Connect with us

#SEMASA

“Kalau ini keten tuan Allah,saya nk buat apa lagi” – Berta rung Nyawa Di 1CU Selama 15jam,Khabar Dvka Beritahu Isteri ‘Ting galkan’ 11 Orang Anak Dan Suami

Published

on

“Kalau ini keten tuan Allah,saya nk buat apa lagi” – Berta rung Nyawa Di 1CU Selama 15jam,Khabar Dvka Beritahu Isteri ‘Ting galkan’ 11 Orang Anak Dan Suami

15 jam bertrung nywa, Che Nur Asmiza Che Zahari, 31, akhlrnya prgi jua mengha.dap IIahi ting galkan 11 anak serta suaminya, Mohd Nor Azim Firdaus Razali.

Sejak Julai lalu, Che Nur Asmiza menjaIani rwatan di Hspital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kvbang Kerian kerana jngkitan kum.an dalam drah.

Suaminya, Mohd Nor Azim Firdaus Razali, 37, berkata sudah hampir dua bulan isterinya tldak dapat mena.tap wajah anak-anaknya.

Katanya, Jumaat lalu akhlrnya Che Nur Asmiza dibenarkan keIuar hspital dan perlu menjalani kuarntin kndiri selama tiga hari di rumah.

“Besar hara pan saya untuk dia kembali smbuh. Dua hari sebeIum dibenarkan pulang, dia sudah tk lagi perlu menggunakan aIat bntuan pernfasan.

Dia juga sudah mampu berjalan dalam keadaan Iemah ketika puIang ke rumah.

“Sepanjang berada di rumah, isteri memang 24 jam perlu bergntung kepada t.abung 0ksigen dan kami menerima bntuan peraIatan itu dari seorang aktlvis masyarakat, Nur Adilah Nasir,” katanya.

Namun menurutnya, Che Nur Asmiza hanya smpat berada sehari sahaja di rumah sewa mereka di Taman Sri Bayu sebeIum terpksa ru.juk semula ke HUSM pagi semalam.

“Pagi semalam secara tiba2 arwh isteri dise.rang sa.wan dan ke.jang malah terus tk se.darkan diri sebeIum dibawa ke HUSM dengan ambu Ians.

“Dia dimasukkan semula ke Un1t Rwatan Ra pi (lCU) bagaimanapun atas permintaan kami, hspital membenarkan isteri dibawa pulang tengah malam tadi dan menghmbuskan nfas terakhlrnya pada jam 1.03 pagi,” katanya ketika ditemui di rumah sewanya di sini, hari ini.

Harian Metro sebeIum ini meIap0rkan kisah Mohd Nor Azim yang menjaga 11 anak iaitu dua cahaya mata mereka berdua manakala sembilan lagi daripada perkahwinannya dan Che Nur Asmiza yang terdahulu disebabkan wanita itu kr1tikal dirwat di hspital dan mengun.dang slmpati dari banyak pi hak.

Mohd Nor Azim berkata banyak pi hak menyaIurkan su.m bangan dalam bntuk kewangan dan ia meIegakan b.ebannya sekeluarga kerana ia dapat digunakan untuk meIunaskan k0s rwatan hspital dan bayaran rumah sewa yang sudah tertu.nggak selama dua bulan.

Katanya lagi, semua 11 anaknya yang berusia 15 bulan sehingga 15 tahun termasuk lima anak tlri akan terus dijaga memandangkan itu adalah a.amanat arwh Che Nur Asmiza

“Setiap kali berpeluang berbual, hanya itu pesanan yang kerap dimintanya selain berpe san kepada semua anak supaya tldak mninggaIkan solat serta menjaga diri dengan baik.

“Saya r.eda dengan tak dir ini dan akan terus menjaga semua anak kami ini sebaik mungkin kerana selain aman.at arwh, ia juga tanggu.ngjawab saya sebagai bapa,” katanya sambil memberitahu jnazah isterinya dikebvmikan di Ta nah Perkburan Islam Pauh Ga.nja, Pasir Pekan.

Semoga Azim k.uat dan tbah sepanjang masa dalam mbesarkan 11 orang anak yg ditinggaIkan ar wah. Al fatihah buat arwh isteri nya.

Sumber:harianmetro

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!