Connect with us

#K.SEDIH

“ibu tk smpat msak ayam pecel untuk tetamu masa majlis nikah” – hari prnikahan tnpa ada khadiran ibu tersayang

Published

on

“ibu tk smpat msak ayam pecel untuk tetamu masa majlis nikah” – hari prnikahan tnpa ada khadiran ibu tersayang

Pemerg1an seorang ibu amat dirindu anak lelakinya yang melvahkan perasaan penuh emosi di aplikasi TikTok.

“Kita sayang rindu mak sangat2. Kita tk kvat mak. Kita m1nta m@af.”

Menerusi video yang dikongsi pemuda tersebut, kelihatan seorang wanita sedang menulis sesuatu pada papan putih.Berkongsi penglaman, Muhammad Rozaini Abdul Mukhit berkata, video tersebut sekadar lvahan hatinya terhadap ibunya yang mennggal dvnia ak1bat gula tinggi dalam darah, 22 September lalu pada usia 55 tahun.Pemuda berusia 24 tahun itu memberitahu, video tersebut mengndungi sedutan rakaman ibunya ketika menjalani kelas mengaji, yang dit0ntonnya bagi mengvbat ker1nduan.

“Sebenarnya tu video lama masa mak buat pr3sentation di k3las mengaji di masjid dekat rumah. Mak mula masuk kelas tu sejak tahun lalu.

“Sebelum ni mak berniaga g3rai depan rumah. Mak kemudian berehat dan nak tvmpukan pada aktiviti k3agaman seperti mengikuti kelas mengaji,” katanya.

K3nangan bersama mak

Menurut anak bongsu daripada dua beradik itu, ibunya sebelum ini juga bekerja keras dan bangun seawal jam 3 atau 4 pagi untuk membuat persiapan jualan makanannya.

“Mak jual sarapan pagi seperti nasi lemak, mi goreng, bihun goreng dan kuih. Gerai depan rumah dibuka pukul 6.30 pagi sehingga 9 pagi.

“Mak suka bersed3kah. Kalau ada baki makanan yang tidak terjual, mak akan sedekahkan kepada orang awam atau sesiapa saja,” katanya yang berasal dari Batu Pahat, Johor.

K3nangan ter@khir makan bersama ibu di rest0ran

Ajim yang bekerja di sebuah syar1kat swsta di Batu Pahat bagaimanapun terk1lan arwh ibu tk sempat melihatnya bernikah pada 9 Oktober, kvrang sebulan selepas ibunya dij3mput Ilahi.

Katanya, ibunya menyuarakan hasrat untuk masak pada majlis untuk tetamu bagi keluarga sebelah pengntin lelaki seminggu selepas pernikahan.

“Mak dari mula-mula tahu saya nak nikah, mak paling happy. Katanya nak masak untuk majlis. Saya ada reqvest masakan ayam masak pecel yang memang s3dap mak buat.

“Tapi saya ada kata, mak jangan masak sampai menyvsahkan mak. Tapi mak kata dia memang nak sangat masak selepas saya nikah. Tapi h@jat mak tk s3mpat,” katanya s3bak.

Hari pern1kahan Ajim (hadapan, dua kiri) tnpa kehad1ran seorang ibu

Sehvbungan itu, Ajim berpesan kepada orang ramai yang masih mempunyai ibu atau bapa supaya melakukan sesuatu yang dapat menggembirakan mereka selagi berp3luang.

“Kalau ada plan nak gembirakan orang yang tersayang terutama mak, buatlah secepat mungkin dan rakam m0men tu bersama. Rak@mlah sebanyak mungkin.

“Buat untuk simpanan per1badi pun okay, asalkan ada mem0ri untuk kita. Selain itu, berbuat baik kepada semua. InsyaAllah dengan kebaikan, mereka akan mend0akan kita,” katanya.

Al-fatihah.

Dapatkan info2 terkini di SumberMakluamt,terima kasih.

Sumber:mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!