Connect with us

#CELEBRITI

|VIDEO|Shuib Amat ‘Terasa’ Dengan Pemer gian Ar wah Siti Sarah,Kini Shuib Nak Merdukan Lagi ‘Nyanyian’ Di Bidang Mengaji Dan Dala mi Ilmu Al-quran

Published

on

|VIDEO|Shuib Amat ‘Terasa’ Dengan Pemer gian Ar wah Siti Sarah,Kini Shuib Nak Merdukan Lagi ‘Nyanyian’ Di Bidang Mengaji Dan Dala mi Ilmu Al-quran

Di usia 37 tahun Shuib Sepahtu sangat berha rap dia belum terlam bat untuk memper betul bacaan dan mendalami ilmu al-Quran sebagai pan duan di du nia dan akhi rat.

Kata Shuib atau nama sebenarnya Shahmira Muhamad, 37, ujian yang menim pa dia sekeluarga dengan pemer gian Siti Sarah membuatkan semakin de kat dengan aga ma.

“Hari pertama baca surah Yasin secara beramai-ramai, lepas sesi zoom tu saya cuba baca sendiri… ambil masa dekat dua jam nak habis.

“Saya rasa macam… ya Allah da1fnya, bodohnya kau Shuib. Sampai saya l3nguh2 ping gang. Jadi saya cakap pada diri kena buat sesuatu… kena merdekakan diri daripada buta al-Quran,” katanya.

Shuib berkata demikian pada majlis forum bertajuk ‘Kemerdekaan Satu Penghijrahan’ anju ran Masjid Pun cak A lam yang diadakan secara live di Facebook pada Rabu malam.

Cerita Shuib lagi, dia tidak malu untuk belajar semula daripada bawah asal kan dapat memperbe tulkan kele ma hannya itu.

“Saya nak belajar al-Quran sampai cari semula buku iqra. Saya nak kembalikan zaman kanak-kanak saya mengaji dan belajar iqra.

“Saya harap masih belum terlam bat, saya kena buat u-turn. Saya kena betul-betul pandai baca al-Quran,” katanya lagi.

Tambah Shuib buat masa ini dia bergu ru bersama pendak wah Ahmad Tarmizi Abdul Rahman.

“Kalau boleh saya nak jadi macam ustaz Tarmizi. Dia gu ru saya ajar mengaji.

“Ya Allah… sebab kalau bab nyanyian tahu pula saya nak menyanyi sedap2. Buat Sepahtu Reunion tau pula menyanyi, mendayv2.

“Kalau dulu menyanyi lagu duet dengan ar wah isteri, buat rehear sal betul-betul bagai nak rak. Tapi apabila mengaji tak re ti… rasa te ruk sangat,” katanya.

Dalam pada itu Shuib berkata dia juga akan cuba mendidik anak-anak menjadi generasi yang ce lik al-Quran.

shuib bapa

Shuib kini berge lar bapa tung gal kepada empat cahaya mata iaitu Uwais Alqarni, 10, Dzahira Talita Zahra, 8, Ariq Matin, 6, dan Ayash Affan.

“Saya ha rap boleh isti qamah dengan anak-anak (belajar al-Quran). Sebelum ni saya tak pernah cakap pun dengan anak2.

“Saya panggil mereka duduk depan saya. Saya tanya apa cita-cita mereka. Saya kata tak ki sah apa pun c1ta2 mereka asalkan pegangan kita ialah al-Quran.

“Itu yang akan menyela matkan kita di dunia dan akhi rat,” katanya.

Pasangan itu dikurniakan empat cahaya mata iaitu Uwais Alqarni, 10, Dzahira Talita Zahra, 8, Ariq Matin, 6, dan Ayash Affan yang dikeluarkan daripada kandungan secara pembedahan pada 6 Ogos lalu.

Shuib kini bergelar bapa tung gal selepas isterinya Siti Sarah mening gal du nia pada usia 37 tahun di Pu sat Peru batan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Kuala Lumpur aki bat Cov19 pada 9 Ogos lalu.Untuk re kod, Shuib dan ar wah Siti Sarah mendirikan rumah tangga pada 26 Februari 2011.

 Sumber:mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!