Connect with us

#MOTIVASI/TAULADAN

“Kami amalkan puasa agar sentiasa sihat walaf1at,bukan setakat si hat juga kita dapat pahala untuk kegunaan akh1rat kelak” – Adik-beradik Sentiasa Si hat Walai Sudah Berumur Lebih 100Tahun

Published

on

“Kami amalkan puasa agar sentiasa sihat walaf1at,bukan setakat si hat juga kita dapat pahala untuk kegunaan akh1rat kelak” – Adik-beradik Sentiasa Si hat Walai Sudah Berumur Lebih 100Tahun

Dengan izin Allah SWT. Ternyata ama  lan berpuasa mereka sejak muda membuatkan dua beradik warga emas ini ke kal sihat, alhamdulillah.Berpuasa tiga bulan tan pa henti sejak muda, rah sia warga emas kekal sihat sehingga ke hari ini.

Rah sia Warga Emas Kekal Sihat

kami berdua mengama lkan puasa su nat pada hari Isnin dan Khamis setiap minggu pada bulan-bulan lain.

“Sejak kebela kangan ini, dise babkan fak tor kesi hatan dan lanjut usia, kakak saya sudah ti dak mampu lagi untuk berpu asa selama tiga bulan. Dia hanya pua sa penuh hanya pada bulan Ramadan kerana mudah kele tihan,” ujar Pah yang memiliki lima anak, 18 cucu dan 36 cicit.

Berpuasa Tiga Bulan Bertu rut Sejak Muda

Dua beradik wanita warga emas yang berasal daripada Machang, Kelantan ini mende dahkan berpuasa selama tiga bulan berturut-turut sebelum kedatangan Ramadan menjadi amalan mereka untuk kekal sihat biarpun berusia lebih satu abad.

Munah Yunus, 115, dan adiknya, Pah, 111, yang sudah kema tian pasangan masing2 kini masih si hat tubuh badan, namun terpak sa mengengs0t untuk bergerak selepas terjatuh kira-kira 10 tahun lalu.

Menurut Pah, dia dan kakaknya mengamalkan puasa su nat pada bulan Rejab dan Syaaban mengikut kalendar hijrah sebelum menyambung ibadah wajib itu pada Ramadan setiap tahun.

Katanya, amalan itu dilakukan sejak mereka muda lagi dan diteruskan meskipun sudah berge lar warga emas.

Jaga Solat

Bercerita lanjut, Pah memberitahu, selain berpuasa sunat, dia dan kakaknya tidak meninggalkan ibadah wajib lain termasuk solat lima waktu meskipun terpak sa melakukannya dengan cara duduk.

Mengikut kd pengenalan yang dike luarkan Jaba tan Pendaf taran Ne gara, Pah berusia 97 tahun, manakala kakaknya pula berusia 101 tahun.

Walau pun bagaimanapun, usia dua beradik itu dipercayai sudah melebihi 100 tahun berdasarkan kepada simb0l * pada hujung nombor dokumen tersebut.

Pah mempunyai penya kit da rah ting gi dan park inson, manakala kakak pula tidak menghi dap sebarang penya kit kro nik.

Biarpun sudah lanjut usia, Pah dan kakaknya telah menerima sunt ikan vak sin Cov19 di Pu sat Pembe rian Vak sin Maahad Tahfiz Al-Quran Wal Qiraat, Pulai Chondong di sini pada awal Ogos lalu sebagai ikhtiar mereka untuk menjaga kesi hatan masing2 di musim pande mik Cov19 ini.

Sementara itu, anak ketiga Pah, Mohd. Ramli Ismail, 63, berkata, selain berpuasa, ibunya juga sangat mengambil be rat berkai tan pemakanannya dan hanya makan hidangan si hat seperti ulam-ulaman.

“Saya bersyukur kerana ibu dan ibu saudara (Munah) dikur niakan kesihatan yang baik.

“Dalam usia yang sudah melebihi satu abad, mereka diberi peluang untuk melihat cucu-cucu dan cicit-cicit membesar di depan mata,” katanya.

Semoga kekal si hat dan dimurahkan rezeki,Amin.

Sumber: Kosmo Online

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!