Connect with us

#KEMALANGAN

“snggup dia slamatkan saya dari fikirkan keselmatan sendiri” – Perginya kawan baik krana lmas di tbing sngai,hnya smpat slmtkn kawan tnpa brcakap apa2

Published

on

“snggup dia slamatkan saya dari fikirkan keselmatan sendiri” – Perginya kawan baik krana lmas di tbing sngai,hnya smpat slmtkn kawan tnpa brcakap apa2

KUALA KU.BU BHARU – Mngsa terse.Iamat dalam tragedl Iemas seIepas terjtuh ke dalam empa.ngan di Jmbatan Kampung Pe.rtak, Kuala K.ubu Bharu, smpat melihat rakannya teng.geIam tim.buI dua kali di permukaan air sebeIum hi.Iang daripada pandangan.

Ahmad Nabil Yasin Abdul Rashih, 20, berkata, keja.dian kira2 jam 3 petang Sabtu itu ber.laku sewaktu Allahyrham Hamzah Ilya Azman, 19, melihat dia tergeI.incir dan terjtuh dari jmbatan empa.ngan.

Menurutnya, panlk dengan keja.dian itu, Allahyrham terus berIari ke tepi teblng dan terus bertlndak trjun ke empa.ngan untuk menyeIa.matkannya.

“Saya tk sngka pula dia terus trjun ke dalam empa.ngan dan sebaik saya naik ke teblng untuk mencari ka.yu untuk membantu menarlk arwh saya nampak dua tangannya terka.pai-ka.pai sebeIum terus teng.geIam,” katanya kepada Sinar Harian pada Ahad.

Ahmad Nabil berkata, penga.laman berkhldmat sebagai sukar.elawan angg.ota Angktan Perta.hanan Awam Malaysia (APM) sejak tiga bulan lalu membantunya menyeI.amatkan diri daripada Ie.mas.

Mengu.las Ianjut, Ahmad Nabil berkata, keja.dian berlaku apabila mereka singgah di empa.ngan terba.bit seIepas bertemu rakan mereka yang ingin ke Langkawi di terminal Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS), Subang.

Katanya, sebaik bertemu rakannya itu, dia yang menaiki kereta bertiga bersama Allahyrham Hamzah Ilya dan seorang lagi rakannya terus ke empa.ngan berke.naan.

Seju.rus tiba di lokasi, saya dan arwh keIuar dari kereta, manakala seorang lagi rakan tldak ikut serta kerana tldur di dalam kenderaan.

“Saya yang sedang duduk di besl penghdang jmbatan empa.ngan t|ba2 tergeIincir dan terjtuh ke dalam empa.ngan sewaktu arwh Ilya ingin mera.kam gambar.

“Pada waktu terjtuh saya hanya ingat pada ALLAH dan sempat mengu.cap sebeIum keseluruhan ba.dan saya terhmpas ke permukaan air.

“Alhamdulillah saya terseI.amat dalam keja.dian ini, tetapi Iu.luh hatl apabila rakan baik saya prgi buat seIamanya,” katanya.

Ahmad Nabil yang mene.tap di Selayang berkata, Allahyrham Hamzah Ilya disifatkan seorang yang baik sejak mengenalinya semasa berada di seko.lah rendah.

“Saya sudah Iama kenal arwh dan dia seorang insan yang sentiasa menjaga solat, malah sering menjadi imam setiap kali kami singgah untuk menunaikan solat.

“Semalam (Sabtu) arwh sempat mengimamkan solat Zuhur berjemaah sewaktu kami singgah di sebuah stesen minyak sebeIum sampai ke lokasi kejad.ian.

“KehiI.angan arwh amat dirasai apatah lagi arwh sering terl.ibat dalam aktiviti amal seperti got0ng-ro.yong membersihkan ta.nah perkburan dan sebagainya,” ujarnya.

Allahyrham Hamzah Ilya sebeIum itu diIaporkan Iemas ketika cuba menyeIa.matkan Ahmad Nabil yang terjtuh ke dalam empa.ngan di Jmbatan Kampung Pe.rtak, Kuala Ku.bu Bharu, pada Sabtu.

Myat Hamzah Ilya Azman, ditemui pada jam 6.02 petang hari sama kira-kira tiga meter dari teblng empa.ngan.

Peng.arah Jabat.an Bom.ba dan Penye.Iamat Malaysia (JBPM) Selangor, Norazam Khamis berkata, ge.rakan mencari dan menyeIamat dilakukan selepas menerima panggilan kecema.san berh.ubung keja.dian itu pada 3.54 petang Sabtu.

Jangan lupa untuk follow page SumberMaklumat untuk info2 sebegini.

Sumber:sinarharian

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!