Connect with us

Uncategorized

Dapat Sebiji Epal, GeIandangan Tunjuk Reaksi Tak Disangka !

Published

on

Dapat Sebiji Epal, GeIandangan Tunjuk Reaksi Tak Disangka !

Menerusi video yang dikongsi, kelihatan lelaki itu seperti sedang berada di atas jalan raya dan terperangkap dalam kesesakan lalu lintas bersama dua anaknya, Hana dan Mateen.

Herman seperti tidak menyangka dia akan berdepan detik memilukan sehingga menitiskan air mata apabila gelandangan ini menunjukkan reaksi tersangat gembira apabila diberikan sebiji buah.

Sewaktu Herman menunggu kereta bergerak, dia ternampak seorang gelandangan mengemis dari satu kenderaan ke kenderaan yang berada di situ.

Sebaik sahaja gelandangan itu mendekati keretanya, Herman terus menurunkan cermin tingkap lalu menghulurkan sebiji buah epal yang mana dia sudah berniat untuk makan buah itu nanti.

Ada yang terpaksa mengemis untuk mendapatkan makanan setiap hari kerana ketiadaan wang untuk meneruskan hidup.

Sekiranya anda merasakan kehidupan yang sedang dijalani kini adalah sukar, ingatlah bahawa ada yang lebih perit hidupnya daripada kita.

Hakikatnya, situasi ini juga berlaku di negara kita dan momen menyayat hati itu sempat dirakam oleh seorang pelayar di TikTok, Herman Rawi, lalu dikongsikan pada akaun miliknya.

“Kerana sebiji epal, gugur air mata.

“Cara dia berkata aaa (ekspresi gembira)…” tulisnya pada video tersebut sambil meletakkan emoji sedih.

Ketika anaknya bertanya mengenai kenapa individu tersebut kelaparan, Herman dilihat berasa sangat sebak dan menahan air matanya daripada terus mengalir.

“Mungkin dia dah lama sangat tak makan apa-apa,” jawabnya dengan tenang.

Dalam rakaman video sama, Herman dilihat terus memerhati gerak geri gelandangan yang sudah berlalu pergi itu dari dalam keretanya, menerusi cermin sisi.

Komen Netizen:

Melihat keterujaan gelandangan itu, berkemungkinan besar epal yang dihulurkan Herman merupakan makanan pertama yang dijamahnya pada hari tersebut dan mungkin juga dia sudah beberapa hari tidak makan.

“Dia pergi ke belakang (kereta) dan duduk di tepi jalan.

Saya tak pernah tengok orang lain gembira macam tu sekali kata Herman

“Dia melihat epal yang diberikan dengan penuh rasa teruja. Saya tak pernah tengok orang lain gembira sampai macam tu sekali.

“Waktu tu saya rasa mesti dia dah kelaparan sangat. Maksud saya, cuba perhatikan cara dia tengok epal itu,” ujar Herman yang berasa lega dengan tindakannya menghulurkan sebiji epal yang ada di dalam keretanya.

Sumber:Coretan Nasihat

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!