Connect with us

Motivasi

Ayah Dah Lama Str0k Sudah 8 Tahun Duduk Rumah,Cari Rezeki Yang Halal Demi Nak Tampung Kehidupan Keluarga

Published

on

Ayah Dah Lama Str0k Sudah 8 Tahun Duduk Rumah,Cari Rezeki Yang Halal Demi Nak Tampung Kehidupan Keluarga

Menurut Wan Muhammad Nassran Wan Abd Rahim, dia sudah mencuba beberapa pekerjaan sejak menamatkan perseko lahan termasuklah sebagai penga wal keselamatan.

Beliau tak pernah memilih kerja, sebaliknya jejaka berusia 20 tahun ini mahu mencari rezeki halal demi menampung kehidupan.

Pernah berasa ma lu pada peringkat awal, namun sokongan padu ahli keluarga serta pengikut di TikTok membuatkan dia yakin dan percaya dengan apa yang dilakukannya.

“Saya berasal dari Perlis, kini merantau di Pulau Pinang untuk bekerja. Awalnya dulu saya pernah bekerja di restoran McDonald’s. Kemudian saya bekerja sebagai pembantu jualan di pusat beli belah.

“Selepas itu saya jadi promoter penapis air. Disebabkan pande mik Cov19, saya hanya mampu bertahan selama enam bulan saja.

“Kemudian saya ambil upah promo barang di TikTok sebab saya ada lebih 100,000 pengikut. Tapi TikTok saya kena pa dam dan hi lang terus.

“Sekarang saya buat dua kerja. Saya kerja McDonald’s balik, pada hari cuti pula saya jadi penga wal kesela matan di sebuah sek0lah iaitu Kol3j Tingkatan Enam yang terletak berhadapan rumah sewa saya,” ujarnya.

naz2

Naz tidak kisah melakukan apa saja pekerjaan asalkan ia rezeki halal.

Mesra disapa Naz, dia menga kui pada awalnya cuba merahsiakan pekerjaan terbaharunya sebagai pengawal keselamatan kerana ri sau dengan cakap-cakap orang.

Namun kata Naz, dia sedar bahawa tiada apa yang perlu disembunyikan memandangkan dia melakukan pekerjaan halal dan ia turut mendapat restu keluarganya.

Apa yang saya buat, ini untuk famili. Abah saya str0k, dah lapan tahun terbaring di atas katil.
NAZ

“Seminggu saya mula kerja gu ard, saya rasa segan nak kongsi di media sosial. Sebab usia saya pun masih muda, macam tak sesuai.

“Tapi famili semua bagi sokongan. Mereka kata bagus, asalkan halal. Dari situ saya dapat kekuatan untuk berkongsi di media sosial.

“Kalau ada orang nak ke cam, saya tak kisah. Tapi Alhamdulillah ramai yang bagi sokongan. Ia membuatkan saya gembira untuk teruskan kerja ini,” ujar anak keempat daripada lima beradik itu.

Selain sokongan netizen di TikTok, ramai anak muda turut menghubungi Naz dan bertanyakan mengenai pekerjaan itu.

naz1

Kata Naz, dia mahu membahagiakan kedua ibu bapanya.

Jelas Naz, dia gembira melihat orang muda mula membuka mata dan tidak memilih kerja khususnya dalam tempoh ge tir sejak pandemik Cov19 melanda.

“Lepas saya kongsi di media sosial, ramai juga anak muda yang tiba-tiba rasa nak kerja sebagai gu ard. Zaman sekarang sangat kri tikal. Kita tak patut pilih kerja.

“Kita sahut saja semua caba ran, telan saja… sebab asal benda boleh jadi duit untuk teruskan hidup, kita terima. Tak kisah kerja apa sekali pun.

“Sebenarnya sangat letih saya buat dua kerja. Tapi saya masih tunggu untuk dapatkan kerja tetap yang lebih stabil. Sebelum dapat, saya buat saja apa-apa kerja lain.

“Saya berharap dapat kerja beruniform, macam p0lis atau b0mba,” ujarnya yang kini menetap di Butterworth.

Penangan perkongsian video sebagai pengawal keselamatan, akaun TikTok baharu Naz turut tular sehingga membolehkan dia meraih lebih 13,000 pengikut.

Menurut Naz lagi, dia setakat ini belum pernah berdepan gangguan sepanjang berkecimpung sebagai peng awal kesel amatan, sebaliknya hanya berhadapan keced eraan pada leher aki bat digi git semut charlie.

naz3

Naz menyimpan hasrat untuk bekerja sebagai angg0ta B0mba.

“Ada juga yang ko men, kononnya kerja ini akan jumpa han tu. Tapi Alhamdulillah setakat ini belum ada apa-apa gangguan.

“Cuma masa mula kerja guard hari tu, saya kena g1git dengan semut charlie pada leher, terus ada kesan sehingga orang fikir bukan-bukan.

“Saya pun dah cuba letak krim, tapi masih belum hilang. Leher saya jadi berna nah dan berair. Jadi macam pa rut kena air pa nas,” ujarnya lagi.

Menurut Naz lagi, dia tak kisah melakukan apa-apa pekerjaan pada usia muda dan hanya mahu membalas jasa serta menggembirakan orang tuanya.

Cerita Naz, bapanya, Wan Abd Rahim Wan Seman, 53, terlantar sa kit aki bat str0k sejak lapan tahun lalu dan dijaga oleh ibunya, Junaidah Mat Judin, 49, di kediaman mereka di Perlis.

“Apa yang saya buat, ini untuk famili. Abah saya str0k, dah lapan tahun terbaring di atas katil.

Akhir kata oleh belia,”Mama dulu berniaga dengan abah di Padang Besar. Mama jual ubat-ubatan tradisional dan sekarang hanya jaga abah,”

Sumber:mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!