Connect with us

#K.SEDIH

“siang malam ibu berd0a pada kamu nak,skurng-kur4ngnya kamu dpt berjalan’ – s3dar dari tidur dh tk boleh berjalan,smoga diberi kes3mbuhan kelak

Published

on

“siang malam ibu berd0a pada kamu nak,skurng-kur4ngnya kamu dpt berjalan’ – s3dar dari tidur dh tk boleh berjalan,smoga diberi kes3mbuhan kelak

Hanya Tvhan tahu kep4ritan h1dup terpksa dilalui warga 3mas, Rosanani Salleh apabila empat daripada lapan anaknya lumpvh seluruh bad4n ak1bat peny4kit s4raf.

Dengan kvdratnya tk seberapa, ibu tunggal berusia 62 tahun itu c3kal mengvruskan anak keduanya, Mohd Amerizam Razali, 42; anak kelima Mohd Marsudi, 36; dan anak keenam Mohd Aismuddin, 33; yang memerlukan penj4gaan rap1.

Anak sulvngnya Rozanariah, 43, yang juga mengh1dap peny4kit sama tinggal beras1ngan memndangkan sudah berkahwin dan dij4ga suami serta tujuh anaknya yang berumur antara 20 hingga lima tahun.

Rosanani yang bekerja sebagai penjual lemang berkata, dia tk meny4ngka akan dit1mpa nasib sedem1kian memandangkan keempat-empat anaknya itu secara t1ba2 dis3rang peny4kit sar4f ketika berusia antara 20-an hingga 30-an.

“Sebelum ini mereka n0rmal dan menjal4ni kehidvpan seperti biasa. Masing2 sudah bekerja, namun tiba2 s4kit. Tiada simpt0m j3las.

“Malah ada daripada mereka t1ba2 bangun tidur tk boleh berjalan dan lama-kel4maan lumpvh selvruh badan,” katanya ketika ditemui Bernama di kediamannya di Kampung Teluk Kalung, di sini.

Episod dvka keluarga Rosanani bermula apabila arw4h suaminya, Razali Othman yang meningg4l dunia pada 2009 turut mengh1dap peny4kit sar4f semasa berusia 20-an.

Rosanani berkata, dengan pendapatan menjual lemang hanya sekitar RM1,000 sebulan menyebabkan dia agak tert3kan kerana pengvrusan dan pengvbatan anaknya yang 0KU itu memerlvkan bel4nja tinggi.

“Mereka semua dapat bantuan daripada Jab4tan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM200 seorang, namun jumlah itu tk cvkup memndangkan k0s membeli lamp1n pakai bvang dan ubat2tan sahaja melebihi RM1,000.

“Mak cik pun tk dapat jual lemang dengan lebih banyak kerana hanya sekitar 11 pagi baru mak cik boleh ke gerai untuk persiapan memb4kar lemang dan berniaga. Pada sebelah pagi, mak cik perlu urvskan anak terlebih dahulu,” katanya sambil memberitahu perg3rakan anaknya itu berg4ntung sepenuhnya kepada penggvnaan kerusi r0da.

Katanya, empat empat anaknya yang lain hanya bekerja biasa dengan pend4patan tk seberapa dan tk dapat banyak memb4ntunya.
Katanya, walaupun p4kar pervbatan di h0spital memberitahu anaknya itu tkde hara4pan untuk pul1h, dia sentiasa berd0a semoga satu hari nanti mereka dapat berjalan dan mengvruskan d1ri sendiri.

“Siang malam mak cik berd0a semoga sekvrang-kurangnya mereka boleh berjalan. Mak cik sangat r1sau kalau mak cik sudah tiada nanti siapa akan menjaga mereka.

“Mak cik sudah biasa ‘mem3kakkan’ tel1nga menghad4pi pelbagai t0hmahan masyarakat sekeliling mengenai nas1b keluarga kami ini,” katanya sambil men4han s3bak.

Dapatkan info2 terkini di SumberMaklumat,terima kasih.

Sumber:hmetro

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!