Connect with us

#K.SEDIH

“kami dberi bntuan rm300 tapi tk cukup,bru sbulan dah mkn lebih rm1000” – Bapa mnghdap kans3r dan ibu pla dis3rang str0k

Published

on

“kami dberi bntuan rm300 tapi tk cukup,bru sbulan dah mkn lebih rm1000” – Bapa mnghdap kans3r dan ibu pla dis3rang str0k

Begitulah na.sib sebuah keluarga yang tinggal di Kampung Sentang Kechau, Kuala Lipis, Pahang apabila kedua-dua tun.jang famili berkenaan ditim.pa musi.bah yang mengak.ibatkan mereka hil.ang keupa.yaan diri.

Segala-galanya bermula apabila Tahir Al-Tipoh, 57 dis.ahkan menghi.dap kan.ser pe.ti su.ara sekitar tiga tahun lepas.

Tahir yang dahulunya bekerja sebagai penoreh getah terpa.ksa diberhe.ntikan serta mengha.rapkan ih.san isterinya, Faridah Ishak, 57, untuk membantunya dalam kehidupan harian.

Na.mun sega.lanya berubah apabila Faridah pula dis.erang str.ok ketika menjaga Tahir yang dimasukkan ke ho.spital bagi menjalani pembe.dahan membu.ang ko.tak sua.ranya.

Ibu kepada dua cahaya mata itu kini terla.ntar tk berma.ya serta menghar.apkan ahli keluarga untuk mengur.uskan dirinya.

Mereka sekeluarga kini berg.antung har.ap kepada kakak Faridah iaitu Siti Hapesah Ishak,72 dan juga anak saudaranya Nor Rosnani Ahmad Mustaffar, 44.

Menur.ut Rosnani, keadaan kesih.atan Tahir yang sudah menjalani pembe.dahan kini semakin baik namun isterinya masih belum mampu berge.rak.

“Memang se.dih sangat tengok keadaan makcik (Faridah), sebab dia sak.it pun masa jaga pakcik (Tahir) di hos.pital waktu dia nak buat pembe.dahan.

“Hara.pan saya semoga ada keaj.aiban untuk makcik semb.uh semula seperti sediakala,” ujar Rosnani.

Menurut Rosnani, Tahir dan isterinya terpak.sa menjalani rawatan sus.ulan di tiga hos.pital secara berkala, iaitu Hos.pital Lipis, Hospital Temerloh dan Hos.pital Kuala Lumpur.

“Setiap tiga bulan kami akan menyewa ambu.lans Angk.atan Perta.hanan Awam Malaysia (JPAM) berjumlah RM100 untuk satu perjalanan bagi membawa makcik ke Hosp.ital Lipis dan begitu juga dengan pakcik bila dia perlu dapatkan rawa.tan di hosp.ital.

“Keadaan kesi.hatan pakcik semakin baik, cuma masih ada follow up dengan pa.kar radi0tera.pi dan onk.olog.i di Hos.pital Kuala Lumpur, pak.ar Tel.inga, Hi.dung dan Te.kak di Hos.pital Temerloh dan pa.kar Peru.batan Am di Hos.pital Lipis,” katanya.

Kedua-dua anak Faridah, Siti Nuraini Tahir, 15 dan Siti Maisarah Tahir, 11, kini berada diba.wah jag.aan Rosnani yang hanya berga.ntung kepada pendapatan menjual makanan ringan.

Selain sanak saudara, keluarga berkenaan kini berga.ntung kepada bant.uan Jaba.tan Keba.jikan Masyarakat yang berjumlah RM300 sebulan.

“Akak cuma mengambil tangg.ungja.wab menjaga keba.jikan makcik bagi memas.tikan kesi.hatan dijaga baik,” katanya.

Namun jumlah tersebut jelas tk mencu.kupi untuk mena.mpung perbel.anjaan su.su dan lam.pin pak.ai bua.ng yang mene.lan hampir RM1,000 sebulan.

Kesem.pitan hidup yang keluarga berkenaan mendapat perha.tian badan bukan kerajaan MyFundAction yang tampil mengh.ulurkan bant.uan berupa barangan kep.erluan seperti lamp.in pak.ai bu.ang dan su.su secara bulanan sehingga Januari depan.

Orang ramai yang ingin tam.pil membantu keluarga ini bolehlah menghu.bungi Pega.wai Perhu.bungan Media MyFundAction, Muhammad Alief Hakimie Ramli di tal.ian 011-5164 5580.

Jangan lupa untuk dapatkan info2 terkini di SumberMaklumat,terima kasih.

Sumber:mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!