Connect with us

#AGAMA

Rebut Peluang Ucap Tak ziah Pad Orang Yang KIta Kenali Atau Tak,MAka Allah Beri Kita Ganjaran Yang Hebat

Published

on

Rebut Peluang Ucap Tak ziah Pad Orang Yang KIta Kenali Atau Tak,MAka Allah Beri Kita Ganjaran Yang Hebat

Musi bah kita tidak akan jangka bila akan datang. Namun, segala musi bah itu adalah tanda ama ran kepada kita untuk meninggalkan kemung karan dan kembali bertaubat kepada Allah SWT.

Saban hari, kita membaca kes-kes kematian dan pemergian orang di sekeliling kita. Sama ada ia melibatkan diri kita, ipar duai kita, jiran tetangga mahupun sesama muslim. Masa yang sama, kita juga mungkin berat mulut untuk mengucapkan salam takziah pada keluarga diuji kesu sahan atau kema tian atas ala san, kita tidak mengenalinya atau tidak pernah bertemunya langsung. Kata orang tiada kena mengena pun.

Namun tahukah, walau kita tidak mengenali ahli keluarga yang dilanda u jian itu, rebutlah untuk ucapkan salam ta kziah buat mereka yang dilan da musi bah ini. Ini kerana, hu kum mengucapkan tak ziah adalah su nat yang dituntut.

Tahukah dengan hanya mengucapkan Inna lillahi wa inna ilaihi raji’un (“(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh suatu kesu sahan, mereka berkata: Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali) saat kita mendengar berita kema tian atau ujian itu, Allah akan pakaikan kita pakaian kemuliaan di hari akhi rat kelak.

Ini berdasarkan satu hadis diriwayatkan Abu ‘Umarah r.a, bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tidak ada seorang mukmin yang mengucapkan tak ziah kepada saudaranya disebabkan suatu musi bah melainkan Allah SWT akan memakaikannya dengan pakaian kemuliaan pada hari kia mat kelak.(Riwayat Ibn Majah – 1601)

Tak ziah dari sudut bahasa merujuk kepada : “Memberikan ketenangan kepada keluarga si mati dan menggalakkan mereka untuk bersabar dengan jaminan pahala (terhadap perbuatan itu) serta mendoakan jena zah si ma ti yang beragama Islam dan juga doa kepada mereka yang ditimpa musi bah.”

Masa yang sama juga, ucapan takz iah kepada individu yang kita kenal atau tidak kenal itu adalah dengan cara menyuruhnya supaya bersabar menghadapi ujian kala itu. Seperti ucapan ‘semoga Allah memberikan ganjaran yang besar kepada kamu’ dan seumpamanya.” (Rujuk Hasyiyah Al-Sindi ‘ala Ibn Majah – 1/486)

Ucapan sebegitu menepati anjuran Rasulullah SAW seperti yang disebutkan dalam riwayat daripada Usamah bin Zaid r.a berikut bahawa Baginda SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya bagi Allah SWT apa yang Dia ambil dan milik-Nya jualah apa yang Dia berikan. Semuanya ada a jal (tempoh masa) yang tertentu di sisi-Nya. Perintahkanlah dia (perempuan itu) untuk bersabar, nescaya kamu akan mendapat ganjaran.” (Riwayat Al-Bukhari – 7377).

Jadi jangan be rat mulut menyampaikan ucapan tak ziah walau pada individu tidak kita kenali.

Sumber:majalahilmu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!