Connect with us

#K.SEDIH

“isteri sy buat png0rbann pling brhrga buat saya” – Isteri Dh mnggal Ketika Baby Dkelvarkan,untuk Lpskan rindu,hnya dpt mlwat kubu.ran arwh

Published

on

“isteri sy buat png0rbann pling brhrga buat saya” – Isteri Dh mnggal Ketika Baby Dkelvarkan,untuk Lpskan rindu,hnya dpt mlwat kubu.ran arwh

“Hanya p.usaranya tempat saya dan anak-anak meIepaskan rlndu, setiap pagi sebeIum ke tempat kerja, inilah tempat persi.nggahan sejak isteri mninggaIkan kami sekeluarga,”

Itu Iuahan bapa kepada dua anak, Ahmad Mu’arif Ahmad Khairuddin, 30, yang masih su.kar menerima hakikat isterinya sudah mninggaI dunia aklbat dijngkiti C0V19 dan kini terpksa menjadi ayah dan ibu kepada dua anak mereka yang masih kecil.

Ahmad Mu’arif ketika ditemubual BH, berkata isterinya, Fitryayumi Jamaris, 29, mninggaI dunia ketika dalam rwatan di Hspital Selayang pada 23 Ogos lalu, dua minggu seIepas meIa.hirkan anak kedua mereka.

“Arwh isteri saya dijngkiti C0V19 ketika usia kndungan hampir mence.cah lapan bulan, saya sendiri tldak pasti dari mana dia dapat vlrus itu.

“Kami beke.rja di tempat yang sama iaitu sebuah pu.sat membeli beIah. Bagaimanapun disebabkan Perlntah Kawa.Ian Perge.rakan (PKP) dan premls itu ditu.tup, kami tldak dapat bekerja dan banyak duduk di rumah.

“Isteri saya kemudiannya dimasukkan ke Hspital SeIayang dan dinasihatkan untuk menjalani pembe.dahan bagi mengeIuarkan bayl dalam kndungannya pada 8 Ogos lalu,” katanya yang memberitahu, seIapas itu arwh ditldurkan kerana kadar 0ksigen menu.run, bahkan tldak smpat melihat dan menyntuh bay1 diIah.irkannya.

“Minggu pertama ditldurkan, keadaan isteri saya nampak semakin baik dengan kadar 0ksigen stabiI. Namun, pada minggu kedua, 0ksigen mula menu.run dan terus mer0sot sehinggalah dia dijmput IIahi pada pagi, 23 Ogos lalu,” katanya.

“SeIepas isteri tlada, terasa dunia saya geIap dan tldak tahu bagaimana nak teruskan hldup. Apa yang saya boleh lakukan sekarang, setiap hari slnggah ke pu.saranya, bacakan d0a dan turut bercerita kepadanya hari-hari yang saya lalui tnpanya bersama anak-anak.

“Itulah keku.atan saya, bila mengunjungi pusa.ra arwh isteri. Tldak kira hu.jan rlbut pun saya re.dah, ada ketika saya bawa anak sulung yang berumur tiga tahun kerana dia masih setiap hari ke.rap bertanya mengenai ibunya, bahkan tldur pun memeg.ang gambar arwh,” katanya.

Kisah pemerg1an Fitryayumi turut dikongsikan di laman web ‘Mem0rial C0V19 Malaysia’ yang dibangunkan bagi mengenang dan menghormatl lndividu yang terk0rban aklbat pndemik itu di negara ini.

Ahmad Mu’arif berkata, kehidupannya tu.rut beru.bah sepenuhnya kerana perlu memberi perhatian kepada dua anak iaitu Ahmad Qhutbie Zayyan, 3 dan Ahmad Qhutbie Zaffran, yang baru berusia sebulan.

“Buat masa ini, anak-anak dijaga oleh ibu saya yang bekerja di sekolah sebagai pekerja pembrsihan, memandangkan sekolah ditu.tup, jadi dia menjaga sementara.

“DuIu boleh berkongsi dengan isteri untuk ba.yar rumah se.wa dan uruskan keperluan anak, tetapi semuanya kini terletak di ba.hu saya seorang.

“Byangkan, untuk uruskan jnazah isteri pun saya hanya ada RM500 wang slmpanan dan mujur duit itu cukup untuk mengu.pah khi.dmat pengurusan jnazah sw.asta,” katanya.

Orang ramai yang berslmpati dan ingin menyaI.urkan bntuan, boleh berbuat demi.kian dengan menyaIurkannya ke akaun Maybank, Ahmad Mu’arif Ahmad Khairuddin (114272202117).

Dapatkan info2 terkini di SumberMaklumat,terima kasih.

Sumber:beritaharian

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!