Connect with us

#K.SEDIH

“hri ni istri nk buat opera.tion jntung,tapi duit tnggl rm2.80” – Kisah sdh suami buat sdaya upya,jntung isteri cuma tnggl 20% brfngsi

Published

on

“hri ni istri nk buat opera.tion jntung,tapi duit tnggl rm2.80” – Kisah sdh suami buat sdaya upya,jntung isteri cuma tnggl 20% brfngsi

“Saya ri.sau sangat, duit saya cuma tinggal RM2.80, saya perlu duit untuk bawa isteri saya ke hos.pital hari ni.”

Itulah lua.han ha.ti seorang suami yang sedang kebun.tuan memikirkan nasib keluarganya untuk hari-hari mendatang.

Mohammat Suhaimi Ishak, 26, berkata pelbagai ik.htiar dan segala macam peker.jaan telah dila.kukannya de.mi mencari reze.ki yang ha.lal.

Kesemua barangan berha.rga mereka juga telah dijual, kini yang tinggal hanyalah sebuah telefon bim.bit hadiah hari la.hirnya baru2 ini.

Posting Suhaimi di media sosial pada Sabtu mengik.lankan telefon bimbit tersebut yang mahu dijual pada harga RM1,750.

“Sebiji Mi 10T Pro ingin diju.al dengan harga RM1,750 nett, spec (spesifikasi) 8 ram 256gb, camera 108 megapixel, fast charging 33 volt, handphone cemerlang, tk ada issue baru je pakai dapat full set.

“Rea.son jual sebab nak pakai duit, wife nak buat opera.tion jan.tung Isnin ni,” tulisnya di grup Facebook Bukit Sentosa/Beruntung Res.ident.

Suhaimi yang menetap di Bukit Beruntung, Rawang, Selangor berkata, isterinya, Hijjah Hamid, 28, perlu menjalani pembe.dahan meman.dangkan fung.si jan.tungnya kini hanya tinggal 20 peratus.

“Isteri saya sa.kit ken.cing ma.nis, dar.ah ting.gi, bu.ah ping.gang dan baru2 ni jan.tung.

“Sebelum ini kami buat ch3ckup di Hos.pital Selayang tapi dok.tor di sana cakap (fung.si) jan.tung wife saya cuma tinggal 20 peratus jadi dia dirujuk ke Pu.sat Peru.batan UiTM di Sungai Buloh,” katanya.

Jelas Suhaimi, dia kini terpa.ksa menghantar isteri dan dua anaknya yang berusia dua dan lima tahun untuk tinggal di rumah kakaknya kerana bim.bang jan.tung isterinya akan berh.enti secara tiba2.

Suhaimi yang bekerja di kedai bateri kereta berkata telefon bimbit yang ingin dijual adalah hadiah yang diberikan abang angkatnya sempena hari ja.dinya sebelum ini.

“Selagi saya hidup apa sahaja insyaAllah saya akan lakukan.

“Cuma saya ri.sau sangat setakat ni tk ada siapa yang jawab posting saya tu, saya berha.rap sangat ada orang yang nak beli telefon saya sekurang-kurangnya duit tu boleh saya buat belanja isteri, anak-anak dengan isi minyak,” katanya.

Kata Suhaimi, sebelum ini dia pernah menjual pelbagai barangan berhar.ga yang lain termasuk cincin perkahwinan mereka demi kelangsungan hidup mereka sekeluarga.

“Dulu saya ada kereta Proton Wira saya jual, motor jual, cincin kahwin jual, apa saja boleh jadi duit saya jual.

“Saya tk nak sus.ahkan orang lain,” katanya.

Menu.rut Suhaimi, k0s pembe.dahan ja.ntung isterinya boleh menelan belan.ja sehingga RM40,000.

Katanya, dia telah membuat permo.honan bant.uan za.kat dan kini masih menunggu kelu.lusan daripada pi.hak berke.naan.

“Cuma saya tk ada duit langsung untuk makan minum isteri dekat hos.pital nanti, nak beli susu anak pun tak ada duit.

“Dekat saya cuma ada RM10.80, tadi beli nasi tinggal balance RM2.80 je,” ceritanya ketika dihubungi pada Ahad.

Kisah Suhaimi yang sebelum ini terpak.sa tinggal di kedai bateri pernah t.ular di media sosial.

“Sebelum ni saya duduk dalam kedai bateri je dan divir.alkan orang Bukit Beruntung dan Darul Jariyah (sebuah ba.dan a.mal) bant.u saya untuk dapatkan rumah.

“Saya ma.lu, saya se.dih sebenarnya, dah enam tahun saya hi.dup su.sah macam ni tapi saya tem.puh segalanya,” lu.ahnya.

Menu.rut Suhaimi, impiannya kini adalah untuk mendapatkan les.en motosikal bagi membolehkan dia menambah penda.patan dengan bekerja sebagai pengha.ntar makanan pada waktu lapang.

“Saya tk ada lesen tapi saya terpa.ksa bawa motor untuk pergi kerja.

“Saya dah berapa kali kena sa.man, saya tk pernah la.ri kalau ada seka.tan jalanraya, tapi saya memang tk mamp.u nak ambil lesen.

“Itu memang im.pian saya,” katanya.

Orang ramai yang ingin menghu.lurkan ban.tuan bolehlah menghu.bungi Suhaimi di talian 017-272 8451.

Dapatkan info2 terkini di SumberMaklumat,terima kasih.

Sumber:mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!