Connect with us

Motivasi

MasyaAllah,Sebak Hati Ini Dengan Perbuatan Yang Sangat Menyayat Hati,Adik Cuma Alaskan Daun Pisang Sebagai Sejadah

Published

on

MasyaAllah,Sebak Hati Ini Dengan Perbuatan Yang Sangat Menyayat Hati,Adik Cuma Alaskan Daun Pisang Sebagai Sejadah

Sebuah foto yang dimuat naik seorang pengguna Twitter baru-baru ini menjadi viral di media sosial.gambar seorang budak lelaki yang sedang mendirikan solat di kebun milik bapanya.

Sebelum itu,viral gambar seorang budak solat di kebun bapanya dengan beralaskan daun pisang dan mendapat pujian ramai. Selepas wartawan buat sia satan, ini kisah sebenarnya buat ramai respek. Allahu. Jom baca dan kongsikan.

Dalam foto tersebut, kelihatan budak lelaki itu hanya mengenakan sarung untuk menutupi tubuhnya yang tidak mengenakan pakaian. Sementara itu, dia juga dilihat hanya menggunkan daun pisang sebagai alas pengganti sejadah.

“Di tengah kesibukan membantu orang tua, dia tidak lupa akan kewajipannya untuk menjalankan ibadah solat walau hanya dengan beralaskan selembar daun pisang. budak lelaki yang berasal dari Tuban, Jawa Timur itu sedang membantu orang tuanya bekerja di kebun. Walaupun tidak memiliki ruang solat yang selesa, tapi budak tetap itu tidak lupa menunaikan solatnya.

Ketaatan budak lelaki itu dalam menjalankan perin tah agamanya telah mendapat banyak pu jian dari netizen. Kebanyakan dari mereka terharu dan berharap yang budak lelaki itu dapat menjadi contoh bagi anak-anak yang lain.

“Saya yang non muslim juga merasa kagum dengan beliau, semoga anak-anak kita yang lain dapat mencontohi beliau dalam beribadah,” komentar @N_Kuslan.

“Soleh benar anak ini. Beruntung orang tuanya mempunyai anak yang taat seperti dia,” ujar @IbuPertiwiku.

“Jgn pertikaikan segala kekurangan (tempat ibadah) yg dia lakukan saat solat tpi lihatlah niat hatinya untuk tetap beribadah kepada Tuhannya dalam segala keadaan,” tulis @GunRomli.

“Bererti,orng tuanya sangat luar biasa dlm mendidik anaknya, hingga anaknya merasakan bahawa solat adalah keperluan hidup yg tidak blh ditinggalkn,” kata @ana_khoz.

Sumber:hmtnws

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!