Connect with us

#K.SEDIH

|Video|”asalam kak,kakak dah makan?,Ajiq dh besr tau” – Jauh Di Mata ttpi dkt di hati,bela1 pusa.ra ibu saudara,kita mmng z1arah kbur stiap hri jumaat

Published

on

|Video|”asalam kak,kakak dah makan?,Ajiq dh besr tau” – Jauh Di Mata ttpi dkt di hati,bela1 pusa.ra ibu saudara,kita mmng z1arah kbur stiap hri jumaat

“Jauh di mata, tetapi dekat di ha.ti,” itulah ungk.apan yang sesuai menggambarkan hubu.ngan seorang kanak2 dengan ibu sauda.ranya yang telah lama per.gi.

Satu rakaman tu.lar memaparkan kanak lelaki berke.naan sedang berborak di tepi kub.ur dan menantikan jawapan daripada ar.wah ibu saudaranya cukup meny.entuh ha.ti sesiapa yang melihatnya.

“Mak long Ajiq datang ni, Ajiq dah besar dah, dah nak masuk darjah 1… Ajiq hand.some tau,” dia bercakap di tepi pus.ara tetapi kemu.dian bertanya adakah ibu saudaranya itu mende.ngar percakapannya dan akan keluar dari ku.bur.

Adik ar.wah, Murni Aimi Marlina Kaharuddin, 35, berkata, anak saudaranya, Muhamad Amar Haziq, yang baru berusia enam tahun sudah lama mahu menzi.arah pus.ara ibu saudaranya.

GDFGDFG

Menurut Murni Aimi Marlina, dia dan ahli keluarga lain sering menz.iarahi ku.bur ar.wah kakaknya, Ida Julie Zulieka selama tiga tahun bert.urut-tu.rut sejak dia mening.gal dun.ia pada 6 September 2018 pada usia 42 tahun.

“Kami memang akan zia.rah kub.ur ar.wah setiap hari Jumaat, dah tiga tahun tan.pa ga.gal. Tapi sejak PKP, kali terak.hir dapat zi.arah adalah seminggu sebelum hari raya.

“Sehinggalah Jumaat lepas baru dapat zi.arah semula. Ajiq teruja nak ikut zia.rah kub.ur ar.wah mak long dia, sanggup bangun awal pagi sebab nak pergi.

“Ajiq selalu tanya kenapa kereta mak long ada tapi orangnya tia.da? Mak long ti.dur dalam ku.bur tu lama ke? Bila dia nak keluar?” katanya yang berasal dari Nilai, Negeri Sembilan

Menu.rut anak bongsu daripada tiga beradik ini, ar.wah kakaknya menga.lami kega.galan bu.ah pin.ggang setelah lima bulan berkahwin. Kemudian keadaannya menjadi semakin t.eruk setelah ha.tinya juga ro.sak yang menyebabkan dia mening.gal dun.ia.

“Pada mulanya dok.tor det.ect kakak ada kega.galan bu.ah ping.gang tetapi masih lagi berfu.ngsi, namun dia jadi semakin kri.tikal bila ha.tinya menga.lami ro.sak te.ruk. Kami sekeluarga serta suaminyalah yang bergilir-gilir menj.aga kakak sewaktu dia sa.kit.

“Ar.wah menghem.buskan na.fas tera.khir di Hos.pital Serdang, jam 9.05 malam pada 6 september 2018.

“Kakak ni seorang yang pri.hatin tentang keluarga dan t.egas orangya. Dialah pemegang rahs.ia besar adik beradik dari pengetahuan mak ayah dan penyelesai segala mas.alah adik beradik.

“Mak paling terk.esan dengan peme.rgian kakak sebab ar.wah anak sulungnya dan yang paling rapat dengan dia,” katanya.

Mesra disapa Aimi, katanya, Ajiq yang merupakan anak abangnya mempunyai hubu.ngan yang rapat dengan ar.wah kakaknya kerana dia merupakan cucu sulung dalam keluarga.

Dia masih ingat lagi bagaimana mereka terpa.ksa mening.galkan Ajiq untuk dijaga oleh kenalan keluarga sewaktu kakaknya berada dalam keadaan kritikal di Un.it Rawa.tan Ra.pi (ICU).

“Ajiq merupakan cucu sulung dalam keluarga dan kakak pula belum dikur.niakan zur.iat sepanjang dua tahun berkahwin, jadi sebab itulah dia rapat dengan mak long.

“Waktu kakak sa.kit tu dia asyik menan.gis sebab nak sangat jumpa dengan mak longnya. Ketika ibunya nak ambil Ajiq di rumah kenalan keluarga kami, Ajiq ada beritahu bahawa mak longnya ada datang dan dia tersenyum.

“Ajiq cerita yang mak long dia pe.san suruh jaga uwan (nenek) dan menjadi budak yang baik. Budak-budak mana ret.i tip.u kan?” ujarnya.

Aimi yang bekerja sebagai pembantu pemasaran di sebuah restoran di Nilai dan masih bujang berkata, mereka sekeluarga sering menziarah kub.ur kakaknya di Ta.nah Perku.buran Islam Pekan, Nilai sebagai tera.pi ji.wa buat ibu mereka.

Tambahnya lagi, ibunya, Samsiah Ahmad, 68, sehingga kini masih berse.dih dengan pemergian anak sulungnya.

“Kami memang selalu zia.rah ku.bur ar.wah kakak kerana ia sebagai salah satu ter.api ji.wa buat mak saya juga. Mak mana yang tk se.dih dengan kehil.angan anak kan?

“Sudah pasti ia merupakan suatu ketentuan yang sangat pe.dih untuk diterima. Walaupun begitu, kita kena juga temp.uhi kehi.langan tersebut.

“Orang nampak kita gembira tapi dalam hati ni diri sendiri je yang tahu betapa sa.kitnya bila hil.ang orang yang tersayang. Apa-apa pun kita kena belajar terima kenyataan tapi bukan melup.akan,” katanya.

Dapatkan info2 terkini di SumberMaklumat,terim kasih.

Sumber:mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!