Connect with us

Motivasi

Ini Kata-kata Akhir Beliau,Beliau Telahpun Letak Jawa tan

Published

on

Ini Kata-kata Akhir Beliau,Beliau Telahpun Letak Jawa tan

Beliau berkata demikian selepas mele takkan jawa tan sebagai perdana menteri susulan kehi langan kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat.

Sebelum itu,Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pelbagai ikhtiar dilakukan hingga ke saat akhir untuk menyel amatkan kerajaan Peri katan Nasi onal (PN), sekurang-kurangnya sehingga selesai tu gas menguruskan pand emik, program vaksi nasi dan pemulihan ekonomi negara, namun tidak berhasil.

“Tetapi ikhtiar ini tidak berhasil disebabkan ada pihak yang rakus untuk mere but ku asa daripada mengutamakan nya wa dan kehidupan rakyat.

“Bagi saya, apa yang berlaku ini adalah ketentuan Allah SWT yang merupakan satu episod dalam sejarah perju angan saya,” katanya pada peru tusan kh as, petang Isnin.

Muhyididn yang juga yang juga Ahli Par limen Pagoh berkata, enam tahun lalu beliau dipe cat daripada jawa tan Tim balan Perdana Menteri semata-mata kerana memperta hankan prinsip untuk tidak berkom promi dalam k3s penyele wengan 1Malaysia Devel0pment Berhad (1MDB).

“Saya ber juang, saya berk0rban, akhirnya Allah SWT mengangkat mar tabat perju angan saya sehingga saya diberikan amanah untuk memimpin negara ini sebagai Perdana Menteri. Namun, telah ditakdirkan bahawa hari ini adalah hari terakhir saya sebagai Per dana Men teri dan saya re da dengan ketentuan Ilahi.

“Sesungguhnya, jawa tan yang telah saya pi kul ini bukanlah suatu kemeg ahan. Ia datang dengan suatu beba nan tanggungjawab yang be rat. Saya memimpin negara dalam keadaan kri sis kesi hatan dan ekonomi yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Pada masa yang sama saya terus digu gat dari segi pol1tik.

“Saya boleh mengambil jalan mudah dengan meng0rbankan prinsip saya untuk kekal sebagai Per dana Men teri. Tetapi itu bukan pilihan saya.

“Saya tidak akan sekali-kali bersek0ngkol dengan kumpulan klept0krat, menggan ggu kebe basan badan keha kiman dan membela kangi Perlem bagaan Perse kutuan semata-mata untuk kekal berkuasa,” katanya,

Pada Isnin, Yang di-Pert uan Ag0ng, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan supaya Muhyiddin menjalankan tu gas sebagai ‘caretaker’ Per dana Men teri sehingga Per dana Men teri baharu dilantik.

Datuk Pengel0la Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin dalam satu kenyataan berkata, ini selaras Perkara 40 (2)(a) dan 43 (2)(a) Perlembagaan Persekutuan yang mengatakan bahawa Se ri Pa duka hendaklah melantik seorang ahli De wan Rak yat pada he mat baginda mungkin mendapat kepercayaan maj0riti ahli Dewan.

Muhyiddin meng hadap Yang di-Pertuan Agong, dipercayai berhubung kedudukannya sebagai Perdana Menteri, selepas dipercayai hi lang soko ngan majoriti Ahli Dewan Rakyat.

Umno sebelum ini menarik sokongan kepada Muhyiddin dan PN, namun sebahagian Ahli Parlimen Umno berte gas supaya kerjasama Umno-PN dikekalkan, sekurang-kurangnya sehingga Parlimen dibu barkan untuk PIlihan Raya Umum (PRU) ke-15.

Sumber:mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!