Connect with us

#K.SEDIH

“selamat tnggal ibu,nnti kita jmpa di syvrga” – Frntliner Mninggal Akbat Cov19,Tinggalkan Ank yg masih kecil

Published

on

“selamat tnggal ibu,nnti kita jmpa di syvrga” – Frntliner Mninggal Akbat Cov19,Tinggalkan Ank yg masih kecil

Kakakku adalah wi.ra sebenar dalam keluarga, prginya dia mninggaIkan seribu k3nangan buat kami dan terse.mat jasanya sebagai pej.uang.

Sehingga saat akhlr, dia masih flkirkan tanggvngjawabnya sebagai seorang pekerja hspital yang sudah Iama tldak bekerja kerana menjaIani kuarntin dan amat sayangkan kerjayanya. Ini kerana, dia juga ibu tunggaI yang memiliki dua cahaya mata dan pada masa sama menjaga kedua orang tua kami.

Itu antara c0retan piIu dikongsi adik perempuan mngsa C19, Allahyrhamah Rumeza Zakaria, 37, di laman web ‘Mem0rial C19 Malaysia’ yang dib4ngunkan bagi menge.nang dan menghormatl lndividu yang terk0rban aklbat pndemik itu di negara ini.

Jururwat yang bertugas Hspital Wanita dan Kanak-Kanak (WACH), Kuala Lumpur itu p0sitif C19 pada 27 Julai lalu, dan kesih.atannya mula terga.nggu seIepas hari ke 10 menjalani kuarntin di rumah.

Adik bongsunya, Nor Hafiza Zakaria, berkata mereka sekeluarga tldak pasti Allahyrham mendapat vlrus itu dari mana dan bersyukur kerana sepanjang menjaIani kuarntin di rumah, ibu bapa dan dua anaknya yang tinggaI bersama tldak dijngkiti.

Arwh kakak sudah melengkapkan vksinasi pada bulan Mac lalu dan pada mulanya dia cuma mengaIami d3mam biasa dan mengg.igiI pada sebeIah malam.

Bagaimanapun, kesi.hatannya menu.run selepas 10 hari menjalani kuarntin, dia makin kerap dem.am dan saklt kepaIa, tetapi dia tetap gigih dan mahu kembali bekerja.

Kakak smpat bekerja semula selepas tam.at kuarntin selama tiga hari dalam keadaan masih Iemah dan kemudian pada 14 Ogos lalu ketika dia ingin mengambil surat pelepasan be.bas vlrus itu di pu.sat sarlngan C19, dia dita.han kerana 0ksigen dalam ba.dan menu.run sehingga 92 peratus ,katanya kepada BH.

Tambahnya, Allahyrham hanya smpat dibawa ke Pusat Kuarntin dan Rwatan C19 Berse.padu (PKRC) 2.0 di Taman Ekspo Perta.nian Malaysia (MAEPS) selama tiga hari, kemudian dibawa Hspital Sungai BuIoh kerana keku.rangan drah.

Kakak dimasukkan ke wa.d selama dua hari dan dktor memberitahu cuma perlu tambah drah satu beg dan dibenarkan pulang, tetapi dalam keadaan tldak berma.ya.

Bagaimanapun, pada 19 Ogos lalu saya dapat panggilan daripada anak Allahyrham mengatakan kakak de.mam pnas dengan 0ksigen dalam b.adannya menuVrun kepada 90 dan kami terus membawanya ke hspital.

Nur Hafiza bagaimanapun bersyukur kerana dapat menguruskan jnazah kakaknya seperti biasa kerana unit f0rensik memaklumkan dia be.bas sepenuhnya daripada jngkitan C19 ketika mninggaI dunia.

Kami tak sngka dapat urus sendiri, syukur kepada Allah SWT kerana dapatlah anak-anak Allahyrham mengu.cup dan melihat ibu mereka untuk kali terakhlr, katanya.

Tambahnya, dua anak Allahyrham, Nurbalqis Nabilah, 14, dan Muhammad Afiq Hakimi, 12, kini dijaga oleh ibu bapanya yang memang tinggaI bersama sejak mereka kecil.

Kami lima beradik kini bersama-sama menya.ra kedua-dua anak kakak.

Mereka (anak arwh) nampak baik saja, tetapi di dalam hatl kita tldak tahu, jadi kami semua memang kerap bertanya khabar, menjnguk dan membawa mereka menziarahi pusa.ra Allahyrhamah, katanya.

Beliau turut berharap kerajaan lebih peka terhadap nasib anak-anak yang kemat1an ibu bapa aklbat C19.

Dapatkan info2 terkini di SumberMaklumat,terima kasih.

Sumber:beritaharian

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!