Connect with us

#K.SEDIH

“keadaan dh berlainan,masa terima kata mak dh tiada” – Svsah nk percya pmergian ibu tercinta,ibu mnghdap pnyakit 1njap jntung trsumbt

Published

on

“keadaan dh berlainan,masa terima kata mak dh tiada” – Svsah nk percya pmergian ibu tercinta,ibu mnghdap pnyakit 1njap jntung trsumbt

Rasa se.dih dan pi.lu yang terbu.ku di hat.i, tk siapa dapat mengerti perasaan saya.

Begitulah ki.sahnya mengenai Nurul Huda Zainon Abidin, 22, yang baru sahaja kehil.angan ibu tercinta pada Rabu lalu.

Menu.rut gadis itu, ibunya, Allahya.rhamah Noormadiah Hassan, 44, sudah lama berha.dapan dengan masa.lah i.njap jan.tung.

Namun katanya, dia sendiri tk pernah menya.ngka bahawa insan paling pe.nting dalam hidupnya itu akan per.gi buat sela.manya dalam tempoh yang cu.kup sin.gkat.

“Mak dah sa.kit dekat 17 tahun, dia ala.mi masa.lah in.jap jan.tung tersu.mbat. Mula dapat tahu sak.it masa mak ha.mil adik bongsu, sekarang adik pun dah umur 17 tahun.

huda2

“Mak memang selalu chec.kup untuk ambil da.rah dan uba.t. Masa hari Isnin lepas, mak sepatutnyaa chec.kup di hosp.ital tapi dia se.sak na.fas. Kami terus bawa ke jab.atan kece.masan hos.pital.

“Pada Selasa malam mak se.sak na.fas sampai guna oks.igen pun tk mam.pu nak tamp.ung, sampai ke Su.buh mak OK sikit. Lepas tu pada Rabu dok.tor kata mak akan diti.durkan sebab keadaan terlam.pau kri.tikal.

“Lepas tu mak terus tk sedar depan mata saya, dok.tor tid.urkan di situ juga. Malam tu dalam jam 10 kami dapat pangg.ilan, ketika dalam perjalanan dok.tor kata mak dah tk ada,” ujarnya yang mesra disapa Huda.

Menurut anak kedua daripada empat beradik itu, Allahy.arhamah ibunya menerima rawa.tan awal di Hos.pital Parit Buntar, Perak sebelum mening.gal du.nia di Hos.pital Taiping.

Kata Huda, dia se.dih dan sukar percaya dengan peme.rgian itu, namun menerima segala keten.tuan takd.ir dengan redh.a.

“Saya sendiri rasa macam mimpi sebab tk pernah terfikir langsung dan semua terjadi terlalu cepat. Selalunya kalau mak masuk wd, dua ke tiga hari mak dah boleh balik rumah. Tapi kali ini mak balik sebagai jena.zah.

“Sekarang pun rasa su.nyi. Keadaan dah berubah. Ayah kata tk tahu macam mana nak hil.angkan rasa sunyi ketia.daan mak. Kami adik-beradik selalu ters.asul, terpanggil mak. Mungkin kami perlukan masa yang lama untuk biasakan dengan keadaan ini.

“Paling rindu air tangan mak sebab dia pandai masak. Saya paling suka asam pedas dengan gulai ikan keli. Gulai memang menu wajib mak masak sebab ayah pun suka,” ujarnya lagi.

Menurut Huda yang menetap di Alor Pongsu, Bagan Serai, dia dan Allahy.arhamah ibunya sempat menerima sun.tikan d0s pertama vak.sin pada 27 Ogos lalu.

Namun kata Huda, dia sedih apabila terpak.sa menerima d0s kedua bersen.dirian pada 17 September lalu, dua hari selepas pemer.gian Allahy.arhamah ibunya.

huda3

Bercerita mengenai dirinya, Huda sebelum ini bekerja di sebuah kilang di Pulau Pinang, namun berhen.ti kerja pada Mac lalu untuk mengu.ruskan ibunya yang ke.rap dimasukkan ke hos.pital.

Dalam pada itu, Huda tu.rut berterima kasih kepada netizen yang banyak meni.tipkan d0a dan kata-kata semangat selepas dia berkongsi beberapa video pi.lu di laman TikTok.

huda5

“Saya ucapkan terima kasih banyak-banyak atas d0a dan semangat daripada sahabat semua. Allah saja mam.pu ba.las jasa baik anda semua.

“Saya ta mampu nak ba.las setiap seorang, saya cuma nak ucapkan terima kasih juga kerana mend0akan ar.wah mak saya,” ujarnya lagi.

Jangan lupa dapatkan info2 terkini di SumberMaklumat,terima kasih.

Sumber:mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!