Connect with us

#MOTIVASI/TAULADAN

“bg sy,tkde yg ptut sy malvkan krana hal ini mrupakan sumber rezeki jga” – bwa mes1n F0odpanda kemana shaja,bahkn d tndas prnh brbunyi ‘al4rm’ tndakan order masuk

Published

on

“bg sy,tkde yg ptut sy malvkan krana hal ini mrupakan sumber rezeki jga” – bwa mes1n F0odpanda kemana shaja,bahkn d tndas prnh brbunyi ‘al4rm’ tndakan order masuk

Peratni(device) servis penghantaran makanan yang berbunyi men4ndakan tempahan baharu diterima oleh peniaga kedai makan daripada pelanggan.

Namun lain pula yang berlaku kepada seorang wanita apabila peranti tersebut yang dibawanya, berbunyi bingit ketika sedang makan di sebuah rest0ran lain.

Sambil men1kmati hidangan, wanita berkenaan kelihatan sibuk mem3riksa tempahan yang tertera pada peranti tersebut selepas ia berbunyi.

Bercakap kepada mStar, peniaga itu, Faridah Shaari memberitahu, dia mengusahakan rest0ran yang menget3ngahkan sajian dari Pakistan, sejak awal 2019.

Wanita berusia 56 tahun itu berkata, rest0rannya menyediakan serv1s penghantaran makanan menggunakan khidmat Foodpanda, yang disediakan per4nti untuk trans4ksi dan temp4han.

Kak Idah mengusahakan rest0ran yang meny4jikan makanan dari Pakistan

Lebih mesra disapa Kak Idah, dia mempunyai beberapa pekerja tempatan dan asing yang bek3rja di rest0ran miliknya di Putra Heights di Subang Jaya, Selangor.

“Cuma sebahagian pekerja saya termasuk c3f merupakan warga Pakistan dan mereka tk pandai baca Bahasa Melayu. Mereka cuma f4sih bercakap Melayu.

“Suami saya pula walaupun tvrut membantu operasi di rest0ran tapi dia tk pandai menggunakan g4jet termasuk mes1n tu.

“Bila order masuk, saya akan per1ksa dan beri but1ran yang mudah untuk difahami suami atau pekerja. Saya juga boleh bercakap Pakistan dengan pek3rja,” ujarnya yang belajar bahasa as1ng itu daripada suami, yang merupakan rakyat Malaysia dan berketvvrunan Pakistan.

Kak Idah mem3riksa peranti untuk menguruskan pesanan pel4nggan

Berkongsi pengalaman, dia yang berasal dari Tanjung Malim, Perak memberitahu antara l0kasi pelik dia pernah membawa per4nti berkenaan adalah di t4ndas awam.

“Bila pergi tempat macam sh0pping mall, kadang2 saya masuk t4ndas awam. Memang selalu juga mesin b1ngit bvnyi dalam t4ndas.

“Tapi di tndas orang tk ambil peduli pun sebab semua ada ‘urvsan’ masing2 di situ. Yang g3mpar kalau m3sin tu berbunyi di rest0ran tempat saya m4kan.

“Pernah satu masa tu, mesin tu berbvnyi masa saya makan bersama keluarga di sebuah rest0ran lain. Ada pek3rja sanggup berl4ri ke kavnter sebab nak tengok order masuk, sedangkan mesin saya yang bunyi t4nda order masuk di kedai makan saya,” katanya.

Kata ibu kepada empat anak itu, dia meng4kui tind4kannya membawa peranti pesanan itu men1mbulkan rasa kvrang sen4ng dalam kalangan anak-anaknya.

“Sebabnya saya akan s3t volume maksimum kat device sebab nak senang dengar. Tapi bila berbunyi, satu restoran pun boleh dengar.

“Anak-anak dah pesan kata j4ngan bawa, tk pun perlahankan volume. Tapi saya tetap pasang paling kvat sampaikan anak-anak suruh tengok device bawah m3ja,” tambahnya.

Namun bagi nen3k kepada seorang cucu itu, tiada yang perlu dimalvkan kerana dia lebih mem3ntingkan pesanan yang diterima sebagai sumber rezeki.

“Saya tk malv pun, lantk orang nak kata apa. Yang penting ord3r masuk. Tapi itulah, pernah sampai lima kali device saya berbunyi di kedai lain,” ujarnya secara bersel0roh.

Dapatkan info2 terkini di SmberMaklumat,terima kasih.

Sumber:mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!