Connect with us

isu semasa

Pendapatan ‘Cukup Makan’,Amir RL Aku1 B3rniaga Di T3pi Jalan

Published

on

Pendapatan ‘Cukup Makan’,Amir RL Aku1 B3rniaga Di T3pi Jalan

Buat apa nak malu berniaga tepi jalan kan? Rezeki yang halal haruslah dicari memandangkan ketika ini semua orang sedang ‘berjuang’ untuk meneruskan kehidupan masing-masing.

Menerusi Harian Metro, pelawak yang popular, dengan tagline ‘Amirreka’, Amir Raja Lawak mengakui pendapatannya sebagai seorang artis agak terjejas. Namun, ia bukan penghalang untuknya mencari pendapatan lain untuk menampung keluarga.

Setiap hari berniaga

Dia tanpa rasa segan mengakui berniaga air jagung sepenuh masa ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 di gerai tepi jalan miliknya di Prima Saujana, Kajang.

“Setiap hari saya turun berniaga sekitar jam 11.30 pagi hingga 6.30 petang. Kemudian saya pulang rumah, terus sambung buat air lagi pada waktu malam.”
“Seawal jam 7 pagi pun, saya sudah bangun untuk buat lagi sebelum bersiap membuka gerai. Disebabkan saya kena menggaji pembantu gerai, adalah dapat keuntungan bersih dalam RM200.” katanya.

Untung memadai buat tampung hidup

Walaupun untung daripada hasil berniaga air minuman tersebut tidaklah begitu besar, Amir atau nama sebenarnya Mohammad Amirullah Azmi tetap bersyukur kerana ia dapat menampung belanja harian sepanjang PKP ini.

“Tapi, tak kisahlah asalkan ada juga pendapatan untuk beli keperluan harian, itu sudah memadai. Rasa penat belakang kira, asalkan saya dapat menampung belanja sepanjang PKP 3.0 ini,” menurut Amir lagi.

Dah ada pembeli setia

Amir juga meluahkan rasa terharu dengan orang ramai yang tetap menyokongnya. Menurut pelakon Man Transform ini, dia mempunyai pembeli setia yang sudah membeli air jagung buatannya sejak tahun 2017 lagi.

“Kadang-kadang ada pembeli datang awal dan apabila tak nampak saya, mereka ingatkan gerai tak buka. Mereka akan terus hubungi saya untuk bertanya sama ada saya buka gerai.”
“Begitu juga pelanggan yang sememangnya sudah menjadi pembeli setia sejak beberapa tahun. Perniagaan ini pun saya sudah usahakan sejak 2017 namun pada tempoh sekarang saja saya buat sepenuh masa,” katanya.

Akui pendapatan sebagai anak seni terjejas

Pelawak tersebut juga memaklumkan sepatutnya ada 3 drama yang harus diselesaikan namun disebabkan PKP, pengambaran terpaksa ditunda buat sementara waktu.

Jadi, dia mencari inisiatif dengan berniaga sepenuh masa air jagung dan beberapa lagi perisa minuman sebagai cara mencari pendapatan buat keluarga.

“Saya okay saja asalkan ada punca pendapatan yang cukup untuk tampung keperluan harian. Lagipun, bukan banyak barang pun saya beli kerana lebih selesa jalani gaya hidup sederhana.”
“Biarlah orang nak anggap apa pun memandangkan saya artis, tapi bagi saya tiada keperluan pun nak bermewah-mewah,” jelasnya.

Sudah baca artikel ini?Jangan lupa untuk like dan share ya.Semoga memberi asbab kebaikan kita semua.

Sumber:ohmymedia.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!