Connect with us

#WOWFACT

Lain Macam Ayah Ajar Anak Kvasa1 Bahasa Arab,Bapa Menangkap Ha1wan Tersebut Untuk Dilukis

Published

on

Lain Macam Ayah Ajar Anak Kvasa1 Bahasa Arab,Bapa Menangkap Ha1wan Tersebut Untuk Dilukis

Masih lagi memakai lampin pakai bu ang, kepintaran seorang anak kecil di luar jangkaan.

Manakan tidak, setiap kali bapanya menyebut beberapa perkataan dalam bahasa Arab, kanak-kanak tersebut pantas menjawab

Gelagat dan kepintaran si cilik itu menerusi video yang dikongsikan bapanya di laman sosial menjadi perhatian, dengan sekali-sekali kedengaran bunyi-bunyi binatang selepas membuat tekaan.

Ahmed Ibrahim Ahmad berkata, ia adalah sebahagian daripada proses pembelajaran anak lelakinya yang berusia tiga tahun dalam mengasa  bahasa Arab.

Sebagai permulaan, dia mendidik anaknya dengan mengenali ha1wan2 menerusi lagu mengenai bintang dalam bahasa itu.

“Baru sehari dengar, Yusof (panggilan anak) dan ingat. Dua atau tiga kali sebut nama hai wan tu, dia dah ingat dalam bahasa Arab. Dia memang cepat ingat.

“Sejak umurnya dua tahun saya dedahkan lagu-lagu mengenai haiwan. Baru sekarang dia belajar hafal nama-nama haiwan dalam bahasa Arab,” katanya yang berusia 28 tahun,

anak cakap arab 2

Ustaz Ahmed membawa anak-anak ke zoo untuk mengenali hai wan secara dekat.

Lebih dikenali sebagai Dai Ahmed atau Ustaz Ahmed, katanya, lebih 30 nama hai wan dalam Bahasa Arab telah dihafal anaknya yang merupakan anak sulung daripada tiga beradik.

“Saya ajar dia dengan macam-macam cara seperti berdialog. Saya tang kap cicak dan dalam takvt2 dengan bina tang itu dia berjaya sebut wazaghah dalam bahasa Arab.

“Kalau semut gi git, dia sebut namlah. Bila nak senja, saya beritahu cepat masuk rumah nanti nya muk masuk, disebutnya ba’udhah,” ujarnya yang merupakan imam dan gu ru agama.

anak cakap arab 3

Ustaz Ahmed (tengah) menunjukkan lukisan hai wan, ditemani dua anaknya.

Dia yang juga penceramah bebas memberitahu, proses mengenali hai wan juga dibuat disebabkan dalam al-Quran banyak bercerita mengenai kisah makh luk itu yang sangat lu ar bi asa.

“Ada sesi pelajaran dan motivasi. Selain itu, saya juga membawa keluarga melawat ke zoo untuk memberikan peluang pada anak mendekati hai wan2 di hadapan mata,” katanya.

anak cakap arab 5

Antara gambar hai wan yang dilukis Ustaz Ahmed.

Dia yang merupakan gu ru bagi pelajar Tingkatan Satu dan Tingkatan Dua turut mengasah bakatnya dalam lukisan demi memper kasakan pengu asaan anaknya dalam bahasa Arab.

“Selain lagu dan gambar termasuk hai wan sebenar, saya juga melukis beberapa haiwan seperti ar nab, bu aya, mu sang dan ga jah.

Rupa-rupanya senang nak melukis jika tahu teknik. Dalam ajar anak bahasa Arab, saya belajar melukis
USTAZ AHMED

“Saya tak pandai melukis, dari dulu masuk pertandingan melukis tapi pernah menang. Disebabkan anak, saya pun pvsh diri sendiri untuk belajar melukis daripada YouTube.

“Rupa-rupanya senang nak melukis jika tahu teknik. Dalam ajar anak bahasa Arab, saya belajar melukis,” kata Ustaz Ahmed yang lebih mahir dalam seni tulisan khat.

Yusof merupakan kanak-kanak pintar.

Menurut Ustaz Ahmed, dia turut membudayakan bahasa Arab kepada anaknya dengan memasang bacaan ayat-ayat suci al-Quran pada awal pagi di rumah.

“Saya bagi dia dengar al-Quran selepas Subuh. Bila dia bangun tidur dapat dengar bacaan tu. Saya juga pastikan anak-anak biasa mendengar qasidah, selawat, zikir dan azan.

“Untuk ajar anak-anak mengu asai bahasa Arab ni kena kreatif. Kita bagi dia selesa dengan sebutan-sebutan tu dalam perbualan setiap hari.

Tetapi, “Yusof sering bermimpi digi git u lar, dan dia akan mengadu pada saya dengan menyebut sebut thu’ban (bermaksud u lar). Saya berpesan pada dua kalau bermimpi kena baca doa, dan sebut nauzubillah agar kita diberikan perlindungan dengan bantuan Allah SWT,” katanya.

Sumber:mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!