Connect with us

#SEMASA

Adik-beradik Pergi Lawat Pu sara Ayah,”Ada banyak yang kami nak cakap,Insyaallah nanti kita sekeluarga akan bersama di syvrga” – SM

Published

on

Adik-beradik Pergi Lawat Pu sara Ayah,”Ada banyak yang kami nak cakap,Insyaallah nanti kita sekeluarga akan bersama di syvrga” – SM

Kesedi han yang ‘mnghantvi setiap insan pasti  ti dak hilang,ini merupakan  suatu perkara yang bukan mudah untuk diterima sesiapa.

Video tu lar menunjukkan seorang kanak-kanak perempuan berlari keluar dari kereta untuk ke pus ara datuknya di sebuah ta nah perku buran nyata mengundang se bak.

Ibu kepada kanak-kanak itu, Nur Zulaikha Rosli berkata, suami dan anak-anaknya menzia rahi pusa ra bapanya di Ta nah Perku buran Islam Sungai Tangkas di Bangi, Selangor, petang Ahad.

Wanita berusia 27 tahun itu memberitahu, bapanya yang menghi dap penya kit tiga seran gkai mening gal du nia pada usia 54 tahun, akibat jang kitan dalam da rah, Januari lalu.

“Mula-mula suami bawa anak perempuan sulung berusia tiga tahun untuk menzi arah ku bur ayah saya, atau anak saya panggil ‘atok abah’. Lepas tu suami hantar dia ke kereta,

“Kali kedua, suami bawa kelu ar pula anak perempuan kedua kami berusia 10 bulan ke ku bur, tapi anak sulung ni menan gis nak ikut. Jadi suami bawa dia sekali lagi,” katanya.

kubur atok abah 7

Suami Ikha dan dua anak perempuannya di pusa ra Atok Abah.

Lebih dikenali sebagai Ikha, katanya, selepas z1arah, bacaan doa dan surah Yasin, suami dan dua anak perempuannya kembali ke kereta untuk pulang ke rumah.

Namun katanya, anak sulungnya, Siti Khadijah Amir Arif yang duduk di tempat duduk belakang masih menan gis dan mer0nta2 mahu pergi ke pusa ra atok abah.

kubur atok abah 4

Ar wah Atok Abah (kanan) dan Siti Khadijah begitu rapat

“Anak siap kata ‘ni last nak pergi tengok atok abah’. Saya dan suami kata kalau nak, kena pergi sendiri. Kami izinkan dia pergi untuk puaskan diri sebab cuaca mendung.

“Kali ketiga dia pergi, kali ni anak ambil masa kira-kira tiga minit nampak dari jauh tangan dia bergerak. Pergi ke ku bur berlari, balik ke kereta jalan perlahan sambil tadah tangan baca doa.

“Masa kat ku bur, anak tak menan gis tapi dah masuk kereta baru dia ‘bertakung’. Katanya bye atok abah, nanti Ijah (panggilan nama) datang lagi,” ujarnya yang sebak melihat kea daan anaknya itu.

Tidak menjang kakan keadaan tersebut berlaku, Ikha berkata anak sulungnya itu begitu rapat dengan ar wah bapanya yang bertugas sebagai pekerja am.

“Anak sulung saya dan atok abah rapat sebab cucu sulung. Arwah ayah sangat sayangkan dia sampai ge larkan puteri atok abah,” tambah suri rumah itu.

-Anak sulung saya dan Atok Abah rapat sebab cucu sulung. Ar wah ayah sangat sayangkan dia sampai gelarkan puteri Atok Abah
NUR ZULAIKHA ROSLI

Menurut Ikha, anak sulungnya disifatkan sebagai seorang kanak-kanak yang ceria, dan ar wah bapanya seorang yang te gas tetapi penyayang, pemurah dan mudah mesra kanak-kanak.

“Saya masih ingat lagi sewaktu saya mengan dungkan anak sulung, ayah saya yang paling ex cited, akan usap pe rut saya kata inilah yang atok abah tunggu-tunggu.

“Bila saya melahirkan anak di hos pital, ar wah ayah juga setia menunggu sehingga saya bersa lin dan ayah juga turut ada semasa saya dis caj selepas itu,” katanya.

kubur atok abah 5

Ikha (kanan) bersama keluarga

Ikha berkata, kali tera khir anaknya bertemu dengan bapanya sebelum ar wah dimasukkan ke hos pital dan ditempatkan di wd un1t rawa tan ra pi (ICU) selama 11 hari sehingga dijemput Ilahi.

“Kami bawa anak semasa jena zah atok abah dikebu mikan, tapi dia tengok dari jauh. Esoknya kami tunjukkan gambar ar wah semasa di ICv dan beritahu atok abah dah tk ada.

“Dia tak menan gis dan tak mera ung, cuma dia kata dia rindu sangat kat atok abah. Saya beritahu setiap kali rindu atau teringatkan atok abah, kena sentiasa doakan ar wah,” katanya.

Akhir kata,semua kita yang hi dup pasti merasakan ma ti,kita kena banyakkan ama lan pada Allah,Insyaallah di akh1rat nanti dapat kebaikannya.

Sumber:mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!