Connect with us

#MOTIVASI/TAULADAN

Kisah Wanita Ini Bang kita Dengan Cita2 Yang Digenggam,Dahulunya Kerja Ditempat Yang Sangat To xic

Published

on

Kisah Wanita Ini Bang kita Dengan Cita2 Yang Digenggam,Dahulunya Kerja Ditempat Yang Sangat To xic

Pernah dige lar gi la, wanita ini membuktikan bahawa dia mampu untuk bang kit dari segala du gaan yang dilalui.

Menerusi rakaman yang dimuat naik olehnya, dia mengimbas kembali kisah du ka sewaktu bekerja di tempat kerja lamanya.

Perkongsian tersebut meraih hampir 50,000 tontonan di aplikasi TikTok.

Norhasimah Muchtar, 32, berkata, peristiwa itu berlaku sewaktu dia bekerja di sebuah syarikat pada tahun 2013.

Sepanjang bekerja di situ dia mendakwa mendapat laya nan yang bu ruk selain perlu berada di dalam persekitaran pejabat yang dianggapnya sebagai tok sik.

“Kisah di sebalik video itu menerangkan tentang pengalaman saya semasa bekerja di bahagian pela buran selama lebih kurang dua tahun.

“Sepanjang bekerja saya mendapat layanan bu ruk dan dilem parkan dengan kata2 ke sat yang tak sepatutnya,” dak wanya.

Mesra disapa Hasimah, dia mendak wa turut dianiaya oleh rakan sekerjanya sendiri sehingga dipanggil oleh pi hak syarikat dan dima rahi sehingga dia peng san.

Surat yang dikeluarkan oleh pi hak HKL selepas Hasimah dike jarkan ke hos pital aki bat peng san di pejabat.

“Pihak HKL ada memberikan referral letter untuk saya bercuti dan pulang ke kampung bagi menenangkan fikiran. Membaca surat itu, ada yang mengge larkan saya ‘gi la’ di peja bat,” katanya yang berasal dari Pasir Gudang, Johor.

Setelah melalui pelbagai du gaan di syarikat tersebut, anak kedua daripada empat beradik itu mengambil kepu tusan untuk berhenti kerja dan memulakan karier baharu dia sebuah syar ikat swas ta di Johor Bahru pada tahun 2015.

Hasimah mendirikan rumah tangga pada tahun yang sama dengan, Mohamad Iskandar Maamin, 32, dan berhenti kerja sekali lagi pada tahun 2019 sebagai persediaan menimang cahaya mata.

“Saya terpak sa berhenti sebab peluang ini amat saya nanti-nantikan kerana saya menjalani rawa tan kesu buran di hos pital swas ta untuk ha mil.

“Sebelum ini saya ada buat bisnes part time seperti menjual barangan bayi dan kek tetapi beralih kepada perniagaan sa bun kerana ia merupakan barang keperluan.

“Saya bermula dari rumah dan mendapat tempahan pelanggan sehingga berjaya membuka kedai sendiri serta menghasilkan sabun muka serta sabun cecair. Suami banyak memberi dorongan dari segi modal dan teknikal sehingga saya berjaya,” ujarnya.

Ibu kepada seorang cahaya mata itu berpesan kepada orang ramai supaya tidak ma lu untuk mendapatkan bantuan daripada pa kar sekiranya mempunyai masalah tekanan kerana ia sebenarnya sangat membantu.

Tambahnya lagi, setiap individu harus bergaul dengan golongan yang berfikiran positif dan sentiasa berdoa kepada Allah untuk diberikan kekuatan dalam menjalani kehidupan.

“Bagi yang mengalami situasi sama, saya nasihatkan jangan ma lu untuk berjumpa pa kar psi kiatri dan aba ikan mereka yang mengge larkan kamu gila hanya kerana kamu memerlukan rawa tan.

“Tanpa dorongan pa kar psik iatri, orang yang menga lami tek anan perasaan ini tidak dapat menilai mana yang baik dan bu ruk kerana tia da bimbingan yang betul.

IMG_6964

Suaminya banyak membantu dari segi modal dan memberi dorongan sepanjang mengendalikan bisnes menjual sabun.

“Cuba keluar dari persekitaran tok sik tersebut dan bergaul dengan kawan-kawan yang pos itif. Buat sesuatu yang kamu minat dan yang penting berdoa pada Allah untuk berikan kekuatan.

“Jangan memba las mereka yang membuat kita dan abaikan semuanya. InshaAllah, jika anda berada di pi hak yang benar, Allah yang akan memba las perbuatan mereka,” katanya.

Sumber:mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!