Connect with us

Agama

MasyaAllah,Mening gal Ketika Buka ‘Pintu Rumah Allah’,Syur ga Menjemputmu Disana

Published

on

MasyaAllah,Mening gal Ketika Buka ‘Pintu Rumah Allah’,Syu rga Menjemputmu Disana

“Allah…Allah…Allah…mulianya kema tianmu. Indahnya pengakhiranmu,”

demikian coretan lelaki dikenali sebagai Imam Khairul mengenai kema tian peniaga kedai makan, Osman Ahmad, 68, di Masjid An Nur Galleria Kotaraya, semalam.

Terdahulu, core tan serta video berdurasi 24 saat itu memperlihatkan kema tian Osman atau lebih dikenali sebagai Pak Osman yang re bah selepas membuka pintu masjid berkenaan.

Allahya rham yang berada di depan pintu dilihat tidak bergerak dan re bah di depan masjid sebelum dibantu tiga individu yang berada di kawasan itu.

Berdasarkan core tan ringkas itu, Imam Khairul memperincikan keadaan Pak Osman beriktikaf lebih awal.

Hari ini Jumaat. Beliau sedang iktikaf lebih awal. Beliau solat lebih awal.

“Beliau membantu pi hak masjid membuka sa lah satu pintu tiba-tiba beliau re bah. Jantu ngnya terhenti,” kata orang yang nampak kejadian itu.

Dalam keja dian itu, Allah yarham diberikan pertol0ngan kece masan kira-kira 40 minit sebelum dis ahkan me ninggal dunia.

Beliau meni nggalkan kami semua jemaah di Masjid An Nur Galleria Kotaraya.

“Semoga Allah merahmati r0h Pak Osman. Beliau memuliakan banyak perkara yang dimuliakan Allah, lalu Allah memuliakannya,” katanya.

kema tian Pak Osman juga ketika melakukan banyak kebaikan.

Sedang hari ini hari Jumaat (semalam). Sedang beriktikaf, sedang berpuasa pula, sedang menanti di taman syurga majlis ilmu. Sedang mengimarahkan masjid membukakan pintu masjid.

“Seolah-oleh selangkah lagi masuk ke syurga. Tatkala det1k husnul khatimah itu, Allah ambil nya wanya,” katanya yang memberitahu Allah yarham dipanggil abah dalam kalangan jemaah masjid.

Katanya, kewujudan Pak Osman tidak disedari dan ketiadaannya ku rang dicari.

Tapi setiap kali kuliah, beliau duduk paling depan. Iktikafnya lebih banyak sekalipun zahir ilmunya macam sederhana.

Tak henti senyum, suka mengangguk setiap kali mendengar kuliah Maghrib. Umurnya pencen tetapi ibadahnya belia.

“Setiap kali sebelum saya tiba, dia sudah pun berteleku di sejadah saf depan. Ketika saya tiba dia biasanya menghulurkan tangan layak seorang bapa berjabat dengan anaknya. Begitulah rutin beliau,” katanya.

Sementara itu Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan (JBS) Asis ten Komisi oner Shahurinain Jais, ketika dihubungi mengesa hkan mengenai kema tian warga emas itu jam 12.50 tengah hari semalam.

Dalam keja dian itu pengadu, wanita berusia 22 tahun bersama bapanya yang beralamat di Bandar Baru Uda ke Masjid Galeria Kotaraya untuk bersolat.

“Ketika hendak membuka pintu masjid, si ma ti tiba-tiba re bah dan tidak sedarkan diri sebelum dikejarkan ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) dan disahkan me ninggal du nia,” katanya.

Sia satan mendapati mang sa berniaga nasi ayam di bangunan itu dan ada rekod sa kit jantung, da rah tinggi serta ken cing manis.

“Tiada kece der@an atau unsur je nayah ditemui pada si ma ti dan be dah siasat mendapati punca ke matian disebabkan sa kit jan tung,” katanya.

Sumber:apacerita

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!