Connect with us

#K.SEDIH

“siapa kata prempuan tk boleh buat krja b3rat,dapatlahh” -selesa1kn rumah untuk adik-beradik,kalau tk mna tmpat mreka nak tinggal

Published

on

“siapa kata prempuan tk boleh buat krja b3rat,dapatlahh” -selesa1kn rumah untuk adik-beradik,kalau tk mna tmpat mreka nak tinggal

Jngan s4ngka tangan yang lembut menghayun buaian tk mampv mengg0ncangkan dunia. Video dua wanita melakukan k3rja2 ‘ikat batu’ baru-baru ini menarik perh4tian warga maya sekali gvs membvktikan wanita juga boleh melakukan kerja yang sin0nim dengan lelaki.

“Hebatnya awak, saya ni semua benda abang2 saya buat, semangat ya awak,” tulis seorang netizen.

Nur Salsabila Aziz, 23, berkata, video tersebut menunjukkan dia dan adik, Nur Qistina Aziz, 18, sedang dalam proses m3mbina sebuah bilik untuk adik-adik mereka yang lain. Lebih mesra dipanggil Sasa, pelajar jurvsan 1jazah Sarjna Mvda Kevsahawanan ini berkata, mereka mendapat tvnjuk aj4r daripada datuknya, Ibrahim Yaakob yang dahulu pernah bek3rja sebagai kontr4ktor.

“Asalnya rumah ni ada empat bilik jadi kami buat bilik untuk adik perempuan Qistina dan yang umur 12 tahun sebab diaorang je yang belum ada bilik lagi. Kami belum pandai betul-betul lagi, masih belajar, atuk dan atuk saudara ada untuk gvide dan ajar kami, sebenarnya dari kecil kami dah biasa tol0ng atuk ikat bata, jadi dari situ kami belajar.

“Dulu atuk k3rja k0ntrak, tapi sekarang umur dia dah 78 tahun, dah tak l4rat,” kongsi anak ketiga daripada sembilan beradik ini.

Hebat! Berpurdah, kurang ilmu bertukang tak halang gadis ini ikat bata bina bilik untuk adik - “Tinggal nak pasang pintu dan plaster je” - Viral | mStar

Sasa yang mula berpurdah sejak setahun yang lepas tvrut menarik perhatian ramai apabila dia dilihat memakai pakaian lengkap ketika melakukan k3rja2 pembinaan tersebut. “Saya b3rpurdah sejak tahun lepas, bila ikat batu sambil pakai purdah ini memang ada la ganggv sikit… macam bila nak panjat tinggi pakaian tersangkut atau pvrdah terk3na sim3n.

“Tapi tak ada apa halangan sangat sebab saya dah biasa buat macam-macam aktiviti dekat luar rumah sambil pakai purdah,” katanya.

Menelan kos lebih kurang RM1,500, bilik yang dibina ini mempunyai keluasan hampir tiga meter persegi. Menetap di Kampung Binjal Jejawi, Pasir Mas, Kelantan, Sasa bagaimanapun berkata, proses pembinaan ini mengambil masa sedikit panjang memandangkan mereka hanya boleh melakukan kerja-kerja tersebut selepas t4mat kelas.

“Kami memang last minvte dec1de nak buat bilik tu, bila ada duit sikit2 kami beli barang dan buat p3lan2, kami buat waktu petang lepas habis kelas. Kami start dah seminggu lebih, sekarang tinggal dalam 30 peratus lagi, nak pasang pintu dan pl4ster je,” katanya.

Kami nak kejar masa siapkan bilik ni sebelum musim b4njir sebab biasa tempat kami akan start hvjan dan banjir bila hujung tahun. Selain kekangan waktu, Sasa meng4kui bahawa kekvrangan dari segi ilmu pertvkangan sedikit sebanyak memberi cab4ran buat mereka.

“Paling menc4bar bila kami kena ukur bagi sama bata tu sebab kami pun masih belajar buat lagi dan masa pun salah satu cab4ran untuk kami. Kami nak kejar masa siapkan bilik ni sebelum musim b4njir sebab biasa tempat kami akan start hujan dan b4njir bila hujung tahun,” katanya.

Dapatkan info2 terkini di Sumbermaklumat,terima kasih.

Sumber:mstarviasinarharian

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!