Connect with us

#SEMASA

“Kau tk ma lu ke berniaga kopi?,dulu awak bukan c0nsvltant bank?” – Wanita Dimesej Sebe gitu Buat Beliau Lagi Kvat Berusaha Untuk Keluarga

Published

on

“Kau tk ma lu ke berniaga kopi?,dulu awak bukan c0nsvltant bank?” – Wanita Dimesej Sebe gitu Buat Beliau Lagi Kvat Berusaha Untuk Keluarga

Pan demik Cov19 yang melan da sejak lebih setahun lalu banyak mengu bah kehidupan rakyat kita.

Selain hidup dalam norma baharu, ada sebilangan individu mengalami perubahan dalam kerjaya mereka.

Begitu juga dengan perun ding kewan gan berusia 24 tahun ini apabila dia diberi cuti tanpa gaji sejak empat bulan lalu.

tknk berse dih, Shafeyy Azmi seba liknya maju kedepan dengan alter natif lain untuk menam pung hi dup dengan menjalankan perniagaan kopi Vietnam di sebuah gerai di Sek syen 7, Bandar Baru Bangi, Selangor.

“Saya mula berniaga sejak Julai lalu. Sekarang pan demik Cov19, kerja pun macam tk ada. Jadi saya pilih berniaga untuk tambah pendapatan.

“Saya sebenarnya bekerja sebagai consvltant di sebuah bank dan sudah hampir empat bulan cuti tan pa gaji. Dalam keadaan sekarang, nak cari makanan seharian pun su sah, sebab itu saya pilih untuk berniaga.

“Saya berniaga air kerana ia tk seru mit berniaga makanan. Saya juga ada sedikit pengalaman berniaga, dulu jadi dr0pship produk wajah,” ujar si bujang yang mesra disapa Shaffey.

shaf3

Bercerita lan jut, dia menga kui tu rut berhadapan pelbagai caba ran berniaga, namun tetap ku at de mi mencari pendapatan untuk diri dan keluarga.

“Kita fikir diri kita, bukan orang lain. Sebab ada komit men nak dilu naskan tiap bulan, saya tk fikir mengenai kesu sahan berniaga. Tak fikir sangat, tapi saya buat saja.

“Penerimaan juga sangat baik, Alhamdulillah. Cuma bia salah bila berniaga gerai tepi jalan, kadang2 hujan. Ada pasang su rutnya.

“Mak ayah juga menjadi keku atan saya. Mereka banyak bagi do rongan kepada saya. Saya juga nk ucapkan terima kasih kepada pelanggan yang so kong bisnes saya.

“Ada juga yang kenal saya, mereka singgah membeli, bersembang dan bagi kata2 semangat,” ujarnya yang menetap di Kajang.

Dibalik sokon gan yang diterima, ada juga insan yang memper soalkan pilihan Shafeyy untuk berniaga gerai minuman di tepi jalan yang diusahakannya dengan seorang lagi rakan niaga.

De dah Shafeyy, dia menerima mesej di Instagram daripada seorang individu yang bertanya apakah dia tidak malu berniaga di tepi jalan?

“Kau bukan ker ja bagus ke? Tk ma lu ke berniaga tepi jalan sekarang,” tulis individu itu.

Menu rut Shafeyy, dia tk sang ka akan menerima mesej berkenaan, namun mengang gap ia sebagai pemba kar semangat untuk dia meneruskan bisnes.

“Tk sangka ada orang perha tikan kita. Yang saya tahu, dia dulu satu seko lah dengan saya. Saya terke jut dan agak kecil ha ti. Tapi saya tk ki sah, sebab dia tiada di tempat saya.

“Saya cuma reply dia dan maklumkan bahawa rezeki itu ada di mana2. Saya ambil mesej itu sebagai satu pembakar semangat. Nak marah tk boleh, saya di am saja.

“Seju jurnya awal berniaga dulu ada rasa malu, tapi lama-lama saya jadi seronok. Saya kena ku at untuk diri sendiri,” ujarnya lagi.

Sumber:mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!