Connect with us

#K.DUNIA

“ma ta kna jag@,sy pla p3kak,sy m0hon d0a dngan sikhlas hti spaya bisnes sy brkmbang” – p3kak di us1a yg muda,pemuda ni ttp ggih buat ‘live’ jual baju ‘bundle’

Published

on

“ma ta kna jag@,sy pla p3kak,sy m0hon d0a dngan sikhlas hti spaya bisnes sy brkmbang” – p3kak di us1a yg muda,pemuda ni ttp ggih buat ‘live’ jual baju ‘bundle’

Jual pakaian secara dalam talian bu.kanlah sesuatu yang mu.dah untuk dilakukan.Pelbagai cara kreatif perlu dilakukan demi mena.rik perha.tian warga ma.ya untuk ‘singgah’ menonton, seterusnya mem.beli.

Ada yang berdiri membuat jualan live berjam2 lamanya, bercakap tan.pa hen.ti malah ada yang sang.gup berniaga sehingga awal pagi d.emi mencari rezeki.

Justeru bayangkan caba.ran yang perlu dilalui oleh peniaga ini yang tk mempunyai keupa.yaan untuk mendengar dan bertu.tur dengan je.las.

Dila.hirkan pe.kak, seorang penjual dalam talian yang hanya ingin dikenali sebagai Zie, 34, tular baru2 ini apabila video dia sedang berni.aga live dikongsikan pengguna @mynamejoyyy di laman TikTok.

Zie berkata dia sebenarnya mempunyai su.ara namun pertu.turannya ku.rang je.las, just.eru dia terpak.sa menggunakan bahasa isya.rat untuk berkomu.nikasi.

“Sebenarnya saya tk bi.su sepenuhnya, cuma la.hir pe.kak… bila pe.kak saya tk dengar apa yang orang sebut, jadi su.sah nak belajar bercakap tapi masih boleh bersu.ara. Suara memang ada tapi lebih kepada bun.yi untuk panggil seseorang atau nak tar.ik perha.tian mereka.

“Ada juga beberapa perkataan yang boleh sebut tapi mungkin ku.rang je.las sebut.annya,” katanya.

Menetap di Kota Kinabalu, Sabah, Zie berkata, kero.sakan org.an pendengaran yang kri.tikal menyebabkan alt bantuan penden.garan juga tk dapat memban.tunya untuk mendengar.

“Bila pakai hear1ng a1d pun hanya akan am.plify (ku.atkan) bunyi2 yang sedia ku.at, tk banyak memban.tu saya mendengar apa yang orang sedang cakap.

“Masa kecil saya memang selalu buka hea.ring a1d, sekarang memang tk guna sebab tk memban.tu sangat,” katanya.

Kata Zie, dalam tiga orang adik beradik hanya dia seorang yang menga.lami masa.lah pe.kak.

Berkongsi mengenai perniagaan dalam taliannya, Zie berkata dia sememangnya minat untuk mence.buri du.nia perniagaan sejak dahulu lagi, oleh itu dia memilih untuk bermula secara kecil-kecilan.

“Sebelum ini dah banyak buat ker.ja lain, kerja di res.toran KFC, tu.kang cuci, kerja ‘carwash’, sup3rmark3t, hovseke3ping di ho.tel, pac.ker (bung.kus barang)… sekarang saya mahu cuba beker.ja sendiri, su.sun jad.ual sendiri dan urvs sendiri.

“Jualan secara live ni men.arik walaupun menca.bar sebab saya tk bercakap, tapi saya juga mahu orang lain belajar bahasa isya.rat, saya minta bantuan kakak untuk ban.tu ali.h bahasa.

“Saya ha.rap saya boleh kemban.gkan bis.nes, saya memang sedang mencari idea untuk kembangkan lagi bis.nes bun.dle sw3atshirt dengan ho0dies ini,” katanya yang baru memulakan perniagaan sejak Jun lalu.

Kata Zie agi, dia perlu tidur lebih awal demi menjaga kesi.hatan ma.tanya.

“Saya tidur jam 1pagi sebab ma.ta saya bermas.alah, ma.ta kiri tk nampak, mata kanan pula perlu jaga teka.nan,” katanya.

Berkongsi mesej kepada rakan-rakan yang sena.sib dengannya, Zie berkata, golon.gan pek.ak tk seharusnya berpu.tus asa dan te.ruskan berusaha untuk berjaya.

“Untuk kawan-kawan pe.kak, saya d0akan semua tk pu.tus a.sa, terus bel.ajar dan terus beru.saha,” katanya.

Dapatkan info2 terkini di SumberMaklumat,terima kasih.

Sumber:mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!