Connect with us

isu semasa

Walaupun Berdepan Dengan P3nyak1t S@wan beliau,Namun T@k Pernah Patah Hati Insan Ini Dalam Membal@s P3ngorban@n IbuBapa

Published

on

Walaupun Berdepan Dengan P3nyak1t S@wan beliau,Namun T@k Pernah Patah Hati Insan Ini Dalam Membal@s P3ngorban@n IbuBapa

Baru-baru ini, kisah seorang lelaki OKU bernama Wan Ahmad Nabil Wan Abdul Wahid yang berasal dari Kampung Kutan Sungai, Wakaf Bharu, Kelantan menjadi tul@r di media sosial.

Difahamkan lagi, pemuda berusia 30 tahun berkenaan gigih bekerja sebagai pemungut sampah dari rumah ke rumah demi meneruskan kelangsungan hidup berikutan pand3mik C0VID-19.

Cari rezeki balas jasa ibu bapa

Lebih mengharukan apabila dia memberitahu bahawa ‘kerjayanya’ itu adalah demi memb@las jasa serta peng0rbanan ibunya, Rohana Ngoh dan bapanya, Wan Abdul Wahid Wan Mamat.

Tak malu pungut sampah

Dalam pada itu, Nabil yang dikategorikan OKU ketid@kup@yaan fizikal (s@wan) itu meng@kui sedikit pun tidak berasa malv memungut sampah untuk mencari rezeki.

“Ambo tak malu pungut sampah. Ambo cari rezeki halal, tidak mencuri dan tidak meminta-minta,” tegasnya.

Jelas anak kelima daripada 14 beradik itu, dia mula menawarkan servis memungut sampah dari rumah ke rumah dan kedai ke kedai sejak Oktober tahun lepas. Kini, dia memiliki lebih 40 pelanggan tetap, setiap bulan.

Tambahnya lagi, sebelum ini dia beerja sebagai tukang urut dan inisiatif memungut sampah itu tercetus kerana tiada perkhidmatan berkenaan disediakan di kawasan kejiranannya serta 1 peluang untuk cuba nasib.

Biarpun hanya menggunakan motosikal beroda 3 serta troli dijadikan sebagai ‘lori sampah’, pemuda itu memulakan kerja seawal jam 8 pagi dan selelsai sekitar 2 petang.

Caj perkhidmatan memungut sampah secara bulanan yang dikenakan bergantung kepada jarak perjalanan dari rumahnya ke lokasi pelanggan dengan caj serendah RM30 bagi sebuah rumah dan RM50 bagi premis kedai.

Sudah baca artikel ini?jangan lupa untuk like dan share ya,semoga beri kerbaikan pada kita.

Sumber:ohmymedia 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!