Connect with us

#SEMASA

“plng pnting sy dpt slmtkn ibu dan dua ‘chyamata’ku,alhmdulillah” – ruang rmh dpnuhi asp tbal shngga ibu tk dpt brbvat apa2,nsib baik angg0ta pnylmat dn b0mba tba dengan cpat

Published

on

“plng pnting sy dpt slmtkn ibu dan dua ‘chyamata’ku,alhmdulillah” – ruang rmh dpnuhi asp tbal shngga ibu tk dpt brbvat apa2,nsib baik angg0ta pnylmat dn b0mba tba dengan cpat

“Saya berge.gas pulang ke rumah dan sem.pat menyela.matkan ibu ser.ta dua anak,” kata Mohd Daie Suhaimi selepas rumah teresnya di Kampung Gong Limau, dekat sini, mus.nah dalam keba.karan, hari ini.Keba.karan pada 2.30 petang itu tu.rut mere.bak dan memus.nahkan lima lagi rumah teres bersebe.lahan.

Mohd Daie, 35, yang ketika itu sedang bertu.gas sebagai peng.awal kesel.amatan di seko.lah berge.gas pulang sebaik dihu.bungi ibunya, Norhasnifah Yusof, 57.

“Saya berge.gas pulang dan sebaik ti.ba, didapati ruang tamu rumah dipenuhi asa.p te.bal sementara ibu dan dua anak saya berusia tujuh dan empat tahun sedang menan.gis.

“Keadaan as.ap te.bal memenuhi ruang tamu rumah menyebabkan ibu dan anak pa.nik kerana tk tahu berbuat apa2,” katanya ketika ditemui di tempat keja.dian.

Menu.rutnya, dia bersyukur selepas berjaya menyela.matkan ahli keluarganya itu biarpun tk sempat menyela.matkan har.ta benda.

Katanya, rumah teres itu memang tia.da tingkap kiri dan kanan menyebabkan as.ap tid.ak keluar sehingga menyu.karkan usahanya untuk masuk menyela.matkan ha.rta ben.da.

“Saya se.dih kerana ga.gal menyel.amatkan doku.men pen.ting sehinggakan kami tinggal sehelai seping.gang.

“Bagaimanapun, saya bersyukur kerana dapat menyela.matkan ibu dan dua anak,” katanya.

Seramai 22 anggo.ta dari Ba.lai Bom.ba Dan Penye.lamat (BBP) Chukai dengan bant.uan anggo.ta Pasu.kan Bom.ba Svkar3la Kemaman, Kijal dan Felda Seberang Tayor berge.gas ke tempat keja.dian.

Mereka berjaya menyela.matkan 14 rumah lagi daripada tu.rut terba.kar dan keba.karan cepat mere.bak kerana struktur binaan bumbungnya bersambung antara satu sama lain.

Sementara itu, Penge.rusi Jawa.tanku.asa Kebaj.ikan, Pembangunan Wanita dan Keluarga dan Perpa.duan Nasi0nal negeri, Hanafiah Mat berkata, enam rumah terba.bit did1ami 30 mang.sa dan mereka akan ditempatkan di Dewan Sivik Kampung Gong Limau.

Beliau berkata, p.ihak Jab.atan Keba.jikan Masya.rakat (JKM) akan menyediakan semua pera.latan diperlukan mngsa selain bekerja.sama dengan Maj.lis Aga.ma Islam dan Adt Melayu Terengganu (MAIDAM) untuk menya.lurkan bantvan bersesvaian.

Dapatkan info2 terkini di SumberMaklumat,terima kasih.

Sumber:harianmetro

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!