Connect with us

#AGAMA

Inilah Hu kum Memakan Belangkas,Ramai Yang Tak Tahu Akan Hal Ini

Published

on

Inilah Hu kum Memakan Belangkas,Ramai Yang Tak Tahu Akan Hal Ini

Apa hu kum memakan belangkas?

  • Jawab 1:

(Dan ?? ???) Sekalian hai wan yang hidup di dalam air dan di darat seperti penyu dan bidawang dan biyuku dan kura-kura dan belangkas dan katak kerana dite gahkan daripada membu nuh dia.

????? ??????? ???????? ??? ????????? ???????? bagi Asy-Syaikh Muhammad Arsyad Al-Banjari, juzuk 2, muka surat 257, 4 baris dari atas.

  • Jawab 2:

(Far’vn) bermula bina tang air yang ha ram memakan akan dia itu tiap-tiap bina tang yang hidup di dalam dua negeri (air dan darat) seperti katak dan u lar air dan ketam batu dan ketam angin dan ketam bandang dan belangkas dan penyu dan labi-labi…

????? ??????? ????? ‘?? ?? ?????? ???? bagi Asy-Syaikh Zainul ‘Abidin bin Muhammad Al-Fathoni, juzuk 1, muka surat 140, 2 baris dari bawah.

Belangkas diha ramkan kerana ianya bina tang dua alam. Sekalipun ada ahli hidupan laut yang bertaraf Prof. yang mengatakan belangkas bukan hidupan dua alam, nes caya ianya terto lak.

Ini kerana para ulama fiqh melihat kepada hayat hidupan tersebut samada hayat mustaqirah atau harakat masbuh. Baru diklasifikasikan samada satu alam atau dua alam. Apa pula penilaian ahli hidupan laut? Selari atau tidak dengan penilaian ulama?

Maka mahu ikut kitab yang keilmuan pengarangnya tidak disang gah sama sekali atau fatwa? Sendiri buat keputusan. Lagi sekali diulang, posting ini untuk mengajar ummat agar beragama dengan merujuk kitab-kitab mu’tabarah dan bukan untuk mela wan fat wa.

Sumber:Azar Zulqarnain ||

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!