Connect with us

Motivasi

Fr0ntl1ner Buat Kejutan Buat Warga Emas Sempena Hari Jadinya,Pada Masa Itu Nenek Seorang Diri Kuarant1n Dan Berasa B0san

Published

on

Fr0ntl1ner Buat Kejutan Buat Warga Emas Sempena Hari Jadinya,Pada Masa Itu Nenek Seorang Diri Kuarant1n Dan Berasa B0san

Bertu gas sehingga berbelas jam sehari dengan mengenakan kelengkapan pelindung diri (PPE), tidak dapat dibayangkan betapa penatnya mereka mengendalikan jumlah pesa kit yang ramai.

Ketika k3s Cov91 mencatatkan peningkatan ketara saban hari sejak kebelakangan ini, sudah tentu frontl1ners adalah golongan yang paling tidak menang tangan.

Bagaimanapun dalam kesibukan melaksanakan tanggungjawab hakiki, mereka masih lagi mampu menggembirakan pesa kit sebagaimana video yang dikongsikannya.

Menerusi video berdurasi saat 1.04 saat itu, kelihatan beberapa frontl1ners yang lengkap mengenakan sut PPE menghantar sepotong kek kepada salah seorang penghuni di pu sat kuara ntin sempena hari jadinya.

Video tersebut sehingga kini meraih lebih dari 318,000 jumlah tontonan selain dibanjiri dengan ko men netizen yang rata-ratanya memuji petugas berkenaan.

Berkongsi cerita, Muhammad Amirul Hilmi Aminuddin yang merupakan salah seorang frontl1ners dalam video tersebut berkata, kejutan hari jadi itu dilakukan selepas petugas di bahagian pendaftaran merekodkan butir-butir peribadi pesa kit berkenaan ketika dia dimasukkan ke Pu sat Kuar antin Ris iko Rendah Cov19 Kli nik Sulaiman di Hotel Seri Malaysia, Temerloh, minggu lalu.

“Ketika itu petugas bahagian pendaftaran tengok, tarikh lahir Makcik Ruslina Ismail akan tiba beberapa hari saja lagi. Pada hari jadinya yang jatuh pada 8 Ogos lalu, doktor dan team petugas lain bincang dan sepakat nak belikan sepotong kek untuk raikan makcik ini.”

Hilmi ditugaskan bersama team ambu lans yang sentiasa bersedia mengambil pesa kit Cov19 untuk ditempatkan di pusat kuara ntin.

“Kebetulan ketika itu, Makcik Ruslina seorang sahaja dimasukkan ke pu sat kuarantin manakala ahli keluarganya yang lain dikuarantin di rumah. Sudah pasti sayu apabila bersendirian pada hari ulang tahun kelahiran sendiri.

“Saya bersama dok tor, dan dua lagi petugas lain kemudian bawakan kek itu ke bilik Makcik Ruslina untuk buat ‘surprise’. Memang dia terkejut… dia sebak bercampur gembira sebab tak sangka dapat kek ketika hari jadinya. Makcik Ruslina berusia dalam lingkungan 50-an.

“Selepas itu, dia minta kami hantarkan gambar untuk disimpan sebagai kenang-kenangan,” ujar pemuda berusia 22 tahun ini.

Hilmi bertugas di Pu sat Kuara ntin Ri siko Rendah Cov19 Klinik Sulaiman di Hotel Seri Malaysia, Temerloh sejak lebih dua minggu lalu.

Tambah pemuda yang senang disapa sebagai Hilmi ini, mereka turut merancang untuk melakukan kejutan hari lahir buat pesak1t2 lain yang dikuarantin di pusat tersebut selepas ini memandangkan butir-butir peribadi mereka sudah pun direkodkan.

“Pesa kit di sini ada yang berseorangan, ada yang masuk dengan famili. Kita faham, dalam keadaan sedang diuji seperti ini, pastinya sedikit sebanyak semangat mereka turun. Jadi kami sebagai petugas kalau boleh nak gembirakan dan naikkan semangat mereka,” ujarnya yang merupakan sukarelawan.

Kami perlu bersedia dengan segala macam kemungkinan atau situasi tak dijangka kerana apa yang penting bagi kami adalah nyawa pesa kit.
MUHAMMAD AMIRUL HILMI AMINUDDIN

Berkongsi serba sedikit pengalamannya sepanjang bertugas di pusat kuarantin, Hilmi berkata dia tidak dapat melupakan ins iden di mana para petugas menerima panggilan kece masan sewaktu awal pagi, beberapa hari lalu.

Kami sememangnya diletakkan dalam mod ‘standby’. Namun beberapa hari lalu, tiba-tiba petugas dikejutkan dengan panggilan kece masan pukul 2 pagi memaklumkan salah seorang pesa kit yang merupakan OKU Sindr0m D0wn berada dalam situ asi kece masan.

Sebahagian team frontliners yang bertugas di Pusat Kuarantin Ris iko Rendah Cov19 Klinik Sulaiman di Hotel Seri Malaysia, Temerloh

Macam lipas kvdung semua bergerak dan sarung PPE sambil berlari untuk attend k3s tersebut. Alhamdulillah selepas semua pemeriksaan dilakukan, tak ada perkara ser ius.

“Memang berdebar-debar juga. Jadi kami perlu bersedia dengan segala macam kemungkinan atau situasi tak dijangka kerana apa yang penting bagi kami adalah nyawa pesa kit,” katanya lagi.

Tidak menyangka perkongsian videonya tular, Hilmi meluahkan rasa syukur dan terharu kerana menerima ko men positif daripada netizen.

Pernah terl ibat dalam misi mencari mang sa le mas sebelum ini.

Alhamdulillah, ramai yang doakan frontl1ners dan pesa kit. Sebenarnya sebelum post, kami minta dulu kebenaran dari Makcik Ruslina. Tanpa disangka, selepas posting itu viral, Makcik Ruslina kata ramai saudara mara dan kenalan hubunginya untuk bertanya khabar.

“Meskipun penat, tak cukup rehat, tak cukup tidur namun tiada apa yang kami harapkan… bagi kami, kegembiraan dan kepuasan sebenar adalah melihat pesa kit gembira dan sembuh,” ujarnya lagi.

Sumber:mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!