Connect with us

#SEMASA

|Video|”dah berpuluh tahun air ko.tor,kita ba.yar b1l air rumah,oleh itu kita ada hk untuk buat adu.an” – Fizo Omar Buat Adu.an Air kepada pi.hak berka1tan,keesokannya pi.hak air kelantan datang

Published

on

|Video|”dah berpuluh tahun air ko.tor,kita ba.yar b1l air rumah,oleh itu kita ada hk untuk buat adu.an” – Fizo Omar Buat Adu.an Air kepada pi.hak berka1tan,keesokannya pi.hak air kelantan datang

1su air ko tor di Kelantan yang tia da penye lesaian sejak sekian lama mengundang rasa ku rang se nang pelakon Fizo Omar yang kini berada di kampung halamannya.

Merasai sendiri masa lah itu, Fizo atau nama sebenarnya Wan Hafizol Wan Omar berkata dia ber hak untuk bersuara kerana air merupakan keperluan asas yang perlu diselesaikan segera oleh kera jaan nege ri.

Ma.lah, pelakon berusia 36 tahun ini juga meng.gesa pi.hak berkai.tan khususnya kera.jaan negeri Kelantan mengambil langkah proa.ktif bagi menyele.saikan masa.lah beka.lan air terce.mar itu.

“Bukan masa.lah baharu… tapi dah bertahun-tahun. Kalau tk si.lap saya, sudah berpuluh tahun i.su masa.lah air di  Kelantan tk selesai… ia macam dah melam.pau.

“Saya ja.rang balik kampung, tapi setiap kali balik mesti ada 1su air. Bayangkan orang yang memang duduk di Kelantan, macam mana nasib mereka dengan keadaan air yang sangat te.ruk.

“Walaupun pakai penapis air pun masih lagi te.ruk. Pada saya, sebagai rakyat kita ada hk untuk bersuara sebab kita ba.yar b1l. Sepatutnya pi.hak kera.jaan kena sediakan kualiti air bersih.

“Kalau 1su ini terja.di sekali dua, tk apa… tapi dah berpuluh tahun ti.dak ada tin.dakan sewajarnya untuk selesaikan masa.lah. Kita harus mendapatkan bekalan air bersih daripada kera.jaan,” kata Fizo Omar.

Sebelum ini, pelakon drama Rindu Awak Separuh Nya.wa berkenaan memuat naik video memperlihatkan keadaan air paip yang sangat ko.tor di kampung halamannya di Pasir Puteh, Kelantan.

Menerusi perkongsian tersebut, Fizo mela.hirkan rasa kece.wa apabila masa.lah kualiti air di Kelantan masih tk ada kesudahan.

Na.mun sehari selepas perkongsian tersebut, Fizo memberitahu pi.hak Air Kelantan Sdn. Bhd (AKSB) datang ke kawasan perumahannya untuk menyele.saikan masa.lah air tersebut.

Fizo memberitahu pi.hak AKSB sudah datang ke rumahnya untuk menyelesaikan masa.lah air ko.tor

fizo 1

“Alhamdulillah… apabila saya buat video yang sekadar untuk menyampaikan mesej kepada pi.hak berkai.tan, keesokan harinya pi.hak AKSB datang untuk be.tulkan.

“Tapi saya pun tk pasti keadaan air macam mana sebab saya tk balik ke rumah selama dua hari dah. Saya tengah jalani penggam.baran. Mereka datang pun dah cukup bagus dan ha.rap 1su itu boleh diselesaikan.

“Bukan sahaja di kawasan perumahan saya tapi ha.rapnya di seluruh negeri Kelantan. Saya mewakili rakyat Kelantan harap supaya isu ini diambil se.rius dan tin.dakan sewajarnya dibuat secepat mungkin,” ujarnya.

Jangan lupa untuk follow dan like page SumberMaklumat untuk berita@1su sebegini ya.Terima kasih.

Sumber:mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!