Connect with us

#K.SEDIH

“Kami hnya dpt hrpkan d0a kamu supaya ank kesayngan saya kuat dan kesmbuhan kmbali sprti biasa” – ibu

Published

on

“Kami hnya dpt hrpkan d0a kamu supaya ank kesayngan saya kuat dan kesmbuhan kmbali sprti biasa” – ibu

INi adalah Ki.sah adik Muhammad Hafiy Affan Mohd Hasiif pada 1 Nov 2020 yang telah menghid4p ‘Pfeif.fer synd.rome’

Pada waktu itu Usianya baru mence.cah sembilan bulan namun sudah did.uga dengan penyak1t ‘Pfeif.fer syndr.ome’ sehingga sebahagian kedua-dua kelo.pak mat.anya terp4ksa dijah1t ketika berusia seawal dua bulan bagi menge.lakkan bebo.la mat.anya terke.luar.

Menurutnya, pada awalnya, Muhammad Hafiy Affan dila.hirkan secara normal di Hos.pital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) namun ketika berusia sebulan lebih dia mendapati kea.daan fiz.ikal anaknya itu ti.dak seperti b4yi lain.

“Bim.bang dengan keadaan itu saya membawa Muhammad Hafiy Affan ke HRPZ II untuk mendapatkan pemer.iksaan lanjut sebelum dia dirujuk ke Pus.at Peru.batan Unive.rsiti Mal.aya (PPUM) bagi mendapatkan rawa.tan pa.kar peru.batan di sana.

“Dok.tor menge.sahkan Muhammad Hafiy Affan telah menghid4p ‘Pfeif.fer syndr.ome’ dan ketika berusia seawal dua bulan dia terp4ksa menjalani pemb3dahan untuk menj4hit kedua-dua kelopak m4tanya selain dok.tor terp4ksa membuat pembed.ahan pada bahagian lu.bang hidu.ngnya bagi memudahkan perna.fasan,” katanya ketika ditemui pembe.rita di rumahnya di Kampung Tebing Tinggi, Pengkalan Chepa, dekat sini, hari ini.

Nor Akma Aini berkata, lebih menye.dihkan ketika Muhammad Hafiy Affan berusia empat bulan, anaknya itu sekali lagi terp4ksa menja.lani pemb3dahan bagi mema.sukkan ‘shvnt’ atau tiu.b yang dipasang di baha.gian kep.ala hingga ke pe.rut untuk menga.lirkan leb.ihan cec.air yang terdapat di baha.gian kep.alanya.

Katanya, anaknya itu berkemungkinan akan menjalani beberapa lagi pemb3dahan termasuk di baha.gian kep.ala dan telin.ga bagi perkem.bangan kesih.atannya namun ianya masih di peringkat perbincangan selain menunggu usia Muhammad Hafiy Affan menc.ecah satu tahun.

Sebelum ini saya meng.ambil upah menjahit pakaian, namun terpa.ksa berh.enti bagi menumpukan perha.tian sepenuhnya kepada anak saya yang perlu dipan.tau setiap masa. Kini saya hanya bergantung sepenuhnya kepada pendapatan suami, Mohd Hasif Mohd Hasbi, 27, yang bekerja kampung dengan pendapatan RM500 sebulan selain ada ketika terpa.ksa memin.jam dengan saudara bagi menam.pung perbelanjaan anak saya,” lu.ahnya.

Ujarnya lagi, beliau sebelum ini pernah mem.ohon bant.uan daripada Jabatan kebajikan Masyarakat (JKM) namun permoh.onannya itu ga.gal.

Dapatkan info2 terkini di SumberMaklumat,terima kasih.

Sumber:caramohon

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!