Connect with us

isu semasa

Hidup Sebatang Kera Selepas Suami Mening gal,Kini Ibu Jadi Ketua Keluarga Untuk 6 Orang Anaknya

Published

on

Hidup Sebatang Kera Selepas Suami Mening gal,Kini Ibu Jadi Ketua Keluarga Untuk 6 Orang Anaknya

Nasib Salasiah Matudi, 35, sesuai digambarkan dengan peribahasa sudah ja tuh diti mpa tangga.

Kata wanita itu ketika ditemui penulis baru-baru ini, beliau sesekali tidak menya lahkan takdir yang tersurat buat dirinya. Biarpun berat, semuanya akan dipikul tanpa kelu han.

Terus terang penulis katakan, mendengar kemelut kehidupannya membuatkan li dah kelu seribu bahasa.

Kepada SinarPlus, Salasiah memberitahu, beliau kehilangan pasangan hidup yang dicintainya pada 9 April tahun lalu aki bat kega galan fung si jan tung.

Pemer gian ar wah Kamaruddin Ahmad sangat meragut jiwa dan mindanya kerana ar wah menghadap ILAHI pada usia masih muda iaitu 32 tahun dan mening galkan enam orang zuri at. Lebih menyentuh perasaan, ketika itu, beliau sedang ha mil empat bulan.

“Hati mana yang tidak luluh. Boh0ng kalau saya katakan apa yang terjadi ‘tidak sa kit‘. Namun, demi anak-anak, saya sesekali tidak akan menitiskan air mata di hadapan mereka. Biarlah kedukaan ini saya pendam sendirian,“ tutur beliau.

Penceritaan Salasiah terhenti seketika tatkala mula mengisahkan detik akhir suaminya ‘hilang‘ dari pandangan mata buat selama-lamanya.

“Sebaik ar wah meng hela na fas terakhirnya, saya meminta pihak hospital untuk membenarkan anak-anak melihat wajah ar wah buat kali terakhir agar mereka tahu ‘ke mana pergi‘ ayah mereka pergi. Keadaan pada masa itu juga agak kalut kerana Perin tah Kawa lan Perger akan baru dikuat kua sakan.

“Anak-anak saya rata-ratanya masih kecil, tetapi nampaknya mereka seperti memahami bahawa seseorang yang hidup, pasti akan ‘diambil‘ ILAHI,“ katanya sambil cuba menahan linangan air mata.

Mengunjungi kediamannya yang terletak di Kampung Kemensah, Ampang Jaya, Selangor, membuatkan emo si penulis bergejolak. Perasaan sayu dan simpati menyentuh sanubari ini.

Masakan tidak, bukan sahaja kediamannya kelihatan usang, kedudukannya juga terletak berhampiran dengan anak sungai. Ia memungkinkan segala musibah yang tidak diingini boleh berlaku pada bila-bila masa.

Namun, kata Salasiah, beliau tujuh beranak sudah buntu dan tidak tahu ke mana hendak dituju.

“Sebenarnya, rumah ini adalah ihsan pemilik tanah yang membenarkan saya sekeluarga menetap di sini. Biarpun berlantaikan papan dan bahagian dapur kadangkala basah dek kerana terdapat kebocoran air, tetapi kami gembira dapat tinggal di rumah dua bilik ini.

“Memang betul, sesekali air sungai deras jika hujan lebat, tetapi syukur tidak ada ta nah run tuh atau ban jir berlaku setakat ini. Alhamdulillah anak-anak juga bijak dan tidak ke sungai, apatah lagi bermain-main di kawasan sekitarnya kerana kesemua mereka lebih senang bermain dan duduk di dalam rumah,“ ujarnya.

Walaupun hidup tanpa diling kari kemewahan, Salasiah berkata, pelajaran anak-anak tidak akan diabaikan.
Seorang anaknya bersekolah di Seko lah Mene ngah Kebang saan Sri Keramat, manakala tiga yang lain ditempatkan di Sekol ah Kebangs aan Taman Permata.

Pada saat kerajaan melaksanakan sistem pendi dikan Penga jaran dan Pembela jaran Di Rumah (PdPR), mereka hanya bergantung kepada sebuah telefon bimbit milik ar wah, beritahu Salasiah.

“Saya telah memaklumkan kepada pih ak gu ru bahawa sukar anak-anak untuk belajar dengan hanya sebuah telefon bimbit. Saya bimbang jika mereka ketinggalan dalam pembelajaran, tetapi apa daya, itu saja yang kami termampu,“ katanya.

Keresahan ibu tunggal itu seolah-olah didengari apabila terdapat pihak yang prihatin memberi sumbangan telefon pintar kepadanya termasuk talian internet untuk memudahkan pembelajaran anak-anak.

Dengan kemudahan itu juga, Salasiah berkata, beliau mula berjinak-jinak melakukan perniagaan dalam talian dengan menjual tudung dan cadar demi menambah pendapatan.

“Saya harap usaha ini diredai-NYA dan taklah saya terlalu berga ntung dengan ihsan semata-mata. Orang memang boleh tolong, tetapi sampai bila? Jadi, saya perlu mencari jalan lain sebagai sumber rezeki demi membesarkan anak-anak.

“Saya memang tak pandai teknologi, anak-anak yang bantu. Saya juga gembira kerana kadangkala penduduk sekitar datang membeli tudung dan cadar yang saya jual,“ katanya.

Kepada penulis, Salasiah tidak henti-henti mengungkapkan ucapan terima kasih kepada jiran dan masyarakat di Ampang Jaya.

“Saya sangat berterima kasih dengan segala bantuan yang diberikan mereka terutamanya Ahli Jawat ankua sa Masjid Al-Mardhiyah, Taman Melawati.

“Keprihatinan mereka juga membolehkan saya mendapat bantuan zakat dan bantuan daripada Jaba tan Kebajikan Masyarakat yang secara tidak langsung merin gankan beban,“ kata wanita kelahiran negeri Cik Siti Wan Kembang itu.

Kepada anda yang prihatin untuk membantu ibu tunggal enam anak yang terus gigih menjalani kehidupan meskipun tidak henti dila nda uji an, boleh menghulurkan sumbangan ikhlas melalui akaun bank Maybank di 162200112382 atas nama Salasiah Matudi.

Sumber:SinarPlus

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!