uji bakat pembaca berita yang ketika itu dah fi nal stage… saya nekad pulang ke kampung untuk jaga mak,” ujarnya yang berasal dari Felda Adela di Kota Tinggi, Johor.

balik kampung jaga mak 4

Selain bekerja dalam bidang khid mat pelanggan dan mengusahakan bisnes kek, Kamal juga menjadi pengacara majlis.

Selepas kira-kira enam bulan keadaan kesihatan ibunya beransur pulih dan kembali boleh berjalan, bapa Kamal pula diserang st rok dan dimasukkan ke hos pital, ak hir 2019.

Menurut anak ketujuh daripada lapan beradik itu, keadaan bapanya turut perlu dipa ntau kerana tidak dapat bergerak selepas seran gan st rok.

Pesanan tera khir ayah, ‘Mal, ayah tahu macam mana mencabar jaga mak, tinggikan kesa baran. Terima kasih sebab jaga ayah’.-KAMAL

“Lepas kena st rok, saya jaga ayah. Saya jaga makan minum, pakai, bu ang air ayah sebab tak boleh bergerak. Mak pula masih perlu dipantau sebab kesihatan dia, jaga ub at-ub at.

“Kedua-duanya saya letakkan di ruang tamu. Saya jaga mak dan ayah secara bergilir-gilir. Namun saya tak sang ka ayah pergi terlalu cepat,” ujarnya dengan nada se bak.

balik kampung jaga mak 3 b

Kenangan… Kamal ketika menjaga ar wah bapa.

Kamal berkata, bapanya menghem buskan na fas tera khir aki bat str ok pada usia 79 tahun, Mac tahun lalu, sambil mengimbas kembali permintaan terakhir ar wah bapanya.

“Sebulan sebelum tu, ayah request nak saya masak asam pedas ikan pari. Lepas tu dia minta nak makan bersama nenek iaitu mak ayah di kampung di Batu Pahat, dan permintaan itu ditunaikan.

“Pagi pada hari ayah mening gal du nia pula, ayah minta nak tidur sebelah mak. Saya tunaikan, dan malam tu ayah mening gal du nia ketika dalam tidur,” ujarnya yang bersyukur kerana dapat menunaikan permintaan tera khir bapanya.

balik kampung jaga mak 6

Foto kiri Kamal menjaga ibu di hos pital, foto kanan Kamal bersama ibu yang semakin sihat.

Namun, tiada sekelumit pun timbul kekesalan di hati anak muda itu kerana melepaskan tiga kerja dan cita-cita menjadi pembaca berita demi menjaga ibunya yang kini berusia 69 tahun.

“Saya nekad walaupun tak akan ada pendapatan tetap dan hilang cita-cita jadi pembaca pem berita. Saya tak fikir apa-apa selain nak mak sihat.

“Pesanan terakhir ayah, ‘Mal (panggilan Kamal), ayah tahu macam mana menca bar jaga mak, tinggikan kesa baran. Terima kasih sebab jaga ayah’,” katanya.

Kamal berkata, keadaan ibunya bertambah naik tetapi masih memerlukan penjagaan ra pi kerana dia perlu mencuci lu ka pada kaki ibunya selain membawa ke kli nik untuk rawa tan.

Kamal kembali mengusahakan bisnes kek de mi kelangsungan hidup.

Selain itu, dia juga kembali mengusahakan bisnes kek di kampung beberapa bulan selepas bapanya dijemput Ila hi demi meneruskan kelangsungan hidup.

“Biasanya pagi dan tengah hari saya uruskan mak, petang buat delivery. Selepas itu saya sambung uruskan mak dan buat kek sebelah malam hingga awal pagi.

“Keinginan untuk jadi pembaca berita masih ada. Buat masa sekarang saya nak memperkukuhkan bisnes kek, dengan rancangan untuk mempunyai ejen dan dropship bagi mengembangkan perniagaan pada masa akan datang,” katanya.

Akhirkata,ibu dan bapa beri kasih sayang yang baik pada kita sejak kecil,dan kita kena hargainya.

Sumber:mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!