Connect with us

#K.SEDIH

“smoga abah t3nang di sana, maafkan kami semua,sy sdh plajari 1 b3nda yg amat pnting buat kita” – balik shri sblum abah mnggl,abah acc1d3nt,sdh hti sy

Published

on

“smoga abah t3nang di sana, maafkan kami semua,sy sdh plajari 1 b3nda yg amat pnting buat kita” – balik shri sblum abah mnggl,abah acc1d3nt,sdh hti sy

Rakaman video yang dimuat naik oleh wanita berk3naan mem4parkan apa yang berlaku selepas kejad1an yang tk didvga itu.Mengimbau kembali kisahnya, Nurul Shahirah Kamaruddin, 30, berkata dia menerima mesej daripada adiknya Shahrul Aiman, 23, memberitahu bahawa kedua ibu bapanya terl1bat dalam perlnggaran membab1tkan mot0sikal.

Kamaruddin Mat Jab, 55, dan isterinya, Hamizaton Hasmah Mat Isa, 53, terl1bat dalam perlnggaran berhampiran simpang masuk Felda Ijok ketika dalam perjalanan pulang dari pekan Selama, Perak pada 29 September lalu.

“Aiman mesej saya dan beritahu abah dengan mak acc1dent. Tapi dia tk tahu bagaimana keadaan mereka di sana sebab adik saya tinggal di Kuala Lumpur.Pasangan suami isteri ini terbab1t dalam satu perlnggaran ketika dalam perjalanan pulang dari Pekan Selama.

“Rupa2nya adik yang tinggal di kampung dengan mak ayah ada telefon, tapi saya tk s3mpat nak jawab. Masa tu mak terus dibawa ke H0spital Selama kerana sak1t d4da dan ada lvka serta l3bam pada bahagian kiri kaki dan kepalanya.”Abah pula tk boleh bangun, jadi terpksa tunggu ambvlans sampai,” ujarnya.

Mesra disapa Shira, dia berkata, dia dan adik beradik lain kemudian dimaklumkan bahawa bapanya masih boleh duduk serta bercakap walaupun p4tah bahu kiri disebabkan kemalngan tersebut, namun keadaannya makin mer0sot selepas dimasukkan ke H0spital Taiping dan berthan hampir 14 hari dengan al4t bantvan pern4fasan.Nurul Shahirah pulang ke kampung sehari selepas menerima berita dvka itu dan tinggal selama lima hari bersama keluarganya yang men3tap di Felda Ijok, Selama, Perak sebelum bergerak semula ke Kuala Lumpur.

“Abah dit1durkan dua hari selepas kemlangan kerana mengalmi path tvlang rusvk dan mas4lah pern4fasan. D0ktor memaklumkan abah berpotensi untuk s3mbuh semula kerana tk berp3nyakit dan masih muda.

“Namun k3esokan harinya, saya menerima panggilan dari h0spital yang mengatakan keadaan arwah abah t3nat dan mungkin boleh men1nggal bila2 masa sahaja disebabkan jngkitan kvman yang sangat tervk pada parv2 serta hampir semua bahagian telah r0sak.

Kali terakhir Shira (gambar dalam telefon) pulang ke kampung halaman adalah pada Ramadan lalu

“Bila dapat tahu yang abah sudah t1ada har4pan, saya segera pulang ke kampung semula sehari sebelum dia mengh3mbuskan n4fas terkhir. Kami sempat jumpa abah malam sebelum dia men1nggal, hanya empat adik beradik sahaja yang jumpa dia pada malam itu.

“Saya menerima panggilan jam 4 pagi dari p1hak hspital yang menyatakan abah sedang naz4k dan d0ktor memaklumkan dia men1nggal 30 minit kemudian pada 14 Oktober,” katanya sambil menambah, 4rwah bapanya dikebvmikan di Tan4h Perkvburan Islam Felda Ijok, Selama.

Mereka sekeluarga terk3jut dengan apa yang terjadi kerana tk menyngka keced3raan yang dial4mi oleh bapanya itu boleh mer4gut ny4wa.Shira memberitahu bahawa bapanya adalah seorang yang sangat t4gas dan tk banyak berkata-kata, namun dia merupakan seorang datuk yang mesra dengan cucu-cucunya.

“Saya tk pernah risavkan keadaan abah kerana dia tiada peny4kit kron1k dan sangat terk3jut dengan pem3rgiannya.

“Kenangan terakh1r bersama dia ialah sebelum abah ditidurkan sebab hanya saya seorang yang dapat jumpa dan sempat memberi minuman kepadanya kerana dia tk dib3narkan makan.

Shira sangat terkilan kerana tk dpat melvangkan masa yang lama sebelum bapanya men1nggal dvnia

“Apa yang saya pelajari selepas kejadian inI ialah kita sebagai anak-anak haruslah menghargai mak dan ayah selagi mereka masih ada. Ingat, kematian itu pasti dan sebenarnya tnpa syar4t.

“Kemat1an adalah janji yang pasti, ia tetap akan berlaku tk mengira usia, p3nyakit dan boleh juga berlakv tanpa seb4rang sebab. Jadi adalah lebih baik kita cipta k3nangan bersama keluarga sebanyak mvngkin,” katanya.

Dapatkan info2 terkini di Sumbermaklumat,terima kasih.

Sumber:MstarOnline

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!